STROJNISTVO.com • Poglej temo - Elektromotor Sever vprašanje - mešalec za meso

Elektromotor Sever vprašanje - mešalec za meso

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Elektromotor Sever vprašanje - mešalec za meso

OdgovorNapisal/-a Kumby » 16.11.2012 16:06

Doma smo imeli na starem molznem stroju Virovitica elektromotor Sever z reduktorjem, ki je služil za pogon molznega stroja. Jaz sem dobil idejo, da bi ta elektromotor z reduktorjem uporabil za mesoreznice ali mešalnik za meso.Tablica motorja se zelo slabo vidi.Prosim če mi lahko pove kdo karakteristike iz tablice iz spodnje slike.Zanima me, ali se da ta elektromotor preurediti, da bi se lahko vrtel v obe smeri.Za potrebe mešalca bi bilo potrebno,da bi se mešalec vrtel v obe smeri. Bo motor dovolj močan?Koliko je sploh moč.Kakšno stikalo potrebujem,da bi na njem lahko izbral vrtenje levo in desno.
Slika
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 16.11.2012 16:15

Živjo. Elektromotorji se načeloma dajo preklapljati v obe smeri. Potrebuješ stikalo 1-0-2 (recimo grebenasto). Ta motor je enofazni - potrebuje kondenzator. Ima 1350 o/min, za koliko pa se obrati reducirajo na reduktorju pa mora pisati na tablici reduktorja. če si popolni laik na tem področju idi v trgovino in poišči kak mešalec za meso pa poglej kaki kotor in reduktor je gor - to je še najlažje, ali pa poglej na netu kakšne karakteristike imajo ti mešalci/mesoreznice.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 16.11.2012 20:14

Kumby nekaj me zanima, kako boš na enofaznem motorju spremenil smer vrtenja?
Hvala za odgovor.. L.P., Dejan
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 16.11.2012 20:30

bakterija napisal/-a:Kumby nekaj me zanima, kako boš na enofaznem motorju spremenil smer vrtenja?

Se opravičujem, ker odgovarjam. V določenih primerih se da...
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mihko » 16.11.2012 23:14

bakterija napisal/-a:Kumby nekaj me zanima, kako boš na enofaznem motorju spremenil smer vrtenja?

En pol napajanja, ki je vezan na kondenzator priključiš na drugo stran kondenzatorja.
mihko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Sergej » 16.11.2012 23:39

Mihko, ne bo šlo tako enostavno! Za povrh lahko še iz glavnega navitja naredi pomožno in obretno.

Smer vrtenja pri enofaznih kondenzatorskih motorjih enostavno spremeniš tako, da žici glavnega ali pomožnega navitja obrneš na sponkah. Spremeniš smer toka v enem od navitij. Ni važno v katerem. Pomožno navitje je priključeno preko kondenzatorja. Glavno direktno na napetost.

Da bo mogoče bolj jasno:

A = začetek glavnega navitja
B = konec glavnega navitja
C = začetek pomožnega navitja
D = konec pomožnega navitja

Torej 4 žice

A in B - direktno na napetost
C in D - ena preko kondenzatorja na napetost in druga direktno na napetost.

A in C na fazi ter B in D na nuli = prvotna smer
B in C na fazi ter A in D na nuli = druga smer
A in D na fazi ter B in C na nuli = tudi druga smer
B in D na fazi ter A in C na nuli = nazaj prvotna smer

Če ni jasno, me kontaktiraj.

LP
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 17.11.2012 7:40

Sergej napisal/-a:Mihko, ne bo šlo tako enostavno! Za povrh lahko še iz glavnega navitja naredi pomožno in obretno.

Smer vrtenja pri enofaznih kondenzatorskih motorjih enostavno spremeniš tako, da žici glavnega ali pomožnega navitja obrneš na sponkah. Spremeniš smer toka v enem od navitij. Ni važno v katerem. Pomožno navitje je priključeno preko kondenzatorja. Glavno direktno na napetost.

Da bo mogoče bolj jasno:

A = začetek glavnega navitja
B = konec glavnega navitja
C = začetek pomožnega navitja
D = konec pomožnega navitja

Torej 4 žice

A in B - direktno na napetost
C in D - ena preko kondenzatorja na napetost in druga direktno na napetost.

A in C na fazi ter B in D na nuli = prvotna smer
B in C na fazi ter A in D na nuli = druga smer
A in D na fazi ter B in C na nuli = tudi druga smer
B in D na fazi ter A in C na nuli = nazaj prvotna smer

Če ni jasno, me kontaktiraj.

LP

Strojniki vse vemo... :D
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kumby » 19.11.2012 15:51

Dedek je že zamenjal sponke ali kako se že reče in se je motor brez problemov zavrtel v drugo smer.Zdaj me zanima kakšno stikalo potrebujem za to,da se bo dalo izbrati levo in desno smer vrtenja?Sem danes bil v lokalni trgovini z elektromaterialom pa takšnega stikala za enofazni motor niso imeli.
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a suzica » 19.11.2012 16:24

Daš stikalo od pormašine ?
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 19.11.2012 17:10

Od pormašine nebo vredu, ker je tam motor drugačen.

Če tisti trgovec ni imel pojma o stikalih ga pošlji nekam. To pa je v elektriki osnova - element za krmiljenje.

Recimo kaj takega:
Slika

Najprej preveri koliko žic ima el. motor iz ohišja ven. Odstrani pokrov priključne doze, ki je na el.mot. in odstrani povezovalni kabel, tam se vidi koliko žic ima, 3 ali 4?? Lahko tudi malo poslikaš in sem prilepiš... Če nimaš pojma o čem se gre pa poišči enega električarja na vasi pa ti zrihta to za malico. :wink:
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kumby » 20.11.2012 19:02

Zdravo

Danes sem šel na lov za stikalom.In vam moram povedati, da ga nisem dobil.Ker je to zelo redko stikalo in ga nimajo nikjer.V elektronabavi so mi rekli,da je čakalna doba 14dni in ga bom vrjetno kar tam naročil.Je pa dedek že iz sponk potegnil žice in sma kar po domače probala in se je pri eni vezavi motor vrtel v levo, če pa sma 4 žice zamenjala, pa je šlo v drugo smer.Tako da zdaj bo treba samo na stikalo počakat.Sem pa zmontiral kar navadno dvopolno stikalo 1 - 0,in zadeva deluje.Za zdaj bo že vredu, ko pa dobim stikalo pa gremo naprej!
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dakomat » 20.11.2012 19:27

@Kumby, preden naročiš se pozanimaj z kakšnim stikalom se da to narediti, tisto, ki sem ga prilimal zgoraj je zgolj za primer - za trifazne le. motorje, ti pa imaš enofaznega.
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a martin91 » 20.11.2012 21:20

Če se ti mudi kontaktiraj firmo TERNA d.o.o.. Dobava materiala je vsako sredo. So v Ljubljani, tudi pošiljajo.
martin91
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Kumby » 25.11.2012 14:35

Tako, pa sem tudi jaz sestavil svoje mesoreznico.Stikalo smo za prvo silo naredili kar po domače, samo za vklop in izklop.Moram še nabaviti dvopolno stikalo.Glede stikala za spriminjanje strani pa mi do sedaj še nihče ni znal povedat kako bi lahko to rešil z stikalom.Tudi pri elektronabavi niso še našli stkala za to, tako da sem skoraj obupal.Takšnega stikala tudi pri Končarju ne najdejo.Upam da bom našel kako rešitev, kako to rešiti brez namenskega stikala.
Slika
Slika
Kumby
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zodiac » 25.11.2012 17:06

Uporabiš lahko recimo stikalo iz linka:

http://www.lotos.si/sl-si/shop/item/3850144111684

Taka modulno grajena grebenasta stikala se dajo sestavljati kot legokocke, zato lahko primerno stikalo sestaviš iz drugega stikala ali dveh.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov