STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrne elektrarne tretjič!

Vetrne elektrarne tretjič!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Hvala!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 14.3.2011 9:47

S tem sem se zajebaval pred štirimi leti potem sem pa to objavil na parih forumih- mislim idejo z dvema nasproti si vrtečima turbinama in generatorjem z dvema rotorjema - pa razen enega forumaša nobeden ni kapiral bistva tako da je to postalo brezpredmetno. Počasi pa delam vetrno v tem smislu kajti v štirih letih sem nabral nekaj izkušenj kar se vetrne tiče. Ena Savoniusova ( nameril 200 ob/min pri cca 17km/uro vetra) turbina se mi že kar nekaj časa vrti, trenutno izdelujem AFPM generator, imam nekaj težav z navijanjem tuljav ki pa so na srečo rešljive tako da čez kakšna štiri leta :o bo nekaj elektrike!
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Testiranje turbine z aksialno osjo

OdgovorNapisal/-a Fulmar » 15.3.2011 17:17

Za ljubitelje vetrnic z aksialno osjo,

http://www.youtube.com/watch?v=G1YtOrm4zPA

lp. Fulmar
Fulmar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 16.3.2011 9:30

:o
1) In kaj posnetek pokaže, razen tega, da se vetrnica pač vrti?
2) Samo za hec, verjamem, da je lapsus: Kakšna pa je ne-aksialna os? Radialna? :D
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 16.3.2011 9:40

Za tiste, ki bi se samo malo igrali in jezili sosede, je bolj primerno tole: http://www.youtube.com/watch?v=RaSMv93opW0
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rh+ » 16.3.2011 14:44

Fulmar je pač narobe napisal. Bi moral napisati - vertikalno osjo.
Slavc, vetrnica se vrti. Kaj pa sploh pričakuješ drugega od nje?
Tam pod vetrnico je bil tudi generator. Samo je možak sedaj deklariral video kot zaseben in ga vsaj jaz ne vidim več.

Fulmar, kar korajžno, daj video naprej na ogled.

L.P.
rh+
Strokovnjak
Strokovnjak

Še malo pa bo!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 16.4.2011 20:35

Tole je med tem časom ko se nismo nič zezali nastalo na moji terasi, manjka samo še navitje.
Slika

Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Še malo pa bo!

OdgovorNapisal/-a BountyH » 17.4.2011 16:07

zamot1 napisal/-a:Tole je med tem časom ko se nismo nič zezali nastalo na moji terasi, manjka samo še navitje.
Slika

Slika

Pa ti žena to pusti meti na terasi?
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

Zakaj pa ne ?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 17.4.2011 17:53

Ona je glavni projektant :lol:
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Da tema ne usahne.

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 14.4.2012 7:14

Samograditelji ste kar poniknili. Da malo podkurim.
Na slikah lahko vidite vetrnico narejeno iz odtočne (oranžne) cevi fi 160 mm (siva ni primerna se preveč deformira) z vpetjem na vrvi pa mi deluje tudi "furling"
preverjeno, od količine vode v kanti ki visi spodaj je odvisno pri kakšni hitrosti se začne vetrnica odklanjati iz smeri vetra? Simpl ist the best :lol:
Kot generator bom pa uporabil mojega "kitajčka" E-MAX.
Rezultati pridejo malo kasneje, manjka mi še trafo?
LP Zamot
Slika

Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Še malo pa bo!

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 18.4.2012 6:25

BountyH napisal/-a:
zamot1 napisal/-a:Tole je med tem časom ko se nismo nič zezali nastalo na moji terasi, manjka samo še navitje.
Slika

Slika

Pa ti žena to pusti meti na terasi?

Copata :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

Že trese!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 19.4.2012 17:54

Z vetrno vred sem bil deložiran u leseno €U barako in edina elektrika je od vetrne! :roll: :evil: :o
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 19.4.2012 18:14

@zamot1: kakšno moč pa dobiš?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

Izracun vetrnice

OdgovorNapisal/-a ivans » 20.4.2012 14:44

Vrsto let se že ukvarjam z vetrnicami za veselje. Naredil sem že eno, dvo, tri in sedaj šestkrako vetrnico. Ta sedanja ima zunanji premer 1600 (mm) in pri hitrosti vetra 5 (m/s) razvije približno 50(W) moči.

Pri vseh teh hitro tekočih vetrnicah, ki imajo TSR večji od 3 je v naseljenih krajih zelo velik problem hrup, ki ga pri delovanju povzročajo. Meni je sicer njihov "žvižg" prijetna melodija - sosedje pa so mi napisali protestno pismo.

Naslednja vetrnica, ki jo nameravam izdelati bo podobna Ameriškim vetrnicam za črpanje vode, ki delujejo pri TSR 1 do 2. Upam, da se bom na ta način izognil problemu hrupa.

Zanima me, ali se je kdo med vami že ukvarjal s tem problemom hrupa pri vetrnicah?

V "Matlab R2011b" sem spisal program za izračun vetrnice. Program izračuna geometrijo idealne vetrnice in vse njene karakteristike (začetni moment, moč, nominalni moment, sile, izkoristek, zaustavljanje vetra....) in omogoči primerjanje z geometrijo izvedene vetrnice in njenimi karakteristikami.
Če koga to zanima mu program lahko pošljem.

Žal slik od vetrnice ne morem pripet, ker so file preveliki.
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Izracun vetrnice

OdgovorNapisal/-a acme12 » 20.4.2012 16:39

ivans napisal/-a:V "Matlab R2011b" sem spisal program za izračun vetrnice. Program izračuna geometrijo idealne vetrnice in vse njene karakteristike (začetni moment, moč, nominalni moment, sile, izkoristek, zaustavljanje vetra....) in omogoči primerjanje z geometrijo izvedene vetrnice in njenimi karakteristikami.
Če koga to zanima mu program lahko pošljem.

Žal slik od vetrnice ne morem pripet, ker so file preveliki.

Enkrat sem nekje (žal ne vem kje) bral, da hrup s konic propelerjev delno rešiš s pravim zaključkom konic. Vem, da ti nisem s tem pomagal, pa vseeno malo poGooglaj na to temo.

Malo za šalo. Če se bodo sosedje pritoževali nad hrupom po zarjavelih ležajih kot jo ima tale na začetku komada postavi zvočnike na okensko polico in gasa do konca. Sosedje se bodo tako preusmerili na nov problem. Samo praznikov, nedelj in dni med tednom od 22 - 7 ure se izogibaj, da te pandurji ne štrafajo http://www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E&ob=av3e
Zadnjič spremenil acme12, dne 21.4.2012 19:13, skupaj popravljeno 1 krat.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

Moč?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 21.4.2012 6:26

Za generator sem uporabil modelarski motor E-MAX outruner, v kratkem stiku mi pokaže 16 A med dvema fazama (trifazni motor vezan v zvezdo) pri vetru okoli 2m/s. Čakam trafo da prilagodim za polnenje in bom kasneje lahko kaj konkretnega povedal ko bom padel z oblaka na realna tla :lol: .Vetrnica je preživela 4m/s, furling dela
Moja osemkraka vetrnica iz odtočne cevi ne povzroča hrupa, kako bi pa TRS izmeril pa še nisem razmišljal.
Krake moje vetrnice bi lahko obrnil da bi bil širši del zunaj in dobimo ameriško vetrnjačo, geometrija posameznega lista je primerna za to, jo mislim narediti v kratkem. Se da z hobi orodjem dost dobro naredit.
Sliko pripnem kasneje. File lahko zmanjšaš v Slikarju, potem pa prime.
LP Zamot
Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov