STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena obdelave na Bohrwerku ?

Cena obdelave na Bohrwerku ?

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Re: Cena obdelave na Bohrwerku ?

OdgovorNapisal/-a iga10 » 11.10.2013 21:16

Fantje ne vem, v katerem vzporednem svetu nekateri živite...
60 do 70 EUR na uro ima nov TOS CNC z X osjo 3,5 m na katerem se lahko obdelujejo 15 tonski zvarjenci, ne pa 10 kilski "klocn".
In spoštovani g. Bojan J, če stroj za 350.000 EUR uporabljate za osnovno poravnavo površin in vrtanje nekaj navojev pol verjemite, da ga zelo slabo koristite. Če pa takšno mehansko obdelavo nato še nekomu prodate po ceni 50 EUR/h - no temu bi pa jaz rekel kraja (je pa res, da bi vam lahko tudi čestital...). Če pa to zadevo še izvozite bo pa to sploh za vse nas zelo koristno.
Aja, pa by the way takšno delo, po katerem sprašuje advkat lahko nekdo naredi na stroju, ki je vreden 30x manj, kot ste napisali.

Nekateri pa ste očitno, vsaj kar se obdelave v Slovenij tiče, bolj teoretiki in pišete na pamet ali pa kar ste pač nekje slišali... Vas ne bom komentiral, se pa prosim zavedajte, da takšno "ugibanje" oz. "modrovanje" na forumu nikomur ne koristi, ampak kvečjemu zavaja.

Advokat verjemi 40 EUR/h je daleč največ, za takšno delo, jaz osebno bi iskal za 30 ali manj..

LP
Igor
iga10
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mojster93 » 11.10.2013 21:16

Sicer tema je pa ta, da bi advokat rad imel ceno za uro na stroju ne pa da mi razgrabljamo o nekih amortizacijah
mojster93
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mojster93 » 11.10.2013 21:20

No se strinjam z igorjem in vidim da je še nekdo malo bolj praktičnega pogleda in tudi ekonomskega... je pa tudi to res glede izkoriščanja stroja in podobnih stvari.. tako da se v celoti strinjam s tabo igor.
mojster93
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.10.2013 21:49

@ Slavc

Lej, Bojan je navedel po njegovi amortizacijski stopnji strošek mašine 26,50 EUR/d.uro :

Strojnik obremeni firmo dodatno nekje od 12 - 15 EUR/d.uro, če dela kaj ali pa nič.
Nadaljevanje izračuna so detalji kot el. energija, potrošni material, vse možno ozadje delovnega procesa skupaj z režijo, najemninami, krediti itd. In v teh detajlih se skrivajo na koncu tudi prihodki za firmo.

Če stremiš k minimalnemu, bo nekaj trpelo. Ali delavec, ki ne bo dostojno plačan, ali banka (malo verjetno :) ) , tudi dobavitelji morajo biti poplačani, sicer naslednjič ne dobiš robe, ...

Na koncu mora biti računica pozitivna!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 11.10.2013 22:14

@ Demz

Dolžnost tvojega delavca strojnika, strugarja ali bodisi rezkalca je, da opravi delo , ki si mu ga preskrbel. Odlično zate kot lastnika podjetja je, če si mu preskrbel delo za cel delavni čas in še to po ceni strojne ure, kakor jo omenjaš.
Ker pa je v današnjem času in razmerah verjetno težko priskrbeti delo delavcu, kar je tvoja dolžnost, predvidevam, da tudi tvoja kakulacija cene ni taka, kakor jo navajaš. Kajti bolje je dati delavcu neko delo in nekaj zaslužiti, kakor nič ne delati.

Sicer pa nisem govoril o tem, marveč kakšen osebni dohodek dajete svojim zaposlenim ob takšnih ali drugačnih cenah vaših strojnih ur. Velika večina, predvidevam, osnovo, ki gre po zakonu in nekaj na roko. Pa ne mi razlagati, kako to ni res.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.10.2013 22:22

mojster93 napisal/-a:Demz 25 let ze imam obrt pa še na srečo nisem crknil tak kot si ti povedal ...

Tudi jaz sem še iz 80. let in ti povem, da smo si v bistvu čisto sami krivi, ko smo se podredili ekonomistom in njihovim željam. Pahnili so nas v brezcenje, zato denarja za razvoj v bistvu že od 91. leta ni več.
Sedaj se pa nekako zanašamo na Evropo. Nepovratna sredstva pa to - a jih vračunaš v izdelek? A se zavedaš, da še nikoli ni bilo na tem svetu nič šenkanega in bo treba vrniti, z obrestmi!?

Da sem se oglasil v tej temi, je tisti "na hitro" prikaz amortizacije, ki ga vsi nekako pozabljamo ... samo da bi bili cenejši od ... soseda?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iga10 » 11.10.2013 22:26

G. Demz a ne razumeš ali enostavno nočeš razumeti...
Očitno je, da ti bolj leži ekonomija kot strojništvo, zato ti na kratko razložim:

G advokat je jasno napisal za kake komade gre (čeprav več informacij ne bi škodilo) in sem 100% prepričan, da se takšnih zadev ne obdeluje na strojih vrednosti 350.000 EUR. Vidva lahko računata amortizacijo koliko hočete, delal bo pa tisti, ki bo imel ceno 25÷30 EUR. Med tem časom bodo pa vajini stroji stali! Če seveda ne najdeta večjih, bolj kompliciranih izdelkov z višjo dodano vrednostjo, ki so dejansko namenjeni takemu stroju.

Pa ker že ravno tako rada računata vaju prosim za podatek, koliko nanese po vajinem izračunu, če se zadeva obdeluje na stroju, ki ga je nekdo 10 let rabljenega kupil za 50.000 EUR.

Res me zanima končni rezultat...
iga10
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 11.10.2013 22:46

iga10 napisal/-a:G. Demz a ne razumeš ali enostavno nočeš razumeti...
Očitno je, da ti bolj leži ekonomija kot strojništvo, zato ti na kratko razložim:

G advokat je jasno napisal za kake komade gre (čeprav več informacij ne bi škodilo) in sem 100% prepričan, da se takšnih zadev ne obdeluje na strojih vrednosti 350.000 EUR. Vidva lahko računata amortizacijo koliko hočete, delal bo pa tisti, ki bo imel ceno 25÷30 EUR. Med tem časom bodo pa vajini stroji stali! Če seveda ne najdeta večjih, bolj kompliciranih izdelkov z višjo dodano vrednostjo, ki so dejansko namenjeni takemu stroju.

Pa ker že ravno tako rada računata vaju prosim za podatek, koliko nanese po vajinem izračunu, če se zadeva obdeluje na stroju, ki ga je nekdo 10 let rabljenega kupil za 50.000 EUR.

Res me zanima končni rezultat...

Oprostite,

Drži in življenje tako tudi gre. Stroj mora biti primeren.

Vendar še enkrat:
Da sem se oglasil v tej temi, je tisti "na hitro" prikaz amortizacije, ki ga vsi nekako pozabljamo ... samo da bi bili cenejši od ... soseda.
Samo to sem hotel poudariti. Ker če te zadeve pozabljaš, si res na koncu najcenejši. Najcenejša so pa jajca!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 12.10.2013 8:54

Pozdravljeni!

Se strinjam s temi zadnjimi izsledki. Verjetno bi tole šlo tudi na klasičnem frezalnemu stroju - ali pa kakšnem malem Bohrwerku.

Če je kdo zainteresiran, da mi pošlje orientacijsko ceno - za katero mu bi še šlo skozi, naj mi pošlje na ZS svoj mail.

Serija je kot sem rekel, 39 kos in če bo posreči se bo ponovila.

Hvala za vaše sodelovanje in odgovore, lep vikend.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 12.10.2013 14:10

Rezilno orodje pade iz neba, emulzija tudi, olje, ure si delavec sam plača, prav tako elektrika je zastonj, prostor kjer se dela so nam podarili... :lol:

Ja bohrwerk pa 25€ ura...potem pa se firme dolj zapirajo, aja zakaj že? Lepo vas prosim no...
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iga10 » 12.10.2013 19:56

Verbatim se strinjam - povprečno za Slovenijo verjetno kar realne cene.
Kot si napisal za štajersko, koroško in prekmurje vrjetno 15% v minus, kje drugje pa morda tudi kaj več.
Sicer pa gre za zelo posplošeno oceno, saj pod cnc rezkanje spadata tako bohrwerk z x=800 in x=12.000. Med njunima unima postavkama pa se cena verjetno razlikuje za 4x.
Prav tako se CNC struženj pri fi 200 x 500 ne more primerjati s fi 1200 x 5000.
Hvala za povezavo.
iga10
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bojan J. » 14.10.2013 6:53

Tema se razvija. Super.
Pa nadaljujmo...
Orodje kupiš. Vpenjala verjetno tudi. Ali pa jih sam narediš. Hladilno tekočino verjetno rabiš, a ne?
Pol se pa pojavi problem, ker verjetno na isti mašini ne obdeluješ samo ene kovine.
To pomeni, da verjetno inoksa, St37-2 in aluminija z istimi orodji in hladilnimi tekočinami ne moreš obdelovati.
Naša težava je predvsem ta, da kar nekaj podjetij samo obdeluje. Za nekoga. In ta nekdo bi rad imel željeno kakovost za čimnižjo ceno. In ker pač imaš mašino se začneš tepst z ostalimi, ki tudi imajo mašino. Na koncu ugotoviš, da so zaslužili vsi, samo ti ne.
In imaš 20 let isto mašino, ker pač denarja za novo v teh 20 letih nisi dobil.

To je realnost. Vem, da težko dobiš toliko, kot želiš, ampak fantje, kurbe pa tudi nismo...
Bojan J.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 14.10.2013 9:10

Bojan J. napisal/-a:To je realnost. Vem, da težko dobiš toliko, kot želiš, ampak fantje, kurbe pa tudi nismo...

Seveda nismo, tiste imajo 70€ na uro. :lol:
ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 14.10.2013 9:12

Pred par leti sem iskal nove kooperante za izdelavo strojnih delov.

Razposlal sem kupček risb in izmed ponudb nekako izbral dva, ki sta bila nekje vmes. Ne najnižja, pa tudi ne previsoka cena. Spomnim se, da sta dva izstopala navzgor, eden pa močno navzdol.

Sem ravnokar preveril in obeh najdražjih ni več v registru, dočim tisti najcenejši še dela :o

Eden izmed dveh srednjih, s katerim še vedno delam, si je prejšnji teden nov kombi kupil, da si davčno osnovo zmanjša.

Je pa res, da ta človek, ko en stroj dela, ne bere časopisa, ampak rezka ali struži na klasiki. Včasih po trije stroji na delavca delajo.
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost