STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup stružnice

Nakup stružnice

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Nakup stružnice

OdgovorNapisal/-a kemenb » 10.10.2012 21:49

Pozdravljeni, sem pred nakupom stružnice. Kod kaže
bo namenjena večini struženju manjših gredi in osi za prototipna vozila do fi 20, občasno tudi kak večji kos za traktor.

Trenutni favorit od vsega videnega je Holzmann ED 1000G:
http://www.holzmann-maschinen.at/produc ... o66ke1i631
http://www.bolha.com/obdelava-kovine/st ... 1282533551

Sedaj me pa zanima nekaj stvari:
Lahko dela ta stružnica cel dan (8+ ur)? Trenutno imm za postružit 30 gredi fi 12 in hex 14.
Kako uporabne so digitalne merilne letve?
Je bolje kupiti novo stružnico Holzmann ali rabljeno Prvomajsko, Podisje... za podobno ceno?

Vsak nasvet bo dobrodošl!
LP Klemen
kemenb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borisk » 11.10.2012 5:11

stružnica naj bi zdržala delo 8ur na dan, vprašanje pa je, kako dolgo in s katero natančnostjo. načeloma so vsi dobri strojih težki in zaradi tega bolj togi, kar pa je ključno za stroj.

Digitalne letve pa so nepogrešljiv pripomoček, ko se jih enkrat navadiš.
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skakac » 11.10.2012 8:19

osebno bi dal prednost, dobro ohranjeni prvomajki TNP 160 ali :o 200
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a RokyT » 11.10.2012 8:46

Pozdravljen.

Kot je že napisal borisk je problem togost stroja kot tudi vzdržljivost. Problem bo nastal sploh pri malo večjih obdelovancih, ter pri obdelovancih, k niso centrični.

Sam sem kupil stružnico Prvomajska, letnik 82, s katero sem zelo zadovoljen. Pri nakupu moraš paziti na obrablejnost vodil, obrabljenost konjička ter pinole ( če je to obrabljeno je center konjička nižji od centra glave, nastali bodo problemi pri vrtanju, podpiranju s konico...)

Ko boš kupoval stružnico moraš biti pozoren na geometrijo stružnice. V glavo vpni AL cca. fi 60, dolžine cca 300mm. Al postruži na dolžini cca. 250mm ter po celi dolžini z mikrometrom izmeri fi, ki si ga postružil. S tem postopkom boš ugotovil, če stružnica struži v konus zaradi obrabljenosti.

Merilne letve so super zadeva, sem delal tudi na stružnici z merilnimi letvami, sam pa jih (še) nimam, vendar se da vseeno delati, z malo več računanja :lol:

Lp
Pametni pišejo - neumni si pa zapomnijo ;-D
RokyT
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kemenb » 11.10.2012 11:48

Za holtzmann stružnico sem oddal povpraševanje in dobil nazaj en zmazek, kjer je najprej navedeno da so digitalne letve za doplačilo 1414€, na to je slika stružnice z letvami in pod sliko piše "vse na slikah je standardna oprema stroja" prodajalec deluje dokaj ne resno.
Po forumih tudi nisem našel nič, razen enega, ki je imel probleme z ED 750, da je bila šlampasto narejena.
Bernardo in Fervo so verjetno ravno tako hobi struđžnice in bo spet togost problem.

Kaše pa so realne cene rabljenih stružnic? Na bolhi so cene dokaj visoke za moj okus? To se mi zdi že kr drago za rabljen stroj:
http://beta.bolha.com/stroji-orodja/obd ... 91218.html

Nakup rabljenega stroja me skrbi, nebi se rad nasankal. :oops:

@Roky T:palico bo potrebno verjetno podpret s konico? Lahko stružim z ročnim pomikom?

To bere, mogoče še komu koristi: http://www.mermac.com/advicenew.html
kemenb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hscnc » 11.10.2012 14:03

Beži stran od tega kar te noge nesejo. To je cenena kitajska šara ki jo bedni Evropejci kupujemo za velike pare. Osebno sem kupil pri teh Holzmanih tračno žago za kovino katera je bolj za okras med rožami kot pa za kakršnokoli uporabo. Vijaki s katerimi je sestavljena imajo trdnost starih svinčenih kanalizacijskih cevi, zračnosti v ujemih so ranga gradbeništva, materijali so nikakvi, prav tako sama konstrukcija ne dosega trdnosti iverne plošče itd....

V vsakem primeru kupi raje rabljeno prvomajko ali kikindo, karkoli kar je bilo narejenega na domačih tleh.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kemenb » 11.10.2012 20:45

Sedaj sem končno dobil pravo ponudbo in ne "google translet" slovenćina na vićku, cena z letvani pa sam 6298€ aja pa dveh mer niso pravilno prepisali. Že ta šlampast pristop me je odbil. ČRTANO s seznama.

Kaj pa Bernardo, na strojnemu faxu jo imajo v labolatoruiju za aeronavtiko?

Nekje sem slišal, da more bit stružnica utečena, kaj točno to pomeni?
kemenb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a gregor24 » 12.10.2012 12:02

kupi rajši rabljeno TNP160 ali kaj podobnega za manjši denar, nato pa daj gor nove letve, pa imaš stroj tapravi. :wink:
gregor24
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kemenb » 13.10.2012 12:04

Se nagibam k tej varianti kot vsi pravite, letve lahko dam kadarkoli na stroj, togost pa ne.

Koliko mislite, da je ta stroj vreden oz je smiselno zanj plačati:
http://www.bolha.com/obdelava-kovine/st ... 1282791218
kemenb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tehno » 13.10.2012 14:41

Igračka in lahko rokovanje. Potrebno si je stvar ogledati, preveriti geometrijo in izrabljenost vodil. Za manjše kose je stroj soliden pri večjih odvzemih mu zmanjka moči. Elektromagnetna sklopka ne omogoča mehkega zagona ali ustavitve ter je malo problematična pri vrezovanju navojev.
Nakup je pač odvisen od namena uporabe. Za večje kose in univerzalno delo pa je še vedno zakon Prvomajska licenca VDF Boehringer, dobro je težko najti.
:lol: :lol:

lp
tehno
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kemenb » 16.10.2012 23:01

Tole stružnico sem šel pogledat:
http://www.bolha.com/obdelava-kovine/st ... 1282791218

Zgleda res lepo ohranjena, olje je čisto in tudi pobarvana ni.
Zraven so tri, 3-čeljustne glave, od tega je ena nova Rohem (tretja slika čisto levo), 4 hitra vpenjala za nože do 28mm in nosilec (tool post). 7 hitrih vpenjal za nože do 32mm, eno za okrogle nože in večji nosilec. Zraven je tudi nekaj stružnih nožeu, od tega mi je na prvi pogled uporaben samo odrezilni nož na ploščice (s pripadajočim nosilcem za vpenjanje v hitro vpenjalo). Zraven je samo fiksna lineta in pa vrtljiva gobica.

Stružnica je slišat vredu, hitro zaštarta in se tudi takoj ustavi. Na suportu ni lufta, se je cela stružnica zamala.

"Ta fin" vzdolžni suport ima nekje 0.2mm lufta na vretenu, prečni pa skoraj nič. Na zobati letvi so vidne sledi uporabe, vendar si zobje še v dobrem stanju,. Kar me je zmotilo so rahlo vidni krogci na glavnem vodoravnem vodilu po katerem teče celoten voziček. Krogci delujejo kot sledi brušenja, vendar se ne začnejo na začetku vodila (glej sliko), znucani so manj kot 10mm od roba.

http://shrani.si/f/2/zF/2LlikrMA/1/stru ... ka-tnp.jpg

Poleg stroja pogrešam 4-čeljustno glavo, premično lineto in konico, kot so v kompetu pri novih. Vrtljive konice sem že gledal in niso tako drage, za ostalo pa ne vem še če bom sploh potreboval.

Prodajalec mi je rekel, naj pripeljem strugarja, ki bo potrdil, da je stroj v dobri formi in, da je kar nekaj zanimanja. Dogovorili smo se, da probamo najt stugarja in že jutri naredit test, vendar do ponedeljka nima časa.

Koliko še sprejemljivo opletanje in konus za stroj tega cenovnega ranga?
Moja laična ocena je, da je stroj v dobrem stanju in bo služil mojim potrebam. Edino kar me res moti so okrogle sledi na vodilih, ker ne vem od česa so.
kemenb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borisk » 18.10.2012 6:20

so to mogoče sledovi tuširanja vodil?
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanmk » 18.10.2012 11:16

Prodam Potisje ADA 22 in Potisje ADA 30.
Zadnjič spremenil milanmk, dne 23.12.2012 12:07, skupaj popravljeno 1 krat.
milanmk
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a alesstruzi » 2.12.2012 10:50

borisk napisal/-a:so to mogoče sledovi tuširanja vodil?

Tisti krogci na vzdolžnih vodilih so sledi utorov za mazanje vodil na vzdolžnem suportu. Po vsej verjetnosti suporta noben zelo dolgo ni zaplejal po vodilih.

LP, Aleš
alesstruzi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kemenb » 2.12.2012 12:27

Aha, kakorkoli stružnica je doma in za enkrat sem več kot zadovoljen. Sedaj sva se oba že malo utekla,
olje v menjalniku je čisto. Po uporabi najhitrejšega pomika skoraj cel dan sem opazil, da je okoli pogonske gredi mastno, tako da sem ga še malo oddal.

Edina stvar ki me še moti je vzdolžni suport, notri v menjalniku zgleda bolj žalostno, neka mešanica olja, šmira in svinjarije, najraje bi notri natočil bencin in počakal da se svinjarija stopi. Ima kdo boljšo idejo kot razstavljanje suporta?

Nekaj problema je bilo na začetku z opletanjem. Izvrtina ni bila v centru in nisem vedel zakaj. Ko sem zamenjal čeljusti za mehke je bil obdelovanec v centru vendar pod fi 8 nisem mogel vpeti. Na to sem zamenjal glavo, opleta le za 0.01mm. Verjeno je nisem enakomerno zatiskal? Kakorkoli imam še 3. novo Rohm glavo, katere je za enkrat še škoda.

Še nekaj obvezne opreme stružnice:
Vrtljiva konica Vertex, vrtalna glava 1-13mm rohm z trnom, kasneje sem ugotovil, da je preplitva za centrirni sveder 4mm in sem kupil še interdiskontovo vrtalno glavo 3-16mm za enkrat dela lepo. Spodaj je tudi poceni držalo za urco in Mitutoyo pupitas ura. V petek je prišel k hišu še Mitutoyo šubler.
Slika Slika Slika
kemenb
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov