STROJNISTVO.com • Poglej temo - Razvod zraka

Razvod zraka

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a hook » 8.10.2010 15:43

Ja kondenz je res nadležna stver.Pri nas v podjetju je zrak glavno pogonsko sredstvo in je zato v uporabi sušilec zraka že v kompresorski postaji tako da to poteka avtomatsko!Ne opazim nabiranja kondenza v proizvodnji neglede na letni čas.V bistvu je to samo en velik vijačni kompresor Atlas Copco kjer je sušilec že vgrajen.Tlak v sistemu je max.7barov.
Ker takšno postrojenje ne pride v poštev za mala podjetja in obrtnike je problem kondenza kar pogosta stvar. :evil:
Na pripravno grupo je možnost montirati kondenčni lonček z avtomatskim izpustom kondenza.Obstajajo ročne in popolnoma avtomatske priprave kot je ta od firme Festo
https://xdki.festo.com/xdki/data/doc_engb/PDF/EN/WA-PWEA_EN.PDF
Znam marskej!
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
hook
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nemelk » 9.10.2010 0:43

Sam razmišljam da bi na dno posode kompresorja, kjer je ročni izpust kondenza, montiral kar elektromagnetni ventil, ki bi npr. 1x dnevno avtomatično za nekaj sekund(ugibam), preko timerja odprl ventil in izpustil vodo ki je v posodi. Tole sem našel npr. http://www.jaksa.si/Slovensko/321502si.html
Nemelk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.10.2010 6:13

S tem še zdaleč ne rešiš kondenza po ceveh in same vlage v k. zraku.

Resnejši kompresorji imajo tak izpust iz posode nastavljen na vsakih 10÷15 minut po nekaj sekund.
Kljub sušilcu zraka.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nemelk » 9.10.2010 12:48

Zaspanc napisal/-a:S tem še zdaleč ne rešiš kondenza po ceveh in same vlage v k. zraku.

Resnejši kompresorji imajo tak izpust iz posode nastavljen na vsakih 10÷15 minut po nekaj sekund.
Kljub sušilcu zraka.
Razumem, vendar mislim da bi bilo to bolje, kot sedaj ko se vsake toliko časa iztoči kak litrček :-? :roll:
Nemelk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 9.10.2010 13:10

Strošek in ena cev, ki jo moraš nekam speljat, več.
Vsake kvatre ročno spustiš tist liter ven, pa je.
Kakorkoli, odločitev je tvoja.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hook » 10.10.2010 10:29

Nemelk napisal/-a:Sam razmišljam da bi na dno posode kompresorja, kjer je ročni izpust kondenza, montiral kar elektromagnetni ventil, ki bi npr. 1x dnevno avtomatično za nekaj sekund(ugibam), preko timerja odprl ventil in izpustil vodo ki je v posodi. Tole sem našel npr. http://www.jaksa.si/Slovensko/321502si.html

Saj to ti jaz pravim z tem da zgoraj omenjeni Festov PWEA izdelek to opravlja avtomatsko.Ko zazna nabiranje kondenza ga avtomatsko izpusti preko el.ventila!
Znam marskej!
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
hook
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nemelk » 12.10.2010 15:46

hook napisal/-a:
Nemelk napisal/-a:Sam razmišljam da bi na dno posode kompresorja, kjer je ročni izpust kondenza, montiral kar elektromagnetni ventil, ki bi npr. 1x dnevno avtomatično za nekaj sekund(ugibam), preko timerja odprl ventil in izpustil vodo ki je v posodi. Tole sem našel npr. http://www.jaksa.si/Slovensko/321502si.html

Saj to ti jaz pravim z tem da zgoraj omenjeni Festov PWEA izdelek to opravlja avtomatsko.Ko zazna nabiranje kondenza ga avtomatsko izpusti preko el.ventila!

Cena "mojega" ventila je 53€+10€ časovnik, za festo pwea pa sem našel ceno £230.12/EACH oz. pribl. 260€ :wink:
Nemelk
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a borči » 12.10.2010 19:18

pkoscak napisal/-a:Pri nas na (oz. v) pocinkanih ceveh in opaziti nobene rjavine, pravzaprav na pripravnih grupah ni videti ničesar podobnega, kot na slikah, ki jih je objavil KY.

Važno je, da narediš nekaj padca, če boš montiral napeljavo iz pocinkanih cevi, da se kondenz steka na eno stran ter da so priključki obrnjeni navzgor, da večina kondenza ostane v glavni cevi.

In ja, napeljava se naredi isto, kot za vodovodne cevi - preja in olje oz. sedaj neka pasta namesto olja.

Bravo!Mislim da si prvi ki si opozoril da morajo bizi priključki obrnjeni navzgor,to se pravi da so na zgornjem delu cevi.
kovinarski kruh je trd,pa še skorjo ma
borči
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borči » 12.10.2010 19:28

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Sem zamazal z eposkijem in kolikor kaže za enkrat bo delovalo :D

Sedaj imam pa še 2 vprašanji:
kje na Gorenjskem (ali pa na splošno) se dobijo različni produkti od Loctita, ker v Merkurju imajo zelo slabo izbiro - zato sem namesto predlagane tekoče kovine, moral vzeti kar navadno epoksi lepilo brez kovinskih primesi... zanima me pa, ker sem gledal pa ima Loctite precej uporabne produkte (prej sem poznal samo tisto proti odvijanju vijakov).

Sicer tam kjer sem slišal, da spoj pušča, sem zalil, sedaj pa nekje še res zelo narahlo (v 1 uri se je samo v ceveh (cca. 5 litrov zraka) tlak zmanjašal za 0,5bara) pušča.
Kako to najlažje preveriti, sam imam v mislih z milnico?

Hvala za vse odgovore!
Mislim da imajo Loctite produkte tudi v tinexu Šenčur.
kovinarski kruh je trd,pa še skorjo ma
borči
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hook » 12.10.2010 21:27

Nemelk napisal/-a:
hook napisal/-a:

Cena "mojega" ventila je 53€+10€ časovnik, za festo pwea pa sem našel ceno £230.12/EACH oz. pribl. 260€ :wink:

Res je se strinjam s tabo. :) :)
Če imaš stroj kjer so nameščeni samo navadni pneumatski aktuatorji lahko le ti zdržijo tudi kakšen delež vode v zraku in če je le te preveč potem ne dosegajo svojih nastavljenih pozicij v najslabšem primeru pa crkujejo ventili in po čiščenju sistema stvar nekako spelje naprej.Če pa imaš stroj kjer so poleg omenjenega tudi namenske pnevmatske naprave pa ti vsebnost vode v zračnem sistemu lahko povzroči ogromno škode in odpoved teh delov ki pa so pregrešno dragi potem se uporaba kakšnega PWEA lahko argumentira.

Na izhod ventila dodaj še kakšen glušnik da kompresor ne bo preveč sikal pri izpustu :wink:
Znam marskej!
hook
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a štrumf » 15.11.2010 10:54

Glede kondenza v instalaciji - tole bo prava zadeva.

http://www.omega-air.si/index.php?PageID=509
štrumf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.11.2010 11:31

To je zgolj izpust kondenza in nič druzega.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a štrumf » 15.11.2010 13:25

Seveda, to je le zadnja stopnja izločanja. Odvajalce se namesti bodisi na ciklonske separatorje, na dno tlačne posode, filtre ali pa na sušilnik zraka.
štrumf
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavc » 15.11.2010 15:47

štrumf napisal/-a:Seveda, to je le zadnja stopnja izločanja. Odvajalce se namesti bodisi na ciklonske separatorje, na dno tlačne posode, filtre ali pa na sušilnik zraka.

Pri batnih kompresorjih je to kvečjemu prva stopnja izločanja. Sušilec zraka pa teh izpustov ne potrebuje, saj ima svoj ventil za izločanje.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Razvod zraka

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 10.2.2013 14:56

Zdravo,

je kaj novega glede razvoda stisnjenega zraka v zadnjem času?
Govoril sem s projektantom strojnih inštalacij glede cevi za stisnjen zrak v novem objektu in pravi, da pocinkane cevi za vodovod niso primerne, ker fitingi niso atestirani.

Gledal sem malo po internetu in našel 2 varianti: plastične in aluminijaste cevi.

Plastično varianto sem že videl v dveh delavnicah, pa mi ni najbolj všeč, ker ni kompaktna.

Kako pa je z Al napeljavo? Jo uporablja kdo?
Najbrž je s stališča kompaktnosti boljša kot plastične cevi, prav tako je notranja površina najbrž bolj gladka od tiste v pocinkani vodovodni cevi?
Lahko napiše kdo iz prve roke?
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov