STROJNISTVO.com • Poglej temo - Orbitalno kovicenje

Orbitalno kovicenje

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Orbitalno kovicenje

OdgovorNapisal/-a Slavc100 » 20.12.2013 15:53

Pozdrav,

zanima me, ce kdo proda starejsi orbitalni kovicnik, ki mu lezi v delavnici - potreboval pa bi poleg tudi hitro instrukcijo za uporabo; kovicili bi radi zelezno kovico fi6; ce kdo koga pozna s tem znanjem in ki bi morda prodal kaj takega bi bil hvalezen;
lepe praznike
Slavc100
Novinec
Novinec

Re: Orbitalno kovicenje

OdgovorNapisal/-a MedMax » 20.12.2013 17:45

Daj malo povprašaj v Tomplast na Mirni. Oni so včasih orbitalno kovičili žeblje na snežne verige Praktis. Mogoče imajo še kje.
MedMax
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ranger » 20.12.2013 20:29

Uporabljam orbitalni, pnevmatski stroj ELMA, (mislim da je ELMA 100) ki deluje perfektno za moj namen. Stroja ne prodam, uporabljam pa ga za kovičenje FE kovice fi 7mm po DIN 661.

Kovičim tudi na strani kovičenja v pogrezeno luknjo, tako da imam na obeh straneh enako obliko. Stroj sem kupil rabljen, popolnoma brez vsakih navodil in uspelo mi ga je nastaviti tako, da mi deluje perfektno. Seveda je bilo potrebno nekaj časa in potrebno je bilo tudi izdelati primerno podporo in orodje za kovičenje...

Oblika orodja je različna, če bi izdeloval polkroglo ali pa ravno glavo ali pa če imaš votlo kovico itd.

Mogoče se bo pa oglasil kdo, ki bo vedel več o tem (navodila, teorija, itd) kot jaz, ki sem to dosegel empirično. :-?
Ranger
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ranger » 20.12.2013 21:15

Drugače je pa pred časom nekaj prodajal tvoj "soimenjak":

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (25.98 KiB) Videno 9381 krat

viewtopic.php?p=13174
Ranger
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 21.12.2013 12:54

Z Elmino zapuščino se sedaj ukvarja MDM-2000.

http://www.mdm2000.si/
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc100 » 21.12.2013 15:42

Hvala ekipa za odgovore, uporabljali bomo fi 6 kovice zelezne; dolzine kovic bodo tri dolzine: 35, 55 in 105 mm; ali bomo imeli zvrtane (votle) na drugi strani, se ne vemo - baje je problem naredit tako dolgo kovico?

Kje pa vi nabavljate kovice oz ali veste glede teh omejitev dolzine?
Kaksne so razlike med kovicenjem kovic z luknjo ali brez oz kako tezko je zakoviciti brez luknje ( PAZI: kovicimo osno zvezo, vrtljiv element)?
Imate kaksne izkusnje, ce bi uporabljali klasicni knaker/stanco za to? se da natancno narest s tem ali bomo potrebovali kovicnik?

Hvala za pomoc
Slavc100
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Ranger » 21.12.2013 21:49

Jaz kupujem kovice pri tem proizvajalcu: http://www.presvit.si/
Sicer 16,17,18,20...mm dolge, žal pa ne vem kakšna je max dolžina, ki jo lahko naredijo. Zaenkrat so mi še vse hitro in kvalitetno dobavili.

Sicer sem imel enkrat neka vprašanja za njih, glede materiala iz katerega izdelujejo, potem ali je možno da bi trdota kovic nihala itd. ker sem imel neke težave pri kovičenju, pa sem dobil rahlo smešen odgovor ala: nimam pojma, mi jih samo proizvajamo... :o
Mogoče sem naletel na nepravo osebo ali pa na neprav dan.

Glede tega ali je težko kovičiti brez luknje lahko povem samo to, da jaz kovičim polno kovico fi 7mm in nimam težav. Ter da boš v obeh primerih moral imeti dobro poravnano kovico glede na stroj sicer bo vse skupaj zanič. Tudi pri štanci ali knakerju bo po moje enako. Potrebno bo nekaj potrpljenja preden bo uspelo dobro nastaviti / poravnati kovico. Da bi pa to lahko večkrat ponovil, pa bo verjetno potrebna izdelava posebne spodnje priprave. Sicer se glava kovice na strani kovičenja ne pusti zakovičiti lepo oz. če je slabše poravnano je popolnoma zanič, trese, ven vrže, poškoduje izdelek... skratka obilo težav. Veliko je odvisno od centriranja / poravnave.

Zakovičil sem že nekaj več kot 10.000 takšnih kovic in vem, da če je izdelek dolg, sta potrebna najmanj dva, da to kvalitetno opravita. Drugače pač jaz ne morem, zaradi specifike kosov katere kovičim.
Ranger
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tehnolog_08 » 22.12.2013 20:29

Namesto orbitalnega kovičenja je možna uporaba tudi stiskanja "štancanja". Kar nekaj zložlivih miz je bilo izdelanih tako (vrtno pohištvo Alpos).
Zvijanje stebla kovice bo pri orbitalnem kovičenju manjše.
Tehnolog_08
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a albin1991 » 8.9.2020 15:58

Lepo pozdravljeni,

ima kdo stroj za orbitalno kovičenje?
Namreč iščem nekoga, ki se z tem ukvarja in lahko, da kak nasvet...

Hvala

S spoštovanjem,
Količina pameti na svetu je konstanta. Število ljudi na svetu pa se povčuje. (A.E.)

Teorija brez prakse je, kot kolo brez akse!

Vse tiho zori, počasi in z leti, a kamor že greš, vse poti je treba na novo začeti. (T.P.)

Ni nemogočih poti!(T.H.)
albin1991
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mili1511 » 27.4.2023 6:36

Iščem nekoga,ki ima orbitalni kovičar ali za prodat ali za nudit usluge.
Pojavila se je potreba po takšnem kovičenju.
Za prodat stroj ali za nudit usluge prosim na ZS
Problemov ni, so samo izzivi!
mili1511
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov