STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ne vem kateri varilni aparat je pravi zame

Ne vem kateri varilni aparat je pravi zame

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Ne vem kateri varilni aparat je pravi zame

OdgovorNapisal/-a janezbracun » 14.2.2015 18:48

Pozdravljeni,

upam, da mi bos znal kdo svetovat, kupujem svoj prvi varilni aparat, varil še nisem se pa želim naučiti, saj vedno kaj potrebujem in nato prosim sosede in znance če mi zavarijo.

Skratka našel sem tale 2 modela, nista predraga verjetno pa zadostujeta mojim potrebam

Na elektrodo: https://www.bfcshop.si/varilni-aparat-gude-ge-185-f
Na varilno žico: https://www.bfcshop.si/varilni-aparat-z ... one-awelco

Kaj je prednost aparata na žico oz a je sploh OK zame, potrebujem ga, da zavarim kakšno orodje recimo lopato izdelavo kakšne manjše konstrukcije material zagotovo ne bo debelejši od 5 mm ali je bolje, da se odločim za aparat z elektrodo?

Lahko z elektrodo in žico varim vse materiale, ali ima kateri od nijih večji razpon varjenja materialov, recimo rosfrej?

Hvala za pomoč
janezbracun
Novinec
Novinec

Re: Ne vem kateri varilni aparat je pravi zame

OdgovorNapisal/-a bpod » 14.2.2015 19:16

Ne bi ti priporočal ne enega ne drugega.
Odprti sta že najmanj dve temi o nakupu aparatov in tam boš našel veliko nasvetov o tem kaj je dobro za kaj in kateri aparati so "klump"

viewtopic.php?f=16&t=22514&start=210
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janezbracun » 15.2.2015 9:03

Hvala za povezavo,

zanima pa me zakaj ne bi priporočal teh dveh? Kot sem omenil, potrebujem ga zase mogoče 5 - 10 krat na leto, da zavarim tisto kar mi poči oz. da naredim kakšno manjšo konstrukcijo.
Veliko denarja pa se mi ne zdi smiselno vložiti.

Hvala za odgovor
janezbracun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 15.2.2015 17:11

To so aparati, ki se izdelujejo po hobi standardih v ogromnih serijah. Tu ni vodilo kvaliteta, uporabnost in trpežnost ampak zgolj in samo prodati in zaslužiti.

Če si popoln začetnik, si kupiš kakšen rabljen Varex za elektrodno varjenje, če pa želiš MAG, pa tudi priporočam kakšno domačo zadevo od varstroja ali morda od Iskre. Seveda pa s seboj vzemi nekoga, ki to zna preizkusiti.
Za elektro obločno se dobijo že tudi poceni inverterji s katerimi se da kar lepo delat manjše stvari.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čuki » 16.2.2015 14:17

Če si začetnik in tudi ne boš veliko varil ti nikakor ne priporočam aparat na elektrode, ker za soliden zvar rabiš precej prakse, da ne govorimo o varjenju iz spodnje strani že navpično je kar umetnost varit. Z CO2 aparatom na žico boš hitreje osvojil osnovno znanje. Rabiš aparat recimo moči do 180A sem pa zagovornik uporabe plina Argon-CO2 (82%-18%) lepše se vari in tudi poveča moč je pa mal dražji.
Sem imel 25 let star aparat od Gorenja moči 140A na eno fazo in z to mešanico plina se je dalo tudi že do 5 mm debeline kaj naredit. Moraš pa varjence res dobro pripravit-obrusitali vsaj razmaknit.
Mislim, da so aparati starejšega letnika lahko boljši kot pa vsa ta škvadra,ki jo danes ponuja trg, če govorimo o poceni zadevah. Tudi serviser in trgovec VARIKON iz Horjula je tega mnenja in ko sem mu pred leti pripeljal en star posut aparat mi ga je ugodno porihtal in vedno prijazno svetoval.
čuki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2015 2:40

Oprosti, ampak zelo slab nasvet.

Kaj pa lahko sploh narediš s 180 amperskim MAGom? Enofaznim? Pa še z mešanico povrhu, ki itak ne da neke penetracije (napram CO2 - ju). Lahko zavariš kakšne pohištvene cevi 30x30x2 mm, pa te mora zraven precej skrbeti, tako kot če imaš v matematiki koren iz -1, ali bo držalo ali je ratal pa samo hladen spoj!

Bolje vzeti vsakega klasičnega na trafo in Jadran elektrode - bo manj kiksov! Za MAG aparat izpod 250 A moči je še najbolje, da ga kupiš in takoj doma zakoplješ za tazadnjim zidom za štalo. 180 amperski je pa lahko uporaben zgolj za avtoličarje, ki imajo opravka z 0,8mm plehom. Pa še ta mora biti inverterski.
Zadnjič spremenil Demz, dne 17.2.2015 8:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.2.2015 8:56

:lol:
A bejž no bejž... Tisto o MAG-ih izpod 250A je sicer malo prehuda. Nekaj let sem za en tak precej resen varilski hobi uporabljal Varstrojev 190A aparat, pa ni bilo reklamacij na kakovost zvarov. Za varjenje pohištvenih cevi s steno do 3mm je bil skoraj idealen.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2015 9:09

Saj se da. Z znanjem.
Tule je pa govora o začetništvu. Res je pa tudi, da je za začetnika še celo zaželjeno, da je mašina "bolj švoh". Se bolje iztreniraš! :D

V glavnem - 180 A MAG in še ta enofazni in z mešanico kot plinom za povrh? :o Je lahko sploh še slabša kombinacija?
S tem da vsi vemo, kaj vse začetnik vari - glih kar mu pod roke pride! Iz gnoja potegne 100 let staro rjavino in gre brano popravljat! :o O pripravi varov kot običajno še slišal nikoli ni ...

Tvoj nasvet o Vareksu je še najbolj primeren!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 17.2.2015 12:23

Demz napisal/-a:Saj se da. Z znanjem.
Tule je pa govora o začetništvu. Res je pa tudi, da je za začetnika še celo zaželjeno, da je mašina "bolj švoh". Se bolje iztreniraš! :D

Tole pa drži. Svoje prve varilske "korake" sem napravil z Varstrojem Varex135/145 MT. Potem sem se pa nekoč lotil malo večjega podviga - izdelave traktorskih vil za bale. Nikoli ne bom pozabil... aparat se je tako pregrel, da se je kadilo iz škatle, ni pa pregorel. :D Vile, ki sem jih taktrat izdelal so še vedno v uporabi in se še nič ni zlomilo. Pred kakšnim letom sem jih cele prekrtačil in na novo prebarval...

Bil je podoben temu ampak eno generacijo starejši in brez hladilnega ventilatorja.
http://www.goglasi.com/frame?eid=749578 ... 5/145%20MT
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čuki » 17.2.2015 15:04

Demz: jaz sem slabo svetoval (po tvoje)ti pa totalno pretiravaš in človek, ki se ne spozna dobi zelo nerealno oceno. Jaz sem tako začel,varim za hobi 25 let in si upam trdit, da ni tako zanič, sem bil tudi 12 dni na tečaju na varilskem inštitutu na Ptujski v LJ. Moraš vedet, da vsak ni pripravljen dat nevem kakšen dnar za kdaj mal povarit. Ne poznam aparatov na žico brez plina sem pa prepričan, da z elektrodo parkrat na let ne bo naredu nič, v prisilnih legah in spodaj gor že ne. Bo kot, da bi golobi sral.
čuki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kenny » 17.2.2015 15:06

Za doma bi se dalo že z 150a aparatom, samo je problem da so v tem rangu bolj ali manj vsi zanič. Kar se sprobal enofaznega je bilo vse več ali manj katastrofalno. Z 18volti (120-130A) se da zavarit skoraj vse (večpasovno z primerno pripravo zvarnega mesta, sploh vertikalno), je pa res da bo trajalo celo večnost. Je veliko v znanju. Sicer pa če ne veš kaj točno počneš boš šel lahko s 400A aparatom debelo pločevino variti z nastavitvami za 2mm pleh.

Torej priporočilo z moje strani - trifazni transformatorski mig/mag 180-200A, 1mm žica ter če hočeš malo prišparat čisti co2. Nikakor ne polnjena žica, to je pri teh aparatih bolj kot ne marketinška fora. Pride sem ter tja kakšen zanimiv na bolho. Če nimaš namena variti tankih stvari pod 3mm potem pa en kitajski inverter na elektrode (recimo wtl delajo super) pa evb elektrode. V vsakem primeru bo potrebno kar nekaj vaje, imaš pa na youtubu na tisoče tutorialov, da približno vidiš zakaj se gre. Nikakor pa ne kot začetnik variti stvari katere morajo 100% držati.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.2.2015 18:27

@Čuki :

Lej saj smo registrirali iz tvojega prispevka, da imaš nekaj kilometrine za seboj. Vendar je tvoja izbira zanič!

A pa veste sploh, kako je tak enofazni MAG narejen? Usmerjanje napetosti ima v najlepšem primeru v gretz vezavi, največkrat pa kar samo z dvema diodama. "Čim ceneje, saj ne bodo opazili! :-? "Trafo aluminijast in ne bakren (ok, to sicer ni ravno pravilo, najdeš ga pa in je vsekakor pobarvan v bakreno barvo, da ne bi ljudje preveč zabavljali), :o To aluminijasto navitje začne delati zgago kar kmalu po prvi malce močnejši obremenitvi mašine, ko se segreje in Al kontakti dobijo patino.

Kar na sekundarju varilnega transformatorja je dodano navitje za napajanje pogona! :o
Sorry, pri MAGu je največ sranja ravno s pogonom, pa ga proizvajalci v smislu šparanja napajajo iz varilnega transformatorja!? Tako je to s poceni klumpom! V varilnem trafoju se magnetni fluks tako divje spreminja, da zares ne zastopim, kako si upajo dati nekaj takega na trg! Morda zato, ker je ciljna populacija tako nezahtevna? :o Ti pa preklinjaš, kaj je narobe z žico, bovdnom, kontaktno šobo, ... :evil: ... - ne razumeš pa, da je mašina že v osnovi narejena "bolj za zajebancijo" kot kaj drugega!

Energije ti da 180 amperski in enofazno usmerjen MAG v vsakem primeru čisto premalo. Ko bi bila vsaj usmerjena, kot se šika! :roll: In tako imaš za varjenje premalo energije, pa še zavestno se odločiš za zaščito z mešanico in ne CO2 (seveda je fino, če ni obrizgov, kaj pa penetracija?) Če imaš že prešvoh aparat, daj zraven v sistem vsaj aktiven plin, da ne bo že kar takoj za tabo samo od sebe padlo skupaj, a ne!

Sicer pa lepo, da si videl varilski inštitut od znotraj. Ni pa lepo, da tistega znanja ne uporabljaš aktivno naprej.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.2.2015 8:51

Kot sprašuje pisec teme, kateri var. aparat:
- če boš varil nekajkrat na leto, ti odsvetujem žico (ker bo oksidirala in boš imel probleme: slab električni stik, podajanje žice, potrebno več znanja za varjenje, . . .).
- elektrode marsikaj "odpustijo", je pa res da moraš čistiti žlindro in da ne moreš variti tanke pločevine (do 1-2 mm) oz. ko si natreniran se da pogojno variti s prekinitvami.

Tako da priporočam Trafo za varjenje z elektrodami, deluje tudi na 1-fazi (bolje 2-f priklop), varilni tok do 140 -160A. Elektrode Jadran S za nezahtevne stvari ali EVB malo boljše.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov