STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nakup CNC rezkalnega stroja

Nakup CNC rezkalnega stroja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nakup CNC rezkalnega stroja

OdgovorNapisal/-a dakomat » 1.2.2015 21:39

Živjo. Sem v fazi odločanja o nakupu univerzalnega rezkalnega stroja - 3 osnega. Zaenkrat sem se ogledal po nekaterih strojih: Hermle UWF721/1000, Maho MH400/600, MIKRON WF21/31, Tos FGS 40. Tem strojem je skupno da se po x-osi pomika miza, ostale osi obvladuje vreteno.
Potem še mi je padel v oči OMV FAS4, kjer pa vse osi obvladuje vreteno (betfresmaschine). Zanima me če se glede na to, koliko osi obvladuje vreteno, pozna kvaliteta same obdelave/površine?

Kateri stroj bi mi vi priporočali glede na to da iščem univerzalni stroj v pravem pomenu besede? Seveda lahko tudi kake druge znamke.

Nekaj kriterijev: krmilje Heidenhain, hidravlično vpenjanje orodja sk40, priključna moč max 8 kW.

Hvala in LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nakup CNC rezkalnega stroja

OdgovorNapisal/-a moi » 1.2.2015 23:42

verjetno je pri premični mizi bolj togo vse skupaj
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 2.2.2015 10:13

moje mnenje je, da moraš biti pri teh strojih bolj fokusiran na sistem menjave orodja.
izkušnje imam z deckel maho (3,4,5 osne) in hermle (3,5osne) v vseh možnih kombinacijah.

Lep pozdrav
Marko
FINDSOL d.o.o.
Optimizacije podjetij, kadrov in procesov
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a predator3 » 2.2.2015 11:09

Pozdravljen

Bettfrascmashine so absolutno bolj togi in močni stroji.
V delavnici imam dve obe bett izvedbe delal sem tudi na drugih klasičnih a odkar delam na bett varianti za drugo tudi slišati nočem.Je pa seveda odločitev v tvojih rokah predvsem pa je vprašanje kaj boš delal na njih-kakšne kose.

Lp :)
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dakomat » 2.2.2015 21:05

predator3 napisal/-a:Pozdravljen

Bettfrascmashine so absolutno bolj togi in močni stroji.
V delavnici imam dve obe bett izvedbe delal sem tudi na drugih klasičnih a odkar delam na bett varianti za drugo tudi slišati nočem.Je pa seveda odločitev v tvojih rokah predvsem pa je vprašanje kaj boš delal na njih-kakšne kose.

Lp :)

Hvala za odgovore.

@predator3, kaj je tebe tako navdušilo pri Bett izvedbi, samo togost stroja? Na mizo daš kos teoretično težak nekaj ton, kar pri izvedbi z gibljivo mizo ne moreš. Praviš da imaš izkušnje z delom na obeh izvedbah, razloži prosim razlike pri samem delu.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 3.2.2015 7:07

Pozdravljen

Pod prvo priročnost in dostopnost pri bett izvedbi je miza stalno pri tleh se ne giblje gor in dol zaradi tega je omogočeno lažje nakladanje na stroj lažje merjenje in podobno pri klasičnih rezkalnih strojih,sploh pri malo večjih si rabil skoraj stol ali pručko da si pomeril kos če je bil v zgornjem položaju.
Togost in stabilnost sta neprimerljiva z klasiko pri klasiki spet miza potuje gor in dol pride do povesov če je preobremenjeno in podobno.
Kar se tiče samega rezkanja zaradi konstrukcije stroja ni vibracij tudi pri velikih odvzemih ne.
imam eno manjšo hodi cca 1000x400x500 letnik 87 dela ko šus brez problemov.
Slaba lastnost pa je da so ti stroji ponavadi vpetje iso50 iso 40 jih skoraj nisem zasledil.
Je pa tako vsak se odloča sam in ne mislim nikomur nič vsiljevat.
Navedel sem samo nekaj razlogov zakaj imam raje bett izvedbo,pa še bi lahko pisal.
Pravim pa še enkrat vsake oči imajo svojega malarja in vsak se pri nakupu odloča sam.
da ne pozabim OMV je odlična firma izpeljanka Italijanske PARPAS to so enkratni stroji in če se ne motim ima avtomatski preklop glave iz vertikale v horizontalo pod kotom 45 stopinj,Jaz vem da ne bi preveč razmišljal.
Odločitev pa je vedno v rokah kupca on ve kaj in kako bo delal na stroju.
hvala in lp :)
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dakomat » 3.2.2015 17:03

Najlepša hvala @predator3. Res izčrpen odgovor. Iz kod pa si, če smem vprašati? Lahko tudi na ZS.
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov