STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brušenje nožev

Brušenje nožev

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Brušenje nožev

OdgovorNapisal/-a spital » 8.12.2005 14:35

Mojstri pozdravljeni

Muči me brušenje nožev, takih za rezanje mesa.
Ali im kdo idejo kako jih doma v povprečno opremljeni delavnici dobro in hitro nabrusit?

Kakšna je geometrija rezila in kako ugotoviti ali sem ga dobro nabrusil (predem grem rezati meso)?

hvala za nasvet
spital
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hine » 8.12.2005 14:47

Rabiš brusilni stroj- ni ravno važno kak je samo da stanjšaš rezilo z obeh strani tako da ostane na ostrini zaroba. Zarobo pa najprej zgladiš z grobim nato pa še s finim kamnom. Dobro je nabrušeno če brije dlake. Najlažje preizkusiš na roki.
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.12.2005 7:48

Ni vseeno kakšen brusilni stroj imaš! Paziti moraš, da ne pregreješ roba, zato so dobri ti brusilni stroji, ki imajo hitrovrtečo brusno ploščo in počasivrtečo vodnohlajeno brusno ploščo. Na hitrovrteči plošči grobo zbrusiš, na drugi pa fino, vendar kljub temu potrebuješ dober brusni kamen za finiš.

lp
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Brušenje nožev

OdgovorNapisal/-a hine » 9.12.2005 17:17

spital napisal/-a:Mojstri pozdravljeni

doma v povprečno opremljeni delavnici

Tu pa res ne moreš izbirati med različnimi brusilnimi stroji, ali se motim?
hine
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frenki » 10.12.2005 8:04

Najprej si postaviš vprašanje ali naj bo nož oster in se hitro skrha, ali naj bo malo manj oster in se skrha kasneje.
Nož lahko zbrusiš na navadnem brusilnem stroju (brusilni kozel), dobro je če imaš fino brusno ploščo. Brusiš tako, da nož z ostro stranjo obrneš navzgor in ga enakomerno brusiš. Če preveč pritiskaš ga zažgeš, tako da je bolje, če potegneš večkrat po manj. Paziš, da ti nož ne zbije iz rok.
Ko ga nabrusiš iz obeh strani, ga še raziglaš na zelo finem kamnu z vodo. Ko s prstom potegneš po robu ne sme biti narebran. Zelo na rahlo, da se ne vrežeš.
Preveriš ga tako, da vzameš časopisni papir in ga prerežeš od zgoraj navzdol, pri tem nož čim manj premikaš naprej ali nazaj.
Mislim, da je kot brušenja 8°.
To je moj način brušenja, s katerim dovolj zadovoljivo nabrusim naše nože.

Mogoče bi vprašal kakšnega mesarja, kako se to dela.
LP
frenki
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a odrez » 8.4.2006 14:21

živio.

Da nož dobro reže more biti klina tanka. kozu je čisto ok pa kak vrtalni stroj na katerega vpneš kak brus ali pa filc na katerega naneseš polirno pasto. Ostrino probaj na paradižniku. sicer se obnese tudi na roki če brije kocine sam je to malo nevarno za začetnika.
Aleš
odrez
Sodelavec
Sodelavec

Kvalitetno brušenje

OdgovorNapisal/-a medic » 6.10.2009 22:26

Meni so zelo kvalitetno nože nabrusili v podjetju Setničar v Ljubljani, pa še zelo ugodno, cca 1€ za nož.

Pa tudi dlake na roki reže! Preverjeno.

Nahajajo se v Linhartovem podhodu v LJ, pa menda tudi nekje na Fužinah in Novem mestu.

Moje mnenje je, da se nima smisla sam ukvarjati za brušenjem. Bolje se odpovedati dvema kavicama, pa nože dati nabrusiti profesionalcem.

LP
Live your dream!!!
medic
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kvalitetno brušenje

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 14.10.2009 6:52

ko je nabrušen s kamnom treba baje potegnit še parktat po usnjenem pasu, da se poravnajo grebeni ki nastanejo zaradi brušenja....
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 14.10.2009 8:00

Živjo,

na spodnji povezavi boš dobil zelo dober tekst o brušenjev nožev:

http://www.tm-shop.si/si/nega-nozev-d25.shtml

Sam imam serijo teh nožev:

http://www.125west.com/c-157-asia-cut.aspx

in ti povem po pravici, da jih po enem letu redne rabe se nisem brusil. Tako da, prvo je potrebno (in tudi najbolj smiselno) imeti serijo kvalitetnih nožev. Itak te potem spremljajo celo življenje.

Če se pa le da, izogibaj se brusila, posebno če nisi vajen rokovanja z njim. Brusni kamen je veliko boljša izbira.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: brušenje nožev

OdgovorNapisal/-a Josule » 2.11.2009 9:39

Če želiš, da so noži zbrušeni strokovno, predlagam, da jih daš nekomu, ki se s tem ukvarja profesionalno. Ponudnikov je precej.
Pri Leitz Orodja d.o.o. imamo brusilnico v Kranju in se ukvarjamo z brušenjem vseh vrst orodij za mizarje, kovinarje, mesarje, vrtnarje,... Seveda zbrusimo tudi kuhinjski nož in to tako kot mora biti!
Brusimo pa za celo Slovenijo!
Če nisi iz okolice Kranja imamo potnike po terenu, ki orodje prevzamejo in vrnejo v dogovorjenem roku.
Če te zanima lahko pošlješ mail na: prodajainbrusenjeorodja@gmail.com ali pa si oglej na http://www.mizarsko-orodje.si

Lep pozdrav,

Jože
Josule
Novinec
Novinec

Brušenje nožev

OdgovorNapisal/-a mojcal » 12.6.2012 16:00

Zdravo.

Vidim, da sem že malo pozna z odgovorom ampak vseeno... Se strinjam, da je to delo bolje prepustiti profesionalcem. Imam zelo dobro izkušnjo z podjetjem Halo ostrina. Najbolje je to, da jih pokličeš in pridejo na dom. K meni so prišli že naslednji dan. Noži pa sedaj režejo enkratno. Za cifro me lahko kontaktirate na ZS...drugače majo pa cifre na www.ostrina.net. Toplo priporočam!
mojcal
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Kawasaki z1000 » 13.6.2012 11:35

res je da profesionalci svoje delo opravijo vrhunsko, ampak če bi se rad naučil kvalitetno nabrusit nož, se najprej zapelji do mojstra ki to obvlada in ga prosi da te malo poduči o kvalitetnem brušenju, nato pa rezkiraj nekaj nožev in treniraj ter preizkušaj. vaja dela mojstra. seveda pa je postopek brušenja lahko za začetnika dokaj zamuden, saj je potrebno izvesti več operacij, kot je fino brušenje z brusnim kamnom, lahko je tudi tisti ki ga imajo kmetje za kose brusti in poliranje z usnjem.... želim ti veliko uspehaov pri brušenju. ( videl sem tudi že mesarja ki nož brusi z keramično palico enkrat letno pa nože brusi strojno).
če ne veš vprašaj
Kawasaki z1000
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov