STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izvedba MSA

Izvedba MSA

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Re: Izvedba MSA

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 18:05

TS 16949 znam praktično na pamet. Maloprej em ga še enkrat pregledal - 1,67 nisem našel zapisanega.

Kolikor mi je poznano (mi je pa kar precej) je vrednost 1,67 dolgoročna sposobnost procesa (index sposobnosti procesa - SPC - posebna zahteva OEM DAG - splošna po VDA je 1,33)
Čisto tak vprašanje - kateri nivo v verigi dobavitelje ste?

Seveda ni nujno standardizirati po TS v naši firmi. Ker pa smo prvi v verigi dobaviteljev je pač kar nekaj pogojev kupca, da imamo zadeve urejene. V avtomobilski industriji je nivo 1.67 sposobnosti procesa kar je TS 16949 in če doma ne speljemo meritev, jih bomo verjetno drago plačali. Začeli smo po postopkih VDA in ni dovolj.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 8.6.2014 18:14

Quality napisal/-a:
Seveda ni nujno standardizirati po TS v naši firmi. Ker pa smo prvi v verigi dobaviteljev je pač kar nekaj pogojev kupca, da imamo zadeve urejene. V avtomobilski industriji je nivo 1.67 sposobnosti procesa kar je TS 16949 in če doma ne speljemo meritev, jih bomo verjetno drago plačali. Začeli smo po postopkih VDA in ni dovolj.

Ne razumem prav dobro - prvi v verigi dobaviteljev pomeni tier1 (level1) - dobavljate neposredno OEM - u. Rahlo dvomim v to.

Pazi - ne mešaj sposobnost procesa (SPC) in analizo merilnega sistema (MSA).

Kaj pravzaprav želiš narediti ???
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Quality » 8.6.2014 18:38

Ne razumem prav dobro - prvi v verigi dobaviteljev pomeni tier1 (level1) - dobavljate neposredno OEM - u. Rahlo dvomim v to.

Pazi - ne mešaj sposobnost procesa (SPC) in analizo merilnega sistema (MSA).

Kaj pravzaprav želiš narediti ???

OEM-u gredo naši kosi direktno na linijo, ker smo pred časom opravili prenos izdelka. Ker pa se pojavljajo sicer manjše nepravilnosti, ki jih do sedaj ni bilo in ne (zaenkrat) vplivajo na vgradnjo so sproženi nekateri ukrepi. Tudi ta, da moramo narediti MSA 3D (kar sem nekajkrat napisal). Naše merjenje se razlikuje v mikronih od njihove zgodovine, mi pa seveda potrdimo naše izmerke na 3D kot dobre ker dejansko so. Sicer je kalibracija 3D napisana vendar morajo po naši presoji odstopki biti/nastati pri sami meritvi izdelka.
Očitno nisem dovolj jasno do sedaj pisal moje želje ali pa udarjam popolnoma mimo. Sorry.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 9.6.2014 8:40

OK - vso srečo 8)
Sporoči, kaj ti je kupec odgovoril :wink:
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Quality » 9.6.2014 15:56

Vzeli smo obdelan kos, na risbi določeno soosnost 0,025 na bazo fi 8 H6 in fi22 H8, ki pa je pravzaprav merjen kot cilinder. Če smo merili soosnost (20x) na posamezni fi je rezultat 1,64. Če pa smo vzeli fi22 kot cilinder pa je bil rezutat 1,38. Za uporabnost premerov je soosnost pomembna, visoka prioriteta, ker skoznju pride os v enem kosu z gumijasto membrano ter o-ringi ter je os kot nekakšen bat. Pri merjenju soosnosti s cilindrom je torej nevarnost pod 1,33. Fancy, mi lahko poveš, kaj je narobe.
Quality
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Fancy » 9.6.2014 16:24

Quality napisal/-a:Vzeli smo obdelan kos, na risbi določeno soosnost 0,025 na bazo fi 8 H6 in fi22 H8, ki pa je pravzaprav merjen kot cilinder. Če smo merili soosnost (20x) na posamezni fi je rezultat 1,64. Če pa smo vzeli fi22 kot cilinder pa je bil rezutat 1,38. Za uporabnost premerov je soosnost pomembna, visoka prioriteta, ker skoznju pride os v enem kosu z gumijasto membrano ter o-ringi ter je os kot nekakšen bat. Pri merjenju soosnosti s cilindrom je torej nevarnost pod 1,33. Fancy, mi lahko poveš, kaj je narobe.

OK - predzadnji stavek - nevarnost pod 1,33 :o tega ne razumem

Ti si v bistvu delal dve MSA . Kakšna so procentualne vrednosti %AV na primer ? Kaj ti napiše glede merilnega sistema ?

IMAŠ ZS
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fancy » 6.7.2014 10:44

Kako si rešil zadevo ? :)
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak