epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

V strojništvu je itak nor kanibalizem, kjer domači fušarji in fušarčki na polproizvodih od računalnikov in z ukradeno programsko opremo za 10EUR ali manj na uro spodkopavamo lastne firme, ki potem niti 30EUR na uro ne morejo iztržit na trgu. Pa je cca 35EUR na uro hud minimum, da sploh stroške pokriješ. - See more at: viewtopic.php?f=4&t=44785#sthash.UjMUJidL.dpuf
delta napisal/-a:Hvala, res hvala, kolegi strojniki za vsa ta pojasnila. Širina odgovorov je resnično neverjetna, presega vsa moja pričakovanja, seveda tudi pričakovanja vseh nas "forum-ašev".
Vi, vsaj nekateri, bi radi opravljali svoje storitve za 20, 30, 35, 50EUR na enoto urne postavke. Joj a res? In to doma, tam na toplem, ob računalniškem stroju... Vlečenje črtic, igranje z 3-D grafiko itd, itd.....
No, postavite se v vlogo naročnika (to sem namreč jaz). Pridi na teren, splazi se pod ali v stroj, napravi posnetke, fotografiraj dejansko situacijo, skiciraj in izmeri kritične okvarjene komponente, prilagodi tvoje zamisli novi podobi stroja, itd. itd.......
In ti boš na podlagi teh ugotovitev sedel ob računalniku za 20-35EUR. Ne, glavno delo je opravljeno tam nekje na terenu. Tam se porajajo nove ideje.
Delo na PC-ju je pa le rutinsko opravilo. Nekdo ga opravi preje nekdo kasneje.
Ampak večina "sodobnih" konstruktorjev obvlada programsko opremo. Narišejo hitro, zmodelirajo, sestavijo, prikažejo. Fascinantno, da je le kej! Brez vsebine, seveda. Brez "dodane vrednosti" in brez smisla za strojništvo. Večina je takšnih.
To so tisti, ki nam povzročajo "nelojalno" konkurenco......
Cena: samo risanje (modeliranje) max 5EUR/uro. Inovacije, dodana vrednost produkta, po dogovoru
od 10EUR do 1000 EUR/uro.
Preprosto, ne?
Kolikšna je cena za storitev dipl. strojnika?
Pred kratkim sem dal ponudbo za ceno dela na časovno enoto ene (1)ure 5 EUR. Neverjeten odziv. Poglejmo zakaj so me naročniki tako oblegali.
Ura 9 zjutraj, nekdo želi imeti neke risbe za neki stroj narisane s programom INVENTOR (3D), nujno. Ni bilo problema to narisati (modelirati). Štiri ure dela na PC-ju. Storjena usluga je bila opravljena šele po 48 urah dela.
Zakaj? Poglejmo:
Zelo nujno! Se oglasi "manager" ki hoče imeti risbe, sestanek v LJ. tam nekje v Mostah (15km od moje hiše daleč). Razgovor o vrsti dela 15min (vse jasno). Nadaljna "nakladanja" še kar eno uro (brez veze). Nato poslušanje njegovih zgrešenih projektov še kakšno uro. itd.. itd...
Nadalje sledijo še trije obiski, zaradi nekih modelov in seveda sprememb o katerih se managerju niti sanjalo ni. Pa pošiljanje E: pošte in plotanja ...
In potem ta gospod še zahteva da poiščem "privatnika" ki bo ta del izdelal, zahteva, da mu priskrbim ponudbo in, seveda, prilagodim risbo njegovemu stroju, se dogovorim za roke izdelave, zagotovim resnično kvalitetno izdelavo (v tolerancah) in tudi odgovarjam za kvaliteto izdelanega komada, kot da model ni pravilno zasnovan. Sledi dokumentiranje. Model narisati kot delavniško risbo, kotirati, standardizirati, plotati, kopirati (3X).
Po končani izdelavi komada, preveriti ustreznost mer, ponovno modelirati "anomalije", plotati (zunanji izvajalec).
Tu je bilo namesto nekaj ur porabljenega časa 2 dni.
Kdo bo to plačal? Kako vrednotiti delo konstrukterja?
Moja ugotovitev:
Tisti hip ko se nekdo pojavi na tvojem telefonu v tvojem biroju ali te sreča na ulici in želi s teboj sodelovati vključi neke vrste "štoparico" ki začne šteti minute ure, dneve. Ura ne šteje samo delo na PC-ju, šteje tudi, prevoz, sestanki, plotanje, kopiranje....Ta čas je merilo za zaslužek in če bo to samo 5EUR na uro boš kot podjetnik uspešen.
Itak, pa se je iz 5EUR/uro izcimilo morda 1EUR ali 2.
Delta - See more at: viewtopic.php?f=16&t=23549#sthash.66PXaZGO.dpuf

Karl Benz napisal/-a:Zapomni si: cenili te bodo toliko, kot se ceniš sam!

Karl Benz napisal/-a:Z legalim softwarom je meja med spodobnim delom in tlako 30 €/h.
Pod 30 €/h je pogojno smiselno le od pogodbi, ki zagotavlja določeno konstantno količino dela....neko stalnost torej.
Zapomni si: cenili te bodo toliko, kot se ceniš sam!
honhn napisal/-a:Pozdravljeni,
zanima me, koliko kaj računate za 3D CAD risanje (tisti, ki se ukvarjate s tem). Govorimo o 3D modelu za katerega je geometrija in vse pripadajoče znano.
Najverjetneje odvisno od zahtevnosti...pa vseeno. Da sploh dobim občutek![]()
LP

jerjur napisal/-a:Vse to nakladanje o vrednosti strojnega risanja v tej temi nima nobenega kompasa.
Pošteno plačilo za pošteno delo se lahko določi samo na en način.
Osnova je skupna vrednodnost celotnega projekta. (To je cena, ki jo je končni kupec pripravljen plačat.)
Za projektiranje 3 do max 5% od osnove.

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov