STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava plavajočega diska

Izdelava plavajočega diska

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Izdelava plavajočega diska

OdgovorNapisal/-a Loredan » 5.6.2011 11:34

Sprednji disk na moji husqvarni ima že preveč lufta v radialni smeri, zato ga morem kupit novega, vendar nov stane okoli 200€ zato sem se odločil, da bi zamenjal(izdelal) samo sredico diska ki je iz aluminija in je obrabljena na ležiščihh tistih puš.
Kaj misliste, bi bilo dobro da bi to narisal v SolidWorksu in dal zrezat z vodnim curkom? ali bi blo boljše da bi to kar navadno porezkal? Žična erozija ne oride v poštev, ker ne poznam nobenga ki bi to delal. Kašen material pa misliste da je? Dure aluminij?

Slika
Slika
Slika
http://www.mojvideo.com/video-luft-na-d ... 528dc5b27f
Loredan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 5.6.2011 13:29

Loredan,dobro preberi kar ti bom napisal in upam da se boš kaj naučil.
1.Na Motosvet forumu SE NE popravlja motorja ker je tam ogromno da ne rečem vsi "miška strokovnjakov"ki cel dan visijo za pc.in pišejo kar se jim zdi oz.kar jim je rekel kolega ki je baje slišal da je to tako.........sploh pa ne zavor.
2.Na MS. forumu si bil z odgovori zadovoljen in pomirjen sedaj pa sprašuješ na Str. forumu za drugo mnenje kar ni nič narobe. http://www.motosvet.com/tabla/topic/352 ... try1844670

3.Pojdi na servis in vprašaj če je to normalno.
4.Če imaš Husqvarno oz. katerikoli drug motor (razen kitajca)moraš vedeti da 200e za kpl. disk je pač "normalna" cena, še dobro da imaš samo enega.
5.Nihče ti ne bo naredil tega kar ti hočeš tako kot mora biti za 200e.
Motorje imam že 20let in jih tudi sam popravljam ampak za tvoj luft bi šel vseeno vprašat na servis.Kolega je imel FZR 1000 ki je imela podoben luft med neti.Moja FZR 1000 ki je bila po let. starejša ga je imela pa minimalno.Šel je na tri servise vključno z delta team krško in na vseh so mu rekli da je to ok. in se je vozil še cca.8 let brez problema pri zaviranju.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Loredan » 5.6.2011 14:13

čaki, da ti povem celo štorjo...
Ko sem tisto objavu na motosvetu, ni bil sploh registriran, zato sem ga šel pol registrirat ker sem mislu da je to normalno(sem zaj**** ker sem to spraševal na motosvetu) vendar na tehničnem sem imeu s tem luftom probleme, ampak sem ga vseeno naredu, potem sem takoj šou uprašat na dva servisa; Gruntar v Kopru in dolomiti racing v Trstu in pri obeh so mi rekli da to ni varno, pač da je treba kupit drugega....
Ti morem povedat da tvoj post mi ni kaj dosti pomagal, in tudi všeč mi ni, ki neki kritiziraš drugi forum brezveze.
Odgovori mi vsaj na to vprašanje če ne na ostala, na katera sem iskal odgovor. Že ki si reku da za 200€ nebom naredil tistega kar jaz hočem, torej, ti misliš da mi bo prišel izrez tiste aluminjaste sredice diska z vodnim curkom + material 200€?

Upam, da nisi razumel, kot da se hočem kregat, vendar malo si me pa razjezu, je pa lepo da mi nekdo svetuje ki ima izkušnje z motorji že dvajset let, namreč to je dosti več kot mojih 8.
Loredan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 5.6.2011 15:16

Kaj je tebi všeč in kaj ne je tvoja stvar.

Na vodnem rezu ne boš dobil komada v predpisanih tolerancah poleg tega pa sploh ne veš kakšen material bi uporabil.

"Sredica" ni ploščata vsej izgleda ne.Potrebna dodatna obdelava......

Nimaš novih netov................
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 5.6.2011 16:35

Z zavorami ni heca poslušaj kot ti pravijo in kupi nov disk.
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a 33test » 5.6.2011 20:09

Kos na sliki ne mores narediti samo z waterjet-om (ni samo ravna rondela z oblikami/odrezi) Stvar bi te hitro prisla 100/200eu, poleg tega pa ni nujno, da bi kos bil ok.
Stvari, ki obstajajo je ponavadi bolje in cene/varneje, kupiti.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Loredan » 5.6.2011 20:29

Škoda, pol bo treba lih novega
Loredan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mke.analize » 6.6.2011 6:40

Pubeci, na te diske se ne spoznam, zato za vas morda popolnoma banalno vprasanje, ampak me daje radovednost: Kako je disk pritrjen na pesto oz. to alu sredico, kot jo imenujete? Je samo stisnjen s temi kovicami, ce prav vidim in to je to? V cem je poanta taksne izvedbe diska, da se menja samo zavorni del, ki se obrablja ali kaj drugega (termicne dilatacije zavornega dela?)?

Hvala za pojasnila! :)

lpb
mke.analize
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dmlasko » 6.6.2011 13:43

Ne dolgo nazaj sem se ukvarjal s popravilom na KTM-u in je stvar delovala,pritrditev je podobna,,,aluminijasto prirobnico kje je izrabljen das navarit..potem pa nekemu majstru če ga poznaš da ti na novo zrezka radiuse.prideš veliko bolj poceni skoz.......Jaz sem si pač tole naredil sam....In stvar dela v nulo!!!!

Lp
dmlasko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Loredan » 6.6.2011 19:05

točno na to sem se učiraj spomnil ko sem varil ALU ...sem vedu da obstaja še kakšna rešitev kot kupit novega in točno to bom naredu
Loredan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a epsengineering » 6.6.2011 19:41

dmlasko napisal/-a:Ne dolgo nazaj sem se ukvarjal s popravilom na KTM-u in je stvar delovala,pritrditev je podobna,,,aluminijasto prirobnico kje je izrabljen das navarit..potem pa nekemu majstru če ga poznaš da ti na novo zrezka radiuse.prideš veliko bolj poceni skoz.......Jaz sem si pač tole naredil sam....In stvar dela v nulo!!!!
Lp

V nulo dela pred dejansko uporabo. Mene pa zanima kakšno trdnost imajo ti radijusi ki so navarjeni. Znano dejstvo je da je trdnost aluminija podložna plastičnim deformacijam. Navarjenje materijala pa je v bistvu žarjenje in kristale aluminija povrne v izhodiščno stanje in izohodiščno trdnost ki je celo pod 50% od valjanih profilov. Če je kos v originalu bil izrezan iz valjane pločevine bo ta navarjeni imel bistveno manjšo nosilnost za površinski pritisk in bo dosti hitreje kot nov disk dobil zračnost na tistih nekaj radijusih kjer prijemajo kovice.
Bremze so na takšnem motorju hudo obremenjene ko potegneš 200 kmh. Vplačaj mastno zavarovanje v korist žene preden se lotiš eksperimentov, da ne bodo revi ostali samo stroški za tabo.
epsengineering
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 6.6.2011 20:32

Daj nehaj že enkrat nakladat.
Variš alu. pa si se ravno sedaj spomnil da bi pa še malo navaril pa še malo porezkal pa obrusil itd.
Zapomni si:
Spredaj imaš samo EN(1kom) disk pa še tega bi rad po domače "kovačil".Očitno ne veš da so zavore in gume pri motorju najpomembnejša stvar če se hočeš voziti še nekaj časa po tej zemlji.Razen če se voziš po travniku gor in dol za kar ti pa zadostuje že...............
Sedaj se pa umikam in ti želim veliko km z "doma kovačenimi"zavorami.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bistra » 8.6.2011 5:57

Takole povem_
Ne se zezat, kupi novo original, da ti potem ne bo žal, če boš (seveda)preživel.
Verjami poznam iz izkušenj.
bistra
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Loredan » 25.7.2012 13:16

evo če koga zanima kako sem zadevo rešu...

potolčena sredica
Slika

naredil se je večji radij
Slika

mogli smo nardit tudi nove puše, ker so se tudi te obrabile
Slika

nareje so bile nove alu puše in vstavljene nekakšne bronaste lunice za zapolnit luft me lunico in pušo
...sredica je bila tudi porezkana da je dobila lep radij
Slika
Slika
Slika
Loredan
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Kawasaki z1000 » 25.7.2012 18:32

všeč mi je da si ustvarjalen in da znaš iskati rešitve problemov, da imaš ideje... ampak fantje ne zavedate se da včasih kakšne zadeve ni pametno delati doma tudi če je rešitev na dlani. res da se ti zdi zadeva dobra ker si jo pač naredu sam oziroma ti jo je naredu kakšen star čiko ki ve kako se stvari izdelujejo in si prepričan da je stvar narejena "bolš kot original", samo razlika je v tem da za kupljenim diskom stoji cel kup dokumentacije ki garantira da je disk dimenzioniran tako da mora zdržati silo zaviranja krat varnost. tvoja zadeva je izrabljena, zato si povečal radij, kaj si s tem naredu mogoče si odvzel samo tisti faktor varnosti in bo zadeva še vedno klapala, ena napakca v materjalu pa ti ostaneš brez zavor vsi vemo kaj sledi. mogoče je pa disk tako narejen da se prej obrabi da opaziš da je potrebna menjava, preden ti pokne....

motor je adrenalin, pri adrenalinu je lahko vsaka napaka usodna, zato če ni dnarja za nov disk pa motorja v garažo.
če ne veš vprašaj
Kawasaki z1000
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost