STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Samogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a dedek » 17.12.2014 20:02

fantje ali ima kdo od vas doma regulator obratov ventilatorja FASEC 43 (ELIWELL)in ga ne rabi-ga kupim
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 22.12.2014 14:28

bi znal bit... bom pogledal... za kaj rabiš ?
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 25.12.2014 11:45

glavca1 napisal/-a:bi znal bit... bom pogledal... za kaj rabiš ?

najprej vsem veliko zdravja in mirne bozične in novoletne praznike
fasec 43 rabim za zmanjševanje obratov ventilatorja na podlagi uparjanja in da ima nastavitev minimalnega števila obratov-tč je v kleti in je prostor pretopel-visoke zun. temp.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hrček » 27.12.2014 7:21

amater napisal/-a:Zdravo,spet je zima pa sem začel malo prebirati temo o TČ.Jaz sem zadevo pri inv.tč rešil tako da sem dal upor na senzor notranje enote potem pa to pritrdil na cev ,se mi zdi to še najbolj enostavno.Zadeva je enostavna in funkcionira

Zdravo. Če se ne motim si z uporom samo goljufal pri temperaturi? Kar imaš nastavljeno na daljincu se sedaj verjetno ne ujema z temperaturo vode. Sam sem tipalo postavil tako, da mi pri nastavljeni temp. 23 greje vodo na nekje 31 stopinj. Katero zadevo si uporabil za izdelavo tč. Jaz sem Toshibo RAS16, kar zadostuje za cca 80 kvadratnih m, za 120 pa ji zmanjka moči, zato razmišljam o izdelavi še ene, ali močnejše ki bi bila za oba nadstropja po 60kvadratov.
hrček
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dedek » 28.12.2014 10:01

hrček napisal/-a:
amater napisal/-a:Zdravo,spet je zima pa sem začel malo prebirati temo o TČ.Jaz Katero zadevo si uporabil za izdelavo tč. Jaz sem Toshibo RAS16, kar zadostuje za cca 80 kvadratnih m, za 120 pa ji zmanjka moči, zato razmišljam o izdelavi še ene, ali močnejše ki bi bila za oba nadstropja po 60kvadratov.

ali je Toshiba RAS16 dovolj močna za 60m2-oziroma kdaj ni zmozna več ogrevati 60m2-pri kateri zunanji temperaturi
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 29.12.2014 7:13

hrček napisal/-a:
amater napisal/-a:Zdravo,spet je zima pa sem začel malo prebirati temo o TČ.Jaz sem zadevo pri inv.tč rešil tako da sem dal upor na senzor notranje enote potem pa to pritrdil na cev ,se mi zdi to še najbolj enostavno.Zadeva je enostavna in funkcionira

Zdravo. Če se ne motim si z uporom samo goljufal pri temperaturi? Kar imaš nastavljeno na daljincu se sedaj verjetno ne ujema z temperaturo vode. Sam sem tipalo postavil tako, da mi pri nastavljeni temp. 23 greje vodo na nekje 31 stopinj. Katero zadevo si uporabil za izdelavo tč. Jaz sem Toshibo RAS16, kar zadostuje za cca 80 kvadratnih m, za 120 pa ji zmanjka moči, zato razmišljam o izdelavi še ene, ali močnejše ki bi bila za oba nadstropja po 60kvadratov.

NTC 10k ima cca 10k pri 25C. Pri 42c ima cca 5,8kohm... se pravi da se zlaži za razliko gor in
bi moralo delat...

10k - 5,8kohm = 4,2 kohm... - zaporedno (tista mali črni senzor, tisti na izmenjevalcu pusti isti !)

Seveda vsi ti upori in senzoji malo lažejo in tudi karakteristike niso vedno enake, tako da potem na fino nastaviš za temperaturo na dalincu in malo z probavanjem... oziroma malo z preračunavanjem

l.p. Jože
Priponke
NTC10k.png
NTC10k.png (36.96 KiB) Videno 6573 krat
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 6.1.2015 0:24

Zdravo hrček,

Prav tako tudi jaz na daljincu nastavim glede na poizkus .
Imam 2 x mitsubishi fv 25 vabh in grejem nekje 130 m/2 Vodo grejem na 42 c..V letošnji zimi še nisem prižgal olja .
Če bi delal napravo sedaj bi dal cenejše naprave tam do -15 kar pri nas zadošča (Ljubljana).Kako si ti rešil z plinom nikakor ne najdem info o pravilni količini (inverter)če dodaš v sistem ploščati izmenjevalec.
Lp
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dedek » 10.1.2015 19:34

imam tč(6.9 kw ) v kleti kjer je temp. zraka minimum 14st-max 18st
V tč imam plin r407c -kakšna je max temp zraka za r407c pri kateri tč (klima)še deluje normalno
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 10.1.2015 19:37

amater napisal/-a:Zdravo hrček,

Prav tako tudi jaz na daljincu nastavim glede na poizkus .
Imam 2 x mitsubishi fv 25 vabh in grejem nekje 130 m/2 Vodo grejem na 42 c..V letošnji zimi še nisem prižgal olja .
Če bi delal napravo sedaj bi dal cenejše naprave tam do -15 kar pri nas zadošča (Ljubljana).Kako si ti rešil z plinom nikakor ne najdem info o pravilni količini (inverter)če dodaš v sistem ploščati izmenjevalec.
Lp

jaz imam vgrajeno pokazno okence-dokler so mehurčki je plina premalo......
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 12.1.2015 10:31

Dedek zdravo,
kam si dal steklo- na tekočo fazo za izmenjevalcem pred priklopom na klimo ?
Jaz sem našel tole http://www.google.com/patents/US3753356 ... &q&f=false
kako bi to uporabil kaj meniš (ves čas govorim o inverterju)
lp amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dedek » 12.1.2015 21:14

amater napisal/-a:Dedek zdravo,
kam si dal steklo- na tekočo fazo za izmenjevalcem pred priklopom na klimo ?
Jaz sem našel tole http://www.google.com/patents/US3753356 ... &q&f=false
kako bi to uporabil kaj meniš (ves čas govorim o inverterju)
lp amater

okence je zmeraj na izhodu izmenjevalca-tekoča faza-o inverterjih pojma nimam-tu vidimo če je zadosti freona-drugo pokazno okence je na izhodu uparjalnika in se vidi če je še prisotna tekoča faza
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 16.1.2015 16:53

Oknce je vedno pred exp. ventilom ne glede na to ali je inverter ali ne... pri klimi je to drobni cevi preden pride na zunanjo enoto.... v enporju lahko kupiš že tako okence ki se na eni strani direktno
privije na klimo, na drugi strani pa na pertelj...
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 19.1.2015 18:16

V redu ali naj inverter polnim glede na steklo - količino tekoče faze v pokaznem steklu (z mehurčki ali brez) in ne na težo ??
Lp amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vito1 » 14.2.2015 8:11

Pozdravljeni

Imam mnogo vprašanj.Upam ,da boste mi lahko pomagali z odgovori.Kupil sem TČ.moči 18kw zrak voda kar bi naj zadostovalo za 200 m2 talnega in stenskega ogrevanja zalogovnika 500l in bojlerja sanitarne vode 300l,Pred nakupom mi niso povedali,da bi naj imel zunanji toplotni izmenjevalec in pretočno stikalo ker je potegnilo dodatne stroške nakup dveh obtočnih črpalk in izmenjevalca.Podjetje,ki mi je TČ.prodalo bi naj tudi izgradili kotlovnico kar so zavlačevali,smo kotlovnico naredilo sami priklopili izmenjevalec(ta bi naj bil montiran zaradi zaščite TČ proti zmrzali v slučaju izpada elektrike) zmontirali obtočne črpalke 25 60 180 ko smo zagnali TČ smo ugotovili,da ni željenih rezultatov.Poklical sem prodajalca,da TČ ne deluje.Z njihove strani je bilo ugotovljeno,da izmenjevalec ne ustreza,kljub temu,da je 18 do 23 kw,da obtočne črpalke nimajo dovolj pretoka zahtevajo 2 kom 25 80 180 in ,da tlačno stikalo ni pravilno da moram biti zmontirano merilnik pretoka TČ z signalom.vglavnem našli so kup stvari katere bi naj bile narobe.Namreč TČ leti takorekoč 24 ur razen kadar ni v dafrostu zalogovnik zagreje na 35 stopinj bojler na 50 stopinj stanovanje pa 20 stopinj,da se omenim račun za elektriko,ki je bila prvi mesec 270 evrov.

Sedaj pa glavno vprašanje.Zakaj sploh montirat izmenjevalec in kako bi lahko bile obtočne črpalke premajhne če imajo 6m3 pretoka.

Pred nakupom izmenjevalca se poslal podatke TČ sedaj pa ni dober

Hvala če bo to kdo prebral in dal kakšen odgovor
vito1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jerjur » 14.2.2015 9:39

Verjamem, da si razburjen vendar, tvoja hiša ali nima fasade ali pa manjka kakšno okno. možno je tudi da imaš v talni in stenski polno zamaškov, ali pa neustrezno regulacijo ogrevanja. ker za 200m2 zadostuje 5-10kW toplotne moči da vzdržuje 22°C do -10°C povprečne zunanje temperature.
Pri meni to zadostuje za 300m2 vendar z nekoliko deberlejšo izolacijo. račun za elektriko pa je med 120 in 160€/mesec.
Je pa res, da sem večina stvari delal sam berz "mojstrovˇ, ki po mojih izkušnah ne vedo kaj delajo.

Načeloma bi morali biti pri toplotni črpakli zrak voda notranja in zunanja enota v kompletu.
Pazi da ti nekdo ni kakšne stvari prodal dvakrat. Koliko si sploh plačal vse skupaj?

Sicer ugibam, ampak izmenjevalec mogoče zato, da bojo lahko zunanjo stran napolnili z antifrizom.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost