STROJNISTVO.com • Poglej temo - Težava z zaganjačem imt

Težava z zaganjačem imt

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Težava z zaganjačem imt

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 6.5.2012 19:11

Imam težavo z zaganjačem in sicer ko je mraz mi zavrti v prazno. Štarter sem očistil in zmontiral nazaj a še vedno isto. Nato sem zvezal še 40 A rele vendar je še vedno isto. Vendar če vžigam v levo na položaj SH (START IN GRETJE) potem prime prej kot le v položaju S. Sedaj ko so se temp. Dvignile vžge takoj ko pa se malo ohladi pa spet zavrti na prazno in po parih poskusih vžge. Kaj bi lahko bilo. Zakaj lažje prime če vžgem z gretjem (SH) kot brez?
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tiskalnik » 6.5.2012 19:32

to pomeni da gredi štarter ne porine naprej,ampak jo zavrti v zadnjem položaju. preveri kable in zamenjaj ključavnico s katero vžigaš.
tiskalnik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 6.5.2012 19:58

Ključavnica je nova. Ja zaganjač bi mogu najprej porinit ven gred pol pa zavrtet. Tu pa samo zavrti. Kabli so ok saj pol ko je toplo čez leto vžge s prvim poskusom. Le ko je mraz parkrat zavrti na prazno
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a likalnik » 6.5.2012 20:09

Ali je mogoče imt 533 oziroma kateri je in kateri zaganjač imaš.Je zaganjač z pomičnim rotorjem ali pomičnim zobnikom.Če te prav razumem imaš zaganjač z pomičnim rotorjem,ta ima glavno in pomično navitje in v takem primeru je pregoreno pomično navitje.
likalnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 6.5.2012 20:26

Traktor je imt 540 z indijskim zaganjačem Lucas.
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 14:01

Bom še enkrat razložil. Ko sem traktor kupil poleti temp. od 20 stopinj naprej je vžigal lepo ko pa so se temp spustile je umes parkat zavrtel na prazno in ko je zagrabil je škrtal. Nato sem ga razdrl in očistil. Škrtanje je izginilo vendar nato je vedno večkrat zavrtel na prazno. Nato sem ugotovil da če kluč 2 krat na hitro obrnem v položaj S potem prime s prve če pa le enkrat pa vrti v prazno. Nato sem vmes vezal še rele 40 A in ni nič bolje. Če pa sem vžigal v položaju Sh je ko je bilo dokaj toplo vžgal prec v položaju S pa zavrtel v prazno. Ko pa so bile temp pod 0 stopinj pa ni hotel vžgati tudi v Sh. Šele po parih poskusih je prijel. Ko pa se je motor ogrel in s tem tudi štarter pa je vžgal takoj tudi s položajem S. Traktor je imt 540. Zaganjač je LUCAS made in india. In ni iskra. Kaj bi lahko bilo? Saj čez leto bo vredu samo ko so temp do 15 stopinj pa ne vžge takoj in zavrti na prazno. No sedaj sem malo bolj razložil in upam da bo več odgovorov. Lep pozdrav ! :D
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 14:03

Bom še enkrat razložil. Ko sem traktor kupil poleti temp. od 20 stopinj naprej je vžigal lepo ko pa so se temp spustile je umes parkat zavrtel na prazno in ko je zagrabil je škrtal. Nato sem ga razdrl in očistil. Škrtanje je izginilo vendar nato je vedno večkrat zavrtel na prazno. Nato sem ugotovil da če kluč 2 krat na hitro obrnem v položaj S potem prime s prve če pa le enkrat pa vrti v prazno. Nato sem vmes vezal še rele 40 A in ni nič bolje. Če pa sem vžigal v položaju Sh je ko je bilo dokaj toplo vžgal prec v položaju S pa zavrtel v prazno. Ko pa so bile temp pod 0 stopinj pa ni hotel vžgati tudi v Sh. Šele po parih poskusih je prijel. Ko pa se je motor ogrel in s tem tudi štarter pa je vžgal takoj tudi s položajem S. Traktor je imt 540. Zaganjač je LUCAS made in india. In ni iskra. Kaj bi lahko bilo? Saj čez leto bo vredu samo ko so temp do 15 stopinj pa ne vžge takoj in zavrti na prazno. No sedaj sem malo bolj razložil in upam da bo več odgovorov. Lep pozdrav ! :D
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nace84 » 7.5.2012 14:19

Najverjetneje je težava v masti s katero namažeš vijačnico redukorja. Če le ta ni primerna za obratovanje v hladnih razmerah ti pastorek ne steče ven iz mirovne lege in se zaganjalnik vrti "v prazno".

lp
nace84
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 15:30

Ja ampak zaganjač sem očistil in bi skorajda moglo delovati. Kaj menite o tem: Mi je en prijatelj svetoval naj zamenjam avtomat. Ali bi lahko to bil vzrok. Ne bi ga rad prehitro kupil ker če ni to vzrok je samo vstran vržen denar.
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.5.2012 16:23

Ne dolgo nazaj si pod neko drugo temo spraševal o isti stvari in smo ugibali na veliko.. A nebi pripopal kakšno sliko, da bi vsaj vedeli o kakšnem zaganjaču govorimo?? Obstaja več vrst zaganjačev.

Tisto v katerem položaju ključa poženeš zaganjač, pa lahko vpliva edino preko višine napetosti, ki jo dobi zaganjač in preko ničesar drugega. Ključavnica nima pri tem nobene druge vloge in, če zavrti, potem ni pokvarjena. Pa avtomat tudi ne.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 17:04

Ja slike dobite konec tedna ker me trenutno ni doma. Zaganjač pa je Lucas made in india. Napišite na google pa si oglejte dodatne info ki jih rabite Lp.
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 17:23

bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 17:27

Tu je pa še avtomat tega zaganjača. Mislim da si boste zdaj lažje predstavljali. http://www.maek.si/prodajni-program/zag ... 248-detail
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 7.5.2012 17:32

Ja, precej lažje. Spotoma domov kupi tole http://www.maek.si/prodajni-program/zag ... 443-detail , seveda takšnega, da bo odgovarjal zaganjaču kot ga imaš, ga zamenjaj in bo rešeno.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bgrguric » 7.5.2012 17:40

Torej ste prepričani da je težava v zobniku in ne v avtomatu. Bom vprašov za ceno in kupil zamenjal in upam da bo res težava rešena. Se vam zahvaljujem in Lp. :D
bgrguric
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov