Napisal/-a fisnar » 29.3.2014 11:49
Pozdravljeni,
Pri vodenju zaposlenih pa naj bo to proizvodnja ali celo podjetje je pomembno, da se pri samem vodenju vključuje zaposlene v proces izvajanja in odločanja ( odvisno od pozicije zaposlenega v podjetju)
Iz lastnih izkušenj ( 15 let vodenja proizvodenj v treh različnih podjetjih od 60 pa do 200 zaposlenih v proizvodnji) vam lahko dam nekaj smernic kako se na učinkovit način prične aktivno delo z zaposlenimi.
Najbolj pomembno je, da se prvo skenira procese v podjetju ( procesni inženiring ) da se točno ve kako procesi delujejo ali so pravilno zastavljeni. Na podlagi tega je potrebno preveriti, če je na teh položajih ustrezno usposobljen kader ( v primeru da ni, jih je potrebno usposobiti ).
Za proizvodnjo to pomeni, da je potrebno ovrednotiti vsako delovno mesto ali stroj. To se meri z produktivnostjo ( productivity ) in učinkovitostjo ( OEE ). Vzpostaviti je potrebno kontroling ( tedenski, mesečni ) da se točno ve kje so delovna mesta produktivna in kje ne. S tem tudi zavezujete zaposlene k izpolnjevanju pogodbenih obveznosti do podjetja. Sami normativi se določijo skupaj z tehnologom, normircem, delavcem. Za normativ se vzame povrečna učinkovitost delovnega mesta / stroja. To je tudi osnova za stimulacijo ( poleg doseganja kvalitete in terminov ). Zaposlenim, ki presegajo normativ priprada pozitivna stimulacija, zaposlenim, ki pa ne dosegajo pa negativna stimulacija. Ker pa zakon narekuje, da negativnih stimulacij ne sme biti je potem to dobro izhodišče za usposabljanje teh zaposlenih z internim ali eksternim izobraževanjem.
S tem nadzorom boste hitro vzpostavili "red" v proizvodnji, ker po mojih lastnih izkušnjah je v vsakem kolektivu nekje 10% zaposlenih, ki so res nadpovprečni, potem sledi 15-20% problematičnih in zlata sredina. Največji problem pri podjetjih je to, da se vedno preganja tistih 10% za doseganje rezultatov, problematične se pa pusti pri miru. S tem se vzpostavi slaba volja in odpor do dela. Zelo pomembno je, da se v štartu prične delati z problematičnimi ( to je zelo zoprna in stresna stvar ) ker s tem daješ potrditev drugim, da dobro opravljajo delo.
to bi bilo zaenkrat iz moje strani
če je pa še kakšno vprašanje iz vodenja, organiziranja, reorganizacij, vitke proizvodnje, REFA,OpEx, optimizacij mi pa lahko pošjete ZS
lp
Marko Fišnar
independent operations manager