STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stihl MS 290 težko vžiga

Stihl MS 290 težko vžiga

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Stihl MS 290 težko vžiga

OdgovorNapisal/-a sanka » 8.12.2013 15:19

Pozdravljeni,

motorna žaga stihl ms 290 mi zadnje čase zelo težko vžiga. Ko jo ene petič šestič potegnem in vžge pa jo nekaj zelo zaduši in crkne. Nato jo moram vžgati brez polnega plina in jo kakšne 10 sekund pustiti da sama malo laufa potem pa dela brez težav. No prvo jo vžigam najprej zazaugano da zakašlja nato pa choke izklopim ter pustim samo polni plin. A mogoče ve kdo, je morebiti potrebno nastavit vplinjač? Kako? Pred pol leta so bili blizu nas gozdarji ki so nekaj podirali in eden od njih jo je poskusil vžgat pa je takrat pravil da nima kompresije in zato ne vžiga kot mora....Kako bi lahko to preveril in odpravil težavo?

Lep pozdrav,
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Stihl MS 290 težko vžiga

OdgovorNapisal/-a uros99 » 8.12.2013 21:10

Možno. Dobra kompresija obstaja, ko čutiš bistveno povečano silo, ko se bat dviguje. To silo se testira z počasno vleko vrvi, ne se zaletet vanjo.

Če sila ni bistveno povečana potem je nekaj narobe (obročki ali bat ali cilinder) zadnja dva sta res poredko izvedena. Koliko pa je stara mašina?

Sedaj pozimi tudi meni stalno nagaja, tako da lahko to pripišeš zimi :) Najmanj kar lahko narediš je to, da rahlo povišaš minimalne obrate, očistiš svečko, preveriš in očistiš platine, pregledaš kontakte. S fergazrom pa se jaz nebi igral kaj preveč.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 9.12.2013 20:09

Mašina je bila kupljena leta 2008 in od takrat sicer res ni bila nikoli na servisu vendar sem jo vsako leto pred zimo očistil, če je bilo potrebno zamenjal svečko in to je to. Dokaj dosti delamo z njo, Sem tudi sam mislil da bi to lahko malo pripisal zimi, ampak se to dogaja že celo leto...
Ja tudi meni se ni za igrat z fergazerom, ker vse kar bom nardil bo pizdarija saj še teh stvari nisem nikoli nastavljal.
Hvala za nasvet bom vse to pregledal, očistil in preizkusil. Pa se javim takrat kako je stanje.

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 11.12.2013 12:14

Sporoči;
Igranje s fergazrom je (vsaj meni) podobno kot nastavljanje naper (špic) na biciklu. Veš, da boš enkrat končal, veš pa tudi, da boš rabil celo dopoldne :)
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 12.12.2013 20:12

Popravek...malo sem se uštel, saj je motorka letnik 2004.....Šele predvčerajšnjim sem uspel najt papirje kdaj smo jo kupili in to je bilo decembra 2004

Bom sporočil kako sem uredil, vplinjača nekak ne bom "štelal" ker nisem povsem prepričan pa ga za zdaj ne bom. Pred tem dejanjem bom poskusil vse sčistiti, preveriti kontakte, bat, cilinder in ostale elemente pa bom potem videl kako bo. Sem pa imel zelo velik razmak med kontaktoma na svečki, merilo je kazalo skoraj 0,85 mm zato sem ga zmanjšal na cca. 0,59 mm svečka je pa videl kr lepo svetlo rjava oz. že malo vleče na čokoladno rjavo...Tko da zgorevanje je videt dobro....

Bom videl kako bo in sporočim enkrat ko bom razstavil, sčistil, pregledal in sestavil nazaj ter sprobal...

LPS
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a atrofe » 15.11.2015 20:49

Pozdravljeni,

doma imam isto žago. Isti problemi z vžiganjem. Sedaj je že tako daleč, da vžge, par sekund laufa, ko ji daš gas, takoj crkne. Crkne tudi, če ji ne daš gasa.

Zanima me, ali ste takrat rešili težavo, ter kaj je bil vzrok?

Lep pozdrav.
atrofe
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a borisk » 16.11.2015 7:46

Samo nosim motorko na lokalno kmetijsko zadrugo, kjer imajo zelo dobrega serviserja.

glede na opisano je lahko težava marskikje: nekje vleče luft (tesnila med uplinjačem in cilindrom), napačno nastavljen uplinjač, zanič membrane na uplinjaču, preperele cevke za gorivo, zanič svečka, zanič kabel za zvečko, tudi s kapico za svečko so že bili problemi, če nima kompresije je potrebno preveriti še dekompresor (če ga ima), lahko da je zaribala, lahko so izrabljeni batni obročki obročki...

ampak najverjetneje je potreno samo nastavit uplinjač :lol:
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov