STROJNISTVO.com • Poglej temo - CNC krmilnik težave

CNC krmilnik težave

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

CNC krmilnik težave

OdgovorNapisal/-a Bacardy » 7.6.2012 19:07

Pozdravljeni!

Imam zelo veliko težavo, naredil sem majhen cnc stroj za diplomsko nalogo 1 leto je krmilnik delal brez težav. Čez en teden imam predstavitev tega stroja in danes se je spomnil da ne bo delal več. Na začetku ko sem prižgal stoj je še deloval normalno, graviral sem še neke ploščice. Nato mi je zmrznil računalnik, zato sem ga resetiral krmilnik pa je bil še vedno prižgan in priključen na računalnik. Ko se je računalnik prižigal sem med zagonom ugasnil krmilnik, ker sem se pač spomnil da nebi bilo pametno imeti prižgan krmilnik. Ko sem ga ponovno prižgal mi je bilo takoj čudno, ker so motorji brneli drugače, bol glasneje in kot da bi bil v motorjih nek stik. Nato sem motorje hotel premikati preko računalnika, so se premikali vendar se je stroj kar zaletaval, kot bi izgubljal korake. In vse tri osi se tako obnašajo.

Kaj bi bilo lahko to narobe?
Ali ima kdo izkušnje iz tem?

Hvala

lp
Bacardy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hscnc » 7.6.2012 22:00

Zamenjaj računalnik z drugim....
Kakšno krmilje pa imaš? Povezava z PCjem?
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dober začetek » 10.6.2012 11:46

Podobno se je meni dogajalo:
povezava pc/ krmilniki preko lpt porta
krmilniki china, mach3

med delovanjem je pričel stroj zamikati začetno ničlo za cca 2-3 mm, včasih je kvadrat naredil kod pravokotnik... končalo se je tako da je stroj dimenzije vnesene v program zmanšal za cca 10 krat.
Rešitev: izbrisal sem celotni operaciski sistem in ga ponovno naložil, seveda sem moral tudi program (mach3) ponovno naložiti in nastaviti.

sicer še ni neke vročine, pa vseno pazi da se ti računalnik in krmilje ne pregreva, ker boš imel težave.

Moje mnenje da se je stroj zaletaval je to da ti je program zatrokiral in ti spremenil nastavitve (hitrost, korak...) in motorji na takšnih nastavitvah niso imeli dovol moči (ali pa preveč in se ti je vreteno zatikalo)
kar se tiče zvokov, vsaj pri meni motorji na različnih pozicijah oddajajo različne zvoke, tudi pri delovanju pri določenih hitrostih (predvsem manjših) postanejo kar glasni, posebno če se zvok prenaša še po celotnem ogrodju stroja.

Pri mojem stroju ločeno napajam računalnik in krmilje, pa nikoli kadar restartam računalnik ne izklopim napajanja na krmilje.

sporoči kako si rešil zadevo
če nemoreš z glavo skoz zid ti bo čelada pomagala
dober začetek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bacardy » 10.6.2012 16:41

Pozdravljeni!

Zamenjal sem računalnik z drugim, naložil Mach2 in še vedno se dogaja isto. Napajalna napetost krmilnika je v redu. Čisto sem se izgubil ne vem več kaj bi bilo lahko narobe?

Še nekaj me zanima ko v mach 2 vklopim še 4 os, potem ko premikam pozicijo so obrati v programu 0 obratov na minuto, čeprav se koordinate 4 osi spreminjajo, kaj bi bilo lahko narobe ?

lp
Bacardy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dober začetek » 10.6.2012 20:06

mach2 nepoznam, predvidevam da je približno enak mach3.
ne razumem prav točno katere obrate ti ne prikazuje, predstavljam si da imaš 4 os stružno glavo in da ti ne prikazuje ko se glava vrti, sem prav razumel?

Na tvojem mestu bi naložil drugo verzijo mach2 ali pa mach3, ker je možno da je v programu ki ga inštaliraš napaka. ali pa je kaj s krmilnikom..
če nemoreš z glavo skoz zid ti bo čelada pomagala
dober začetek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov