STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakovost in smeri študija na FS LJ

Kakovost in smeri študija na FS LJ

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a BountyH » 31.7.2011 16:59

ktm1001 napisal/-a:Bom že 6-ič to nalepil..

http://slepocrevo.wordpress.com/2006/02 ... ev-my-ass/

Kje so šihti za mehatronike ali konstrukterje? Za tisto, kar delajo konstrukterji ponavadi je že dovolj, da bi bil tehnik. Balon s temi izobrazbami pušča že od 90-ih, takrat je bil še faks nekaj vreden.

Kot si sam spoznal v Sloveniji skoraj ne potrebujemo inženirjev, tisto kar pa je, pa je ponavadi plačano kot mezdni delavec. V Avstriji pa je malo drugače...
http://at.indeed.com/CAD-Konstrukteur-MIT-Erfahrung-Jobs

Za tiste ki znate Catijo:

http://at.indeed.com/Jobs?q=catia&l=
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a technoboy » 23.8.2011 17:22

stran od tega faksa, jes se bom zdej izpisu, ker je to tok butast faks, ja ja fotri ze pravjo kok je dobr kok te naucijo, pol mu p doma pokazes ksno pizdarijo p bul k tele u nova vrata, faks je svetlobna leta za sedanjostjo, nauč se jezike p bejz u tujino delat, dokler si mld....

na zavod poglejte kok je univ.dipl.str gor pa zakaj so gor, ker je vecina butastih piflarjov, uni k p niso se p itak naujo spotaknl ob ta komentar.
lej jes sm strojni tehnik zaenkat, pa sm prek študenta tut po 1500€ mesecno zasluzu... u strojni branzi

zou mi je d me u soli niso naucil osnov CAD,CAM, tko d sm mogu sam to mal vohat....

zdej sm p redno zaposlen, v ogromni fermi in zadovolen, vi se p učte d boste diplomeral p pol jokal d nimate niti jurja.
out
Technoboy - delat,delat in se enkrat delat
technoboy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 23.8.2011 21:04

kuk mas pa place?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hamilton » 24.8.2011 17:18

technoboy napisal/-a:stran od tega faksa, jes se bom zdej izpisu, ker je to tok butast faks, ja ja fotri ze pravjo kok je dobr kok te naucijo, pol mu p doma pokazes ksno pizdarijo p bul k tele u nova vrata, faks je svetlobna leta za sedanjostjo, nauč se jezike p bejz u tujino delat, dokler si mld....

na zavod poglejte kok je univ.dipl.str gor pa zakaj so gor, ker je vecina butastih piflarjov, uni k p niso se p itak naujo spotaknl ob ta komentar.
lej jes sm strojni tehnik zaenkat, pa sm prek študenta tut po 1500€ mesecno zasluzu... u strojni branzi

zou mi je d me u soli niso naucil osnov CAD,CAM, tko d sm mogu sam to mal vohat....

zdej sm p redno zaposlen, v ogromni fermi in zadovolen, vi se p učte d boste diplomeral p pol jokal d nimate niti jurja.
out

Po svoje imaš prav...velik PRAKTIČNEGA na strojnem faksu ne odneseš (Na VSŠ programu je prakse mal več, odneseš pa na UNIju velik teoretičnih osnov). Problem je v tem, da tega znanja ki ga dobiš na fakulteti v večini slovenskih podjetjih ne moreš uporabit, ker je glavna panonga v sloveniji na področju masovne proizvodnje industrije kjer za delo ravno ne rabiš doktorata. Zelo malo podjetij pa ima dejansko razvoj na takem nivoju, kjer bi ti lahko dobljeno znanje ,ki ga dobiš na fakulteti prišlo prav (dinamika,trdnost,mehanika,nekonvencionalni postopki...). Tako da, ti čisto verjamem, ko praviš da tut brez faksa lahko delas v strojni industriji pri nas. Ko si pa ravno omenjal tujino ti pa lahk povem, da v tujini izobrazba dosti šteje (velik več kot pri nas). Kljub temu, da imaš kot strojni tehnik velik praktičnega znanja te v (razvitem delu) tujine (nemčija, danska, švedska,...) brez diplome ne bodo dali na vplivno mesto (vodja razvoja, projektni vodja itd.). Kot tujca te brez diplome vrjetno še povohal ne bodo.Tako da tvoja izjava ni najbolj pravilna. :wink:
LP
hamilton
Pripravnik
Pripravnik

Re: Kakovost in smeri študija na FS LJ

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 13.3.2013 18:39

Sicer je že minilo 2 leti od kar sem odprl to temo, vendar vidim da se je pojavilo veliko zanimiv odgovorov. Zdej lahko moje dosedanje izkušnje mal opišem, da s tem tudi ostalim ki se še odločajo malo pomagam pri odločitvi izbire faxa, pa da hkrati tudi repliciram na predhodne izjave.

Moje trenutne izkušnje so take:
Od faxa odneseš kolikor sam hočeš. Lahko pač dobiš tisto 6/6 na sorazmerno lahek način, nakoncu dobiš tist naziv uni.dipl. inženir brez kakšnega posebnega znanja, lahko se pa zelo matraš, dobivaš 8-9, tudi 10ke, pa tud zadevo bolj razumeš. Glede na to da je govora o UNI, oziroma zdajšni RRP smeri, jest nevem zakaj se toliko govori o praksi. Na tej smeri ni namen da boš ti po končanem faxu pristal za stružnico al pa CNC mašino, gre za to da zavzameš neko razvojno/vodilno mesto, seveda je za smeri kot so konstrukterji željeno da tudi zadeve vidiš v praksi, da si boljše predstavlaš, ampak za to lahko tudi sam poskrbiš in si med poletjem dobiš kakšno tako službo.
Potem govora je bilo o tem kako delaž za klaverni denar in kako ne primankuje tega kadra. Lahko povem iz svojih izkušenj, da sem po končanem 1. letniku RRP smeri, dobil ponudbe pri štirih podjetjih za kadrovsko štipendijo, pri dveh tudi zagotovljeno poletno prakso in tudi po pogovoru z njimi, bi bile začetne plače okoli 1200 eu (NETO) pri vseh podjetjih, kar se mi zdi za slovenske razmere precej uredu glede na to da je govora o začetnih plačah. Tko da službe ni težko dobit, če si le malo bolj zainteresiran in nadpovprečen v procesu študija.
komentar technoboya se mi zdi smešn. Govort da je strojni fax zanič samo zato, da s tem opravičuješ svojo lastno nesposobnost in nezmožnost da ga narediš, je pač dejanje iz nemoči. 1500eu ni nobena magična številka dokler si ti študent in lahko delaš preko študentskega servisa, v Ljubljani imaš za strojno stroko zelo dobro plačano, tudi po 6eu na uro, v sosednjih večjih mestih po 5eu na uro, jest sem tudi poleti delal v taki branži in zaslužil 60eu na dan, ker se je delalo 12 ur na dan. Če imaš mesečno cca 25 delovnih dni, hitro prideš do teh številk. Tko da zdele uživej v teh denarcih, tud če si zdej redno zaposlen, se veseli vsakega evra, glede na krizo v kateri smo in v razmerah v katerih živimo, je tak kader kot si ti nadomestljiv kot čistilke. Tako da jaz na tvojem mestu nebi bil tako jezičen in pameten kako so vsi inženirji iz tega faxa zabiti pa neuporabni.

Še en komentar ki se mi zdi potreben pa je glede bolonjskega sistema. Kot prvo govort da danes fax ni nič več vreden pa da je bil kaj vreden samo še v 90ih letih al pa še prej, je men osebno širjenje laži. Meni se zdi da to izhaja iz osebnega človeškega prepričanja, kjer vsak trdi za svoj fax, svojo smer in seveda svoj letnik da je bilo to najtežje, da on izhaja iz zlate dobe itd. Dejstvo je da je strojništvo področje ki se iz dneva v dan razvija, profesorji se menjavajo in znanje se updejta. Zdej si marsikdo ki je star 40+ misle: pa kaj mi ta tip iz 2. letnika govori kako je. Pri mnogih predmetih imamo nove tematike, predvsem nova razvojna področja, oziroma področja ki se najbolj razvijajo v zadnjih letih precej dodatno ojačana z novim znanjem, govorim o laserski tehnologiji, izdelovalnih tehnologijah in nasploh bolj teoretičnih predmetih ki se stalno nadgrajujejo. To lahko tudi potrdim zato, ker je moj oče doktor in prihaja iz strojnega faxa, tudi sam mi je povedal da je neverjetno kako se obseg znanja širi in zahteve povečujejo.
Kar se pa tiče samega bolonjskega principa študija, kjer si "ničvredni diplomant brez diplome", pa je pač tako, da glede na to da ne delaš diplome, imaš 3 predmete več kar pa je veliko veliko težje, veliko več dela in potrebnega truda. Tudi en semester daljši študij je, kot pa je bil po starem programu. Sedaj se bo baje tudi uveljavila ponovna diploma, tako da bo poleg teh treh predmetov še diploma, tako da ne bomo več diplomanti brez diplome. Tudi večino večjih predmetov ki so bili prej en predmet, so zdej razdeljeni v dva in obdelani veliko bolj detajlno (gradiva, izdelovalne tehnologije,...), tako da ne vem od kje podatki da je vse bolj splošno in lažje zdej, bi res rd ta vir vidu če lahko kdo link prilep.
Tko da jest bi prosu da si vsi zlatodobneži ki izhajajo iz najtežjih generacij malo preberejo o bolonjski spremembi preden skritizirajo sistem in vzamejo bodočim študentom voljo da bi strojni fax sploh pogledal. Pa ne pozabit da je večino profesorjev ki nas danes učijo na strojni v cca. 60-70ih letih, kar pomeni da so učili tudi vse generacije od leta 80...85 dalje, kriteriji pa se ne spuščajo tako da se že tukaj vsa ta logika kako je zdej strojna lahka in zanič, podere.

P.S. To je pač moje mnenje, vsak ima svojega, mogoče sem malo jezno repliciral ampak pač ne trpim da se zavaja bodoče študente z nekimi trači in zgodbicami in se jih s tem odvrača od študija ki jim je mogoče všeč.

LP
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 14.3.2013 20:18

Jacks0n napisal/-a:bi bile začetne plače okoli 1200 eu (NETO)

Ne preveč sanjat.... :wink:
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 14.3.2013 21:21

+miljon
edini, za katerega vem, da ma tuk zacetno, je en programer, ki jo je dobil s cca. 1-1.5 leta izkusenj.
sam uni delajo za javno upravo in je bolj izjema.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 15.3.2013 11:15

http://www.finance.si/313678/Omega_Air_ ... ni_igralec

Koda: Izberi vse
Če zmagajo, bo podjetje prejelo promocijski paket v višini 100 tisoč evrov, kolikor je približno stal tudi razvoj izdelka. Inženirji Jure Robič, Mitja Rihtaršič in Gojmir Furlan bodo od podjetja že za nominacijo prejeli finančno nagrado v višini ene njihove plače, ki znaša okoli 1500 evrov neto.

Taka majhna nišna firma mogoče pa res, verjetno je cel razvoj(konstrukcija, tehnologija, prodaja) na teh treh. Pa tudi verjetno ne delajo samo od 7-15. Kakšna Hella ali pa kaj podobnega, kjer jih imajo kot dreka "strokovnjakov" pa kar lepo z 800€ začneš. (pa tudi tole malo dvomim, potem se pa po parih letih (recimo 5 let) nekje pri 1100€(zelo optimistično) konča veselje).
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a espirit » 19.3.2013 12:06

ktm1001 napisal/-a:http://www.finance.si/313678/Omega_Air_svetovni_ni%9Ani_igralec

Koda: Izberi vse
Če zmagajo, bo podjetje prejelo promocijski paket v višini 100 tisoč evrov, kolikor je približno stal tudi razvoj izdelka. Inženirji Jure Robič, Mitja Rihtaršič in Gojmir Furlan bodo od podjetja že za nominacijo prejeli finančno nagrado v višini ene njihove plače, ki znaša okoli 1500 evrov neto.

Taka majhna nišna firma mogoče pa res, verjetno je cel razvoj(konstrukcija, tehnologija, prodaja) na teh treh. Pa tudi verjetno ne delajo samo od 7-15. Kakšna Hella ali pa kaj podobnega, kjer jih imajo kot dreka "strokovnjakov" pa kar lepo z 800€ začneš. (pa tudi tole malo dvomim, potem se pa po parih letih (recimo 5 let) nekje pri 1100€(zelo optimistično) konča veselje).

Hmm, zanimivo vodilna firma na svojem področju, ena izmed 5ih glavnih na svetu in plača samo 1500 neto. Ali niso preveč "inovativni", ali pa ne vem kaj. Moja starša dobita okoli 150 evrov manj in sta samo ena boga javna uslužbenca. Verjetno uni trije delajo po cele dneve in niti nimajo kaj dosti časa niti za porabit uni denar, medtem ko sta moja starša popoldan že lepo parkirana na kavču.
Še dobro da sem bom letos prepisal stran od tega strojnega faksa, če ne bi ratal totalno zafustriran v življenju, ko bi vedel da še policaji, poštarji in gasilci zaslužijo toliko kot jaz ali pa me celo prehitijo. Slišal sem da inženirje prehitijo celo kuharji v plači, samo upam pa da verjetno to ni res.
espirit
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 20.3.2013 10:14

Pozdravljeni,
lepo po vrsti:
- Pred desetletji je bila pozitivna selekcija na tehničnih fakultetah zato se je bilo treba bolj potruditi, da smo prišli na strojno fakulteto. To je imelo pozitiven vpliv na povprečje generacije. Kot razberem iz prispevkov, pa povprečje ni vaš cilj, zato to lahko preskočimo.
- Poznam nekaj inženirjev, ki so šli v državne službe. Predvidevam, da so za manj denarja plačani vsaj toliko kot jaz. Zamenjal sem nekaj služb, imel tudi vodilne položaje, dobro plačan, služba blizu, delo pa odbijajoče. Po nekaj letih nisem več zdržal in sem se vrnil v tehniko. Ko zidaš hišo, je plača najpomembnejši kriterij, pozneje je pomembneje s kom, kako in kaj delaš. Zadovoljstvo na delovnem mestu je v največji meri povezano z občutkom, da delaš nekaj koristnega in si pri tem uspešen.
- Za kvaliteten študi je pomembnejši študent kot ustanova (Tina je zrasla v slovenski reprezentatnci, pa je kljub temu dala lekcijo celemu svetu; da ne govorim o Janici... )
- Študiraj tisto kar te veseli in ne glej česa ni ampak izkoristi kar je. Še preden zaključiš študij naveži stike s podjetjem v katerem se vidiš čez 10 let.
- Praktična znanja si boš moral pridobiti na delovnem mestu. Vsaka služba je svet zase in ni variante, da bi te lahko usposobili na fakulteti za vsa področja. Poleg tega se področja zelo hitro spreminjajo. V moji poklicni poti še kako veljajo besede profesorice Mizori: " Strojnik je vreden toliko, kot je vredno njegovo znanje matematike in fizike!"

Želim lep dan,
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov