STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Samogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a kruster » 3.4.2013 9:23

dedek napisal/-a:glavca hvala za odgovor-me pa zanima glede na to da bi bila temp. zraka non stop cca 30stopinj- in praktično nobenega padca ali ddviga zun. temperature v redu kapilara?uporabljam r407-ali je boljše da grem pri tej zun. temperaturi na r134

Delovanje in "izkoristke" si lahko enostavno ponazoriš v teh diagramih ,...
Pohlajevanje vročih freonskih par, kondenzacija in tudi pohlajevanje tekočega freona se vrši v primerno izbranem prenosniku (rajši večji), v katerega doteka čim bolj ohlajena ogrevna voda (hidravlična ureditev ogrevalnega sistema po objektu), katere pretok pa določa regulator tlaka kondenzacije. Če se del tekočega freona uporabi za pohlajevanje tekočine (to se sicer uporablja pri večjih hladilnih strojih, kjer pa to deluje le v določenih primerih), se s tem ne izboljša COP sistema , saj tako se del uparjenega hladiva porabi za potrebe "kondenzacije", ne pa za koristno hlajenje oz, črpanje energije.
Funkcija expanzijskega ventila je , da meri tlak kondenzacije in temeraturo na izstopu iz uparjalnika in vzdržuje določeno razliko med tema temperaturama (superheat). Samo temperaturo uparjanja pa določa temeratura , količina in specifična toplotna lastnost medija, ki ga vodimo skozi uparjalnik (voda, zrak,..) in pa seveda površina uparjalnika.
Priponke
r407c.gif
r407c.gif (156.68 KiB) Videno 6554 krat
r134a.gif
r134a.gif (171.72 KiB) Videno 6554 krat
r134a.gif1.gif
Takole zgleda delovanje TČ v diagramu
r134a.gif1.gif (217.64 KiB) Videno 6554 krat
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 3.4.2013 11:20

Glavca, Kruster, hvala obema za strokovni odgovor!
Se bom še malo poglobil v to, kar sta napisala;

@Kruster: ali si ta diagram (ki je sicer za R134) vrisal kar tako ali po kakem konkretnem primeru, ki si ga morda realiziral. Namreč ravno podhladitev do te mere, da je vsebnost "flash gas" oz. vrednost X pod 20%, je stopnja, ki bi jo jaz hotel doseči. V sedanji situaciji je ta vrednost pri meni malo nad 25%, kljub temu, da je plin zadosti skondenziran (mehurčkov v pokaznem steklu ni). Točno to pa bi lahko dosegel izključno z uporabo subcoolerja (vsaj tako mislim).

@Glavca; upam da se ne motim, ampak menim, da skondenziranemu plinu ne moreš odvzeti preveč toplote, če ga dodatno podhladiš, le da se ga ne podhladi pod temperaturo, ki odgovarja tlaku uparjanja (saturated gas)?

Ti boš gotovo vedel več o tem, zato tudi vprašam.
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 5.4.2013 11:02

TČ imam moči 6.9kw ,plin r407-ker imam na uparjalniku distributor moram verjetno kupiti exp. ventil tip-external?
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 5.4.2013 11:13

External poeni da imam dodatni priključek za odčitanenje tlaka (ki je za uparjalnikom) če se prav spomnim.... Je bolj natančen kot z internim....

Fina zadeva je tudi MOP ki je dodatna zaščita za zalitje tekoče faza v kompresor,,,

Cena ni neka ogromna razlika, edino šobo moraš pazit da iberež za pravo kapaciteto moči, glej navodila in dokumenzacijo ki jo dobiš na iternetu....

Da danfosovi starani imaš prav Guid for instalater oz. nekej podobnega, je vse lepo razloženo...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 5.4.2013 12:09

"External pomeni da ima dodatni priključek za odčitanje tlaka (ki je za uparjalnikom) če se prav spomnim.... Je bolj natančen kot z internim....
Fina zadeva je tudi MOP ki je dodatna zaščita za zalitje tekoče faza v kompresor"

Ekspanzijski ventil z zunanjim izenačevanjem tlaka je obvezen pri uparjalniku z distributorjem, ker ima tak uparjalnik velik padec tlaka, kar pomeni, da bi običajen TEV delal s prevelikim pregretjem (superheatom) brez potrebe. Ta priključek pa, kot rečeno, vežeš na sesalno cev za uparjalnikom. S tem dosežeš, da TEV uravanava pregretje po tlaku hladiva na izhodu uprajalnika in ne po tlaku na vhodu, kot to počne običajni TEV (z internim izenačevanjem tlaka).

MOP (maximum operating pressure) v bistvu ne ščiti kompresorja pred dotokom tekoče faze, to že itak počne vsak exp. ventil, če je le pravilno nastavljen, ampak kot ime pove, omejuje tlak uparjanja.
Torej če je oznaka MOP10, bo v primeru, da tlak uparjanja naraste na 10bar, bo ventil postopoma zaprl dotok hladiva v uparjalnik. S tem ščiti kompresor pred obratovanjem na previsokem tlaku.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 5.4.2013 13:49

Mop je zaščita kompresorja.... MOP is often called “Motor Overload Protection”.”.

kopiram od danfosa

Can be supplied with MOP
(Max. Operating Pressure)
Protects the compressor motor against
excessive evaporating pressure during normal
operation.
Patented double

oz.

Expansion valves with MOP charge are typically used on factory-made units where suction pressure limitation on starting is required, e.g. in the transport sector and in air conditioning systems.
All expansion valves with MOP have a very small charge in the bulb.
This means that the valve or the element must be located warmer than the bulb. If it is not, charge can migrate from the bulb to the element and prevent the expansion valve from functioning.
MOP charge means limited liquid charge in the bulb.
“MOP” stands for Maximum Operating Pressure and is the highest suction pressure/ evaporating pressure permissible in the evaporator/suction line.
The charge will have evaporated when the temperature reaches the MOP point. Gradually, as the suction pressure rises, the expansion valve begins to close at approx. 0.3/0.4 bar below the MOP point. It becomes completely closed when the suction pressure is the same as the MOP point.
MOP is often called “Motor Overload Protection”.

Za externo kot sem napisal, so bolj natančni glede tlaka na uparjeni strani kondenzatorja... delajo pa oboji :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tiger » 22.4.2013 16:02

Pozdravljeni

130 metrov stran od hiše imam potok, ki ima pozimi od 8 do 10 stopinj celzija-izvir. Imam idejo, da bi do hiše speljal dve cevi za zaprti sistem izmenjave toplote iz potoka, do toplotne čpalke. Eno cev bi izoliral, drugo nič. Kaj menite o tej ideji, je to izvedljivo in kako debela cev bi morala biti. Ali je klasična alkaten cev za vodovod OK, oziroma so kakšne namesnke izolirane cevi za to?

LP
Tiger
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a matejSS » 28.8.2013 21:22

Pozdravljeni!

Moram rešiti standarden problem netropskega bitja - ogrevanje. In sicer s TČ zrak-voda, cca 9kW, radiatorji, ampak več kot 50-55'C ne rabim.
Lahko bi šel v nakup, a to ima tudi svoje posledice. Še posebaj, če si človek s "perfekciositičo" žilico.
Potem hitro vidiš, da želena TČ terja pogoj loterijskega zadetka... hmmm... hmm... no, toliko
časa pa nima, da bi čakal na ta dogodek :)

Naslednja opcija je seveda samogradnja. Juhej...
"Malce" sem študiral: on-off, Copeland ZH (R407C/R410A, z EVI ne bi kompliciral), SWEP BPHE, elektornski ekspanzijski ventil in en obstoječ krmnilnik za uparjanje (ne bi na novo izumljal stvari). Kateri? Predlogi? Od Emersona HP1/2 zgled kaj fajn (cena verjetno temu primerna)? Všeč mi je tudi CAREL uC2. In potem še najtežji del dober upajalnik, defrost (tega se najbolj bojim) ter en EC axialc (ebmpapst).
Aja, potem bi rabil še eno obtočno, katere pretok bi lahko krmilil, da bi lahko držal dT na vodi iz TČ.
Sem mi zdi, da bi bila to kar dobra kombinacija. Ampak do izvedbe kar dosti za razmislit in dela. Tukaj bi prosil pomoč znalcev :oops:
In praktikov, saj sam variti cevi, napolniti plin, etc. Tega še nisem počel.

Tretja opcija ja klima TČ z obstoječim zunanjim delom klime. Tole o klimi TČ mi ravno ne diši (to je tista perfekcionistična žilica, ki sem jo omenil).

Skartka zanimive stvari in mislim, da je to pravi (edini?) kraj v SLO kamor se lahko obrnem 8)

LPm
matejSS
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dedek » 19.9.2013 11:00

Predelal sem klimo samo na gretje ,namesto kapilare sem vgradil expanzijski ventil,napolnil klimo in naredil preizkus -tč greje bistveno bolje z vgrajenim ex. vent.-pritisk je manjši na tlačni strani-glavca prav imaš-splača se..........edino časovni razpon med dvema vklopoma mora biti daljši-sem zelo zadovoljen
tč je cca6kw(gorenje),plin r407c,ko vklopim še kaskadno tč 3kw moči(dvizni vod je skozi izmenjevalca zaporedno vezan) se začne temp. dv izredno hitro dvigovati pri polnem pretoku skozi črpalke
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 13.10.2013 11:36

dedek napisal/-a:Predelal sem klimo samo na gretje ,namesto kapilare sem vgradil expanzijski ventil,napolnil klimo in naredil preizkus -tč greje bistveno bolje z vgrajenim ex. vent.-pritisk je manjši na tlačni strani-glavca prav imaš-splača se..........edino časovni razpon med dvema vklopoma mora biti daljši-sem zelo zadovoljen
tč je cca6kw(gorenje),plin r407c,ko vklopim še kaskadno tč 3kw moči(dvizni vod je skozi izmenjevalca zaporedno vezan) se začne temp. dv izredno hitro dvigovati pri polnem pretoku skozi črpalke

Čas do ponovnega vklopa za izenačenje pritiska sesalne in tlačne strani( cca pol ure) sem skrajšal na 5 minut

obe ON-OFF klimi delujeta v kleti brez dovoda zunanjega zraka-min. t. v kleti 11-12st.c.-računalnik klime( izdelan in sprogramiran tudi v samogradnji) pravočasno poskrbi za vklop določenih funkcij da temp . v kleti ne pade pod vnaprej nastavljeno.tč deluje pri razponu zraka v kurilnici od cca 11 do cca 18st.c ne glede na temp. zunaj ,do cca-3st.c deluje samo prva stopnja ,ko je temp. zunaj nizja od -3st.c se automatsko vklopi še druga stopnja-odtaljevanja ni....(če bo praksa pokazala drugače bom reprogramiral vrednosti zun. temp. za vklop druge stopnje). Kurilnica ima prostornino cca. 35m3. Po dobrih 3 letih amaterskega dela projekt zaključen in sluzi svojemu namenu
da tč deluje v kleti je moja pogruntavščina in izvedba v praksi-za strokovno pomoč na forumu vsa zahvalaTamyju,Glavci,Sapotu,Damotu in še izmenjevalca pred izolacijo
Priponke
swep.JPG
swep.JPG (164.88 KiB) Videno 5334 krat
gorenje.JPG
gorenje.JPG (199.36 KiB) Videno 5334 krat
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skopušnik » 25.10.2013 22:28

Gledam drugo fotografijo in se mi zdi zanimiv način izvedbe uparjalnika. Ali so tiste male vodoravne cevi prilotane na uparjalnik, tako da sta dva ločena kroga različnih medijev, ali gre isti medij skozi kompresor? Glede na mehki lot bi rekel, da sta dva kroga,ali se motim?
skopušnik
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dedek » 26.10.2013 7:58

skopušnik napisal/-a:Gledam drugo fotografijo in se mi zdi zanimiv način izvedbe uparjalnika. Ali so tiste male vodoravne cevi prilotane na uparjalnik, tako da sta dva ločena kroga različnih medijev, ali gre isti medij skozi kompresor? Glede na mehki lot bi rekel, da sta dva kroga,ali se motim?

medija sta ločena -v ceveh ki so lotane krozi čisto drug medij-v bistvu je dodan še en toplotni izmenjevalec ki poskrbi da izmenjevalcu z r407 ne zmanjka vstopne energije

včeraj 29. 10. sem vgradil še fasec in lahko reguliram število vrtljajev ventilatorja in s tem drzim dvizni vod konstanten-ko recimo doseze voda 40st.c. na tej temperaturi obstane......vgradil bom danes še kalorimeter da bom vedel koliko energije porabi tč sama za obratovanje -ko bodo sredstva bom vgradil še kalorimeter v povratni vod iz radiatorjev in videl dejanski učinek-cop(skupna energija minus energija za pogon v kleti........
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drainback » 6.11.2013 19:31

...po vseh letih prebiranja tega foruma, sem se kot popolni začetnik spravil, k izgradnji "domače" toplotne črpalke tipa voda/voda:
kompresor Copeland ZH19TKE
plin R407
kondenzator 40 ploščni površine 2m2 in dimenzij 522x466 (Kaori K095) cca 30kW
uparjalnik 20 ploščni površine 1m2 in dimenzij 522x466 (Kaori K095) cca. 15kW
termoekspanzijski ventil Danfoss TZ2 z trenutno šobo številka 4, ki po tabeli ustreza vse tja do 8kW hladilne moči (trenuta hladilna moč pa je slabih 7kW)

Vodo črpam v kleti iz globine 2 metrov in jo dvignem do t.č. za dodatnih 3 metre...za črpanje uporabljam zunanjo Grundfossovo centrifugalno črpalko, ki mi porabi 190W pri pretoku vodnjaka
1,45m3
trenutna temp. vodnjaka je kar visoka in sicer 14,2/povratek 10,5 (deltaT 3.7)...spomladi, ko se topi sneg ima voda le še 9 st. C (pač površinska voda zaradi male globine)

Na ogrevalni strani uporabljam IMP-jevo črpalko z stalnimi magneti in porabo 50W pri pretoku ogrevalne vode 1,73m3, ki jo pošiljam v obstoječ 1000 litrski zalogovnik...

Izhodna moč je zadovoljiva in sicer pri kondenzaciji 30 stopinj oz. 12,8 bar (dvižni vod 34,7/povratni 29,8), kar predstavlja deltaT 4,95x1,73m3=8,563kW.

Pri tem pa vklučno z vodnjaško in ogrevalno črpalko porabim 1,964kW, kar pomeni skupni COP 4,36.
Če odpračunam porabo črpalk je COP logično še višji celih 4,96...seveda pri temp. dvižnega voda le slabih 35 stopinj.
Pri dvižnem vodu 45 st.C je skupni COP le še 3,5...poraba pa naraste do slabih 2,3kW

Upam, da sem nazorno opisal svoj postroj, sedaj pa sledi vprašanje za vse, ki se spoznate na stvar:
- ob zagonu sem izmeril sesalni tlak skoraj -5 stopinj C, zato sem na ekspanzijskem ventilu v levo odvil vijak in s tem uspel priti do sesalnega tlaka +0 stopinj C...trenutno je vijak popolnoma odvit, kompresor je lepo topel in ne kondenzira v spodnjem delu.
Moja želja je, da bi bila sesalna temperatura tja do +4 st.C...glede na najnižjo temp. vode 9 st.C
- t.č. sem opremil z naležnimi tipali in izmeril sledeče temperature:
- temp. plinov na izhodu iz kompresorja tja do max. 60 st.C
- temp. tekoče faze na izhodu iz kondenzatorja 30 st.C (pri povratku ogrevanja 29,8 st.C)
- temp. plina na vstopu v uparjalnik plinska stran, za ekspanzijskem ventilom 2,84 st.C
- temp. plina na izstopu iz uparjalnika plinska stran 14,2 st.C
- kot že napisano pri temp. vodnjaka 14,2/ponor 10,5

Vsi opisani parametri so mi všeč, ne razume pa če je v redu da je sesalna temperatura 14 st.C, tlak sesanja pa 5 barov kar ustreza 0 st.C ???
KAKO JE TO MOGOČE???
Predvidevam, da bom moral šobo zamenjati za večjo in sicer št. 5...upam, da bom na ta način znižal omenjeno temp.
Ali so moja predvidevanja pravilna v trditvi, da je 14 st.C previsoka sesalna temp. in lahko dolgoročno škoduje kompresorju?
drainback
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Tamy » 7.11.2013 9:06

Ce je vse ostalo v redu, bi rekel, da je diza st.4 zadosti velika, premajhen imas uparjalnik. Jaz imam 1,2m2 za 3,5 kw TC, da je izkoristek optimalen in razlika med Tplina in Tvode minimalen. Vecja diza ne bo kaj prida pomagala, ampak bo TEV zacel taktirati, ucinek pa bo enak, ali se slabsi. Lahko pa vseeno poskusis, zamenjava dize je najmanjsi poseg.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.11.2013 13:28

Uparjalnik imaš premajhen! Vedno se na uparjalno stran montira večji, če nimaš enakih. Zamenjaj, pa se bo pregretje dvignilo in tudi COP boš imel boljši
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost