STROJNISTVO.com • Poglej temo - Višja strokovna šola

Višja strokovna šola

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Višja strokovna šola

OdgovorNapisal/-a JURIFek » 13.9.2012 8:36

Lep pozdrav

Ima kdo izkušnje s študijem strojništva na višji strokovni šoli?
Za kakšno delo je diplomant z nazivom "inženir strojništva" usposobljen?
Ali pridobljeno znanje zadostuje za na primer konstruiranje strojev ali načrtovanje prozivodnje?

Zavedam se, da ti šola ali fakulteta da le neko podlago in obzorje in da je tudi veliko odvisno od samoiniciative...bi pa rad slišal kaj več o višjih strokovnih šolah od nekoga z izkušnjami, saj sem dobil občutek, da je večina višjih šol ustanovljenih le zaradi služenja na račun vpisnin, ki jih dobijo od visokošolskih študentov, ki se tja vpišejo le zaradi izgube statusa na matičnih fakultetah.

Ima kdo izkušnje z ICES ali višjo strokovno šolo Škofja loka? Izvedba programa, strokovnost profesorjev?

lp
JURIFek
Novinec
Novinec

Re: Višja strokovna šola

OdgovorNapisal/-a borisk » 13.9.2012 8:56

JURIFek napisal/-a: saj sem dobil občutek, da je večina višjih šol ustanovljenih le zaradi služenja na račun vpisnin

občutek te ne vara, je pa vsaka dokončana šoladokaz, da si sposoben nekaj kar se lotiš dokončati...

kar se usposobljenosti tiče, brez določene prakse, ne bo šlo kar iz šole.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 13.9.2012 10:01

Čisto preprosto ti bom povedal. Če si hodil na strojno šolo neboš izvedel nič posebno novega. Tudi če se vpišeš na univerziteni program v Ljubljani se v primeru da si bil dokaj priden in sposoben učenec v srednji šoli neboš naučil nič posebno uporabno novega. Povsod imaš določene osnove katere za rasno ustavrjanje ne pomenijo nič. Fakulteta ti bol kot kaj drugo da nekakšen širok pogled da določene stvari obstajajo. Ni primerjlivo recimo z medicino kjer ko končas si recimo dokaj "izučen" ter lahko začneš delati. Pri strojništvu katero je recimo dokaj široko se boš pa moral vse naučiti sam. Če boš hotel uporamno znanje boš moral sam poizkati literatu, se naučiti, narediti kakšen dodaten tečaj itd.

Osebno sem bil nad samo strojno fakulteto v Ljubljani dokaj razočaran, saj sem po končani srednji šoli pričakoval da se bo moje znanje nadgrajevalo in ne ponavljalo. Poleg tega je bila srednja šola bol splošno usmerjena in na večini področij zajemala bol poglobljeno znanje. Sploh kar se tiče strojnih elementov, tehničnega risanje...katere pa so osnova za nadaljevanje. Tako da če bi želeli spraviti univerzo na višji nivo bi bilo potrebno predhodno uveljaviti teste kjer bi bodoči študenti morali pokazati osnove strojništva (tehnično risanje, strojni elementi, mehanika itd).

Če pa prideš s splošne gimanzije je pa seveda vsaka nova stvar zanimiva :D ter je lepo živeti v iluzija da ko prideš s faksa si sposoben delovec z veliko plačo :D hehe.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a six10 » 13.9.2012 17:42

Ravno sem končal program iz višje strokovne šole za strojništvo, prej sem že dokončal en univezitetni fax, v srednjo šolo sem hodil na gimnazijo, moje mnenje je sledeče:

Ne morem korektno primerjati uni in višje strokovne šole ker gre za različna programa (v mojem primeru), a vendar sem od višje strokovne šole potegnil bistveno več znanja. Verjetno k temu pripomore dejstvo, da me strojništvo zanima in sem se tu našel. Na uni programu sem moral prečesati neverjetno veliko količino snovi, ki sem jo čez 1 mesec po izpitu pozabil, piflanje pač. Na VSŠ je dosti manj snovi, a vse nekako bazira bolj na praktičnem, uporabnem znanju. Sicer je žal tudi na tem programu nekaj balasta skozi katerega je pač potrebno iti, a sem na koncu relativno veliko odnesel: modeliranje, konstruiranje,mehanika, materiali, hidravlika-avtomatika pa še kaj drugega...

naj pa nekaj poudarim: vse je bolj na osnovnem nivoju v smislu, da se ne poglabljaš v detajle, kot bi si sam želel...čeprav nisem imel nobenega predznanja. Je pa dobra iztočnica za področja, ki posameznika zanimajo, s tem da je potrebno vedeti, da je ta področja potem potrebo 'terati' sam doma, ure in ure...

s tem programom sem nekako dobil nazaj upanje v slovensko šolstvo, ki sem ga prejšnih letih šolanja izgubil. Pa nočem ga preveč prehvaliti, ker ima program vsekakor svoje napake. Z malce piljenja bi lahko bil še veliko boljši. Seveda je vse skupaj odvisno v veliki meri odvisno od profesorjev, ki so se pri meni izkazali za dobre. Kar pa me je v prvi vrsti pritegnilo za vpis (poleg področja seveda), pa je kratek program (2 leti) in 6 mesece prakse, kar je velika prednost, ker že pri praksi navežeš stik z delodajalcem in imaš potem dosti večjo možnost zaposlitve. Če se med študijem izkažeš, ti kdaj pomaga pri iskanju tudi profesor...

pa da še odgovorim na vprašanje, koliko si sposoben ko končaš študij na VSŠ?: to je odvisno predvsem od tega, koliko izkušenj in znanja imaš že od prej in koliko jih pridobiš med prakso in med študijem. Če med prakso sediš v pisarni in med študijem luftaš, je velika možnost, da nisi usposobljen za nič.
six10
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a favorites » 13.9.2012 21:23

Upam da se ne razumemo narobe, saj je vredu faks samo meni ni dal kaj veliko znanja. Je pa res da je mogoče to posledica da sem že hodil v srednjo strojno, že od malega delam v najrazličnejših strojnih firmah, strojništvo me zanima, knjige študiram bol zaradi znanaja in ne zaradi opravljenega predmeta. Na faksu je pa tako kot je že predhodnik omenil 80% snovi katere se napiflaš, čez en mesec je pa vse bol tako tako. Nasplošno pa je količinsko premalo vaj ter manka tista obvezna praksa. Ko sem še jaz opravljal pred nekaj leti smo imeli še 6mesečno prakso pred diplomo, sedajšnji bolonci poleg tega da nimajo prakse tudi diploma ni več diploma. Poleg tega poznam nekja kolegov kateri opravljajo sedajšni "magisterij" in po pregledi njihove učni snovi hmmm... no coment :D

Preprosto povedano če pametno pomisliš v veliki večini ocene niso merilo znanja. Kar se pa tiče višje šole v Škofji loki je pa iz mojega stališča kar vredu. Imajo kar dosti prakse katera je ključna. Snov je pa bol kot ne na nivoju srednje šole. Govorim zgolj iz pogleda da sem nekaj prijateljev inštruiral.

Drugače pa ja profesorje na fakulteti se da ločit na več tipov. So profesorji ki mislijo da držijo boga za jajca, so profesorji kateri niso povsem nič vzvišeni in ti bodo priskočili na pomoč kadarkoli, nekateri so bol teoretiki drugi pa kažeje na to da imajo tudi praktično znanje, imaš pa tudi nekatere kjer imaš občutek da se pogovarjaš z politikom :D
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Reversed model » 26.9.2012 23:35

čist odvisn je od posameznika kolikor je sam pripravljen odnesti iz faxa :evil:
Reversed model
Novinec
Novinec

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov