STROJNISTVO.com • Poglej temo - Turbina TDI

Turbina TDI

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Turbina TDI

OdgovorNapisal/-a BacekJon » 28.2.2014 18:14

Če ima diesel motor navor med 1400 in 2700 o/min, na katerih obratih (konkretno) ga je najbolje voziti dokler se ne segreje, da turbina ne trpi oz. tudi sam motor? In na katerih ko je segret prvih 1500km (da se bo pravilno vpeljal)? Do zdaj še nisem vozil TDIja (kaj šele vpeljeval) pa sem malo zbegan.

Vnaprej lepa hvala!
BacekJon
Sodelavec
Sodelavec

Re: Turbina TDI

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 28.2.2014 19:47

Če imaš nov avto in želiš z njim narediti 300.000 km potem dokler je avto mrzel poizkusi z vožnjo pod 2.200 - 2.300 obrati.

Za vpeljevanje novega vozila pa imej v mislih naslednje: vpeljati moraš tako motor kot transmisijo. Motorja seveda v tem času ne priganjaj...svetoval bi ti, da se izogibaš vsem vrtljajem višjim od 3000 o/min. Izogibaj se tudi monotonih voženj. 1500 km na avtocesti pri 100 km/h NI vpeljevanje. S tem boš morda vpeljal motor...a zagotovo ne boš vpeljal menjalnika, difrenciala...
Zato poizkusi z vsem. Malo mesta...malo podeželja...da se približno enakomerno vse vteče. In enkrat naredi tudi to: po klancu navzdol pospeši na čim višjo hitrost...brez da bi pretirano obremenil motor.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BacekJon » 2.3.2014 11:46

Hvala za odgovor! Bom uposteval nasvete. Pri katerih obratih pa je najbolje prestavljati?

Hvala!

Lp.
BacekJon
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a petkovar » 2.3.2014 12:02

a je to šala.... :D :D :D
takrat ko se ti zdi, da bo nasledja prestava peljala normalno naprej....po občutku
bolje bi bilo, če bi si nabavil avtomatika...

lp
petkovar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 2.3.2014 13:02

BacekJon napisal/-a:Hvala za odgovor! Bom uposteval nasvete. Pri katerih obratih pa je najbolje prestavljati?

Hvala!

Lp.

Če tega ne veš pol je pamteno kupit avtomatika :-) :-) ... pa bo on razmišljal namesto tebe :-) ..... aja da te ne bo strah za avto pa vzameš taxi :-) pa se voziš brez skrbi pa še piješ lahko :-).

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 2.3.2014 13:04

BacekJon napisal/-a:Če ima diesel motor navor med 1400 in 2700 o/min

In kater motor imaš to da ima navor samo v delu obratovalnega območja? :D :D :D
Prvič čujem...mogoče da ima najvišji navor v tem območju vrtljajev.

LP
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 2.3.2014 15:04

Res nebi bil rad žaljiv ampak me vseeno zanima kako zaslužil za nov avto, če pa ti očitno hudo, hudo manjka znanja in izkušenj? Že tistih, ki se jih človek "naleze" čisto tako spotoma skozi življenje.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BacekJon » 2.3.2014 16:27

Če bi lahko še dobil navadno atmosfersko mašino bi jo takoj vzel. Na žalost že težko dobiš avto brez turbine. Ker pa prvič vozim TDIja (kot sem že na začetku napisal) sem tukaj prosil za nasvet. Sem mislil, da se to dobi na tem forumu, pa se očitno bolj spoznate na zaj*** in žaljenje kot pa na avte... z izjemo Karla Benza, kateremu se res zahvaljujem. Ostali ste očitno bolj en šodr "strojniki", zato nič ne skrbite za moj zaslužek.

Lp.
BacekJon
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a grega09 » 2.3.2014 17:05

Ponavadi sem tiho v takšnih situacijah, pa vendar mislim da moram v tem trenutku podati svoje mnenje. Čeprav bo izven teme. Za to se že vnaprej opravičujem.
Takšni primitivni odgovori (s svetlo izjemo Karl Benz-a) se na takšnem forumu (neko križišče slovenskih strojnikov) naj ne bi pojavljali. S takšnim odzivom raznih strokovnjakov in nestrokovnjakov nam ne preostane res nič drugega kot pa jamranje čez to kakšne plače prejemamo.
Mislim tudi, da forumu primanjkuje nekaj kvalitetnega moderiranja. Naj se kdo poizkusi prijaviti na mednarodni forum www.eng-tips.com. Tam ti izbrišejo profil, da še sam ne veš zakaj (to vem iz lastnih izkušenj - pa nisem nikogar žalil).

Pa še ena zadeva. Ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori. Se pa strinjam, da so lahko vprašanja včasih neumestna.

Pa lep preostanek nedelje želim vsem.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 2.3.2014 19:52

grega09 napisal/-a:Ponavadi sem tiho v takšnih situacijah, pa vendar mislim da moram v tem trenutku podati svoje mnenje. Čeprav bo izven teme. Za to se že vnaprej opravičujem.
Takšni primitivni odgovori (s svetlo izjemo Karl Benz-a) se na takšnem forumu (neko križišče slovenskih strojnikov) naj ne bi pojavljali. S takšnim odzivom raznih strokovnjakov in nestrokovnjakov nam ne preostane res nič drugega kot pa jamranje čez to kakšne plače prejemamo.
Mislim tudi, da forumu primanjkuje nekaj kvalitetnega moderiranja. Naj se kdo poizkusi prijaviti na mednarodni forum http://www.eng-tips.com. Tam ti izbrišejo profil, da še sam ne veš zakaj (to vem iz lastnih izkušenj - pa nisem nikogar žalil).

Pa še ena zadeva. Ni neumnih vprašanj, so samo neumni odgovori. Se pa strinjam, da so lahko vprašanja včasih neumestna.

Pa lep preostanek nedelje želim vsem.

Ker vem, da te je izzval moj prispevek, moram napisati še tole:
S par besedami so navodila za utekanje avtomobila takšna: umirjena vožnja brez obremenjevanja motorja pri ekstremno nizkih ali visokih obratih, ob upoštevanju predpisanih servisnih intervalov, seveda.
No in, ko sem imel namen napisati tole in, ko sem prebral njegova dodatna vprašanja, sem ugotovil, da tega najbrž ne bo razumel...
Zato mi je "ušel" tisti malo bolj piker komentar.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 2.3.2014 20:32

Pa lepo vas prosim....Kakšno utekanje avta???
Ako vozite v zakonsko dovoljenih okvirih boste avto "utekali" celo njegovo življensko dobo tako da na začetku ni potrebe po posebnih postopkih.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Karl Benz » 3.3.2014 19:38

hscnc napisal/-a:Pa lepo vas prosim....Kakšno utekanje avta???
Ako vozite v zakonsko dovoljenih okvirih boste avto "utekali" celo njegovo življensko dobo tako da na začetku ni potrebe po posebnih postopkih.

Se ne strinjam. Vožnja po predpisih nima nobene povezave s tem, saj gre za zakonsko omejitev, ki jo pač potrebno spoštovati. Vpeljevanje avta pa ima več povezave z ljubeznijo do tehnike in spoštovanjem do evrov, ki so šli za pleh.
Še nekaj: živim ob avtocestnem uvozu. Zame bi torej vožnja po predpisih pomenila, da povsem mrzel avto spravim na 130 km/h. No, tega ne delam.
Karl Benz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 3.3.2014 20:23

Se strinjam nekako z vsemi. Mislim, pa da je takšno vtekanje pač povezano s tem kakšen človek si. Moraš imeti neko ljubezen do stroja - ga poslušat kaj ti pravi on in kaj ti pravi logika. Povežeš vse skupaj in bosta oba srečna.
Kar učijo danes v avtošolah je znanje, ko je bil najnovejši avto na trgu Audi 80 - torej če greš 50 moraš biti v 3, če greš 60 v 4 ...
Osebno ti povem, da sem pri 50ih v 5 brzini pri 1400 vrtljaji. Seveda v ravnini, nogo pa na gasu ravno toliko, da je brzina konstantna, čim je kakšen klanec... takoj povišat obrate, da mašina ne tuli. Pa ni TDI ampak je turbo bencinar single injection.

In ravno zaradi tega mi gredo na živce današnji avtomobili (in avtobusi), vse zadihtano, preprečeni šumi... komaj da vidiš, da se voziš. Pa da ne bo pomote, zarečenega kruha se največ poje.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 3.3.2014 21:18

Karl Benz napisal/-a:
hscnc napisal/-a:Pa lepo vas prosim....Kakšno utekanje avta???

Se ne strinjam. Vožnja po predpisih nima nobene povezave s tem, saj gre za zakonsko omejitev, ki jo pač potrebno spoštovati. Vpeljevanje avta pa ima več povezave z ljubeznijo do tehnike in spoštovanjem do evrov, ki so šli za pleh.
Še nekaj: živim ob avtocestnem uvozu. Zame bi torej vožnja po predpisih pomenila, da povsem mrzel avto spravim na 130 km/h. No, tega ne delam.

No, ogrevanje motorja je vse drugo kot utekanje postroja....
Verjetno da dandanes ni več novega avtomobila ki bi ga za 130 kmh moral gnat na 5000 vrtljajev :-)
Tak za info. Moj 15 let star avto to doseže pr 2500 vrtljajih v 5 brzini, ženin nov pa pr slabih 2000...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov