STROJNISTVO.com • Poglej temo - Jekleni nadstrešek

Jekleni nadstrešek

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Jekleni nadstrešek

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 5.4.2015 16:51

Pozdravljeni!
Potreboval bi pomoč pri izračunu nosilcev za kovinski nadstrešek,sam sem si zamislil takšno izvedbo.
Stebri Kcev 100x100x3 z talnimi ploščami 300x300x12 pritrjenimi z hilti vijaki M16 x140
-sprednja lega Pc 180x100x3 l=6000 privarjena na stebre z štirimi ojačitvenimi rebri 100x100x10
-Zadnja lega pri hišina Kc100x100x4 l=6000 podprta na vsaki strani z Kc 100x100x3 med stebri pritrjena v hišo
z hilti maso in navojnimi palicami M16(v betonsko preklado po celi dolžini hiše.
-Špirovci 4 kom.Pc180x100x4 l=5460 med stebri.
-med špirovci privarjene Pc 120x60x3 v razmaku 850mm.
Kritina trapezna pločevina z izolacijo3-5 cm
Relacija Koroška
Dodam še tri skice
Pa brez zamere za morebitne napake
L.p.
Slika1.png
Slika1.png (17.01 KiB) Videno 1689 krat

Slika2.png
Slika2.png (12.07 KiB) Videno 1689 krat

Slika3.png
Slika3.png (12.21 KiB) Videno 1689 krat
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

Re: Jekleni nadstrešek

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 5.4.2015 20:19

Relacija Koroška
Koliko snega (nadmorska višina?)?
- Ali bo razmak med latami (podpora kritine ) 85 cm ustrezen glede na količino snega? Kaj pravi proizvajalec kritine?

Lega, pritrjena v hišo bo verjetno predstavljala precejšnji toplotni most skozi fasadno izolacijo. Predlagam samostoječ nadstrešek, postavljen tik ob fasado. Še bolje odmaknjena vsaj 10 cm, da je možno čiščenje in popravilo fasade. Kritina se začne 2 cm od fasade, režo pa pokriva pločevina (obroba), pritrjena na fasado.
- So ob fasadi možni trije stebri?
- Ali je potreba, da so stebri na oglu nadstreška? Morda je sprejemljivo, da sta dva stebra na razmaku 380 do 420 cm in čez 600 cm dolga lega?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 5.4.2015 22:03

Žerjavar napisal/-a:
Relacija Koroška
Koliko snega (nadmorska višina?)?
- Ali bo razmak med latami (podpora kritine ) 85 cm ustrezen glede na količino snega? Kaj pravi proizvajalec kritine?

Lega, pritrjena v hišo bo verjetno predstavljala precejšnji toplotni most skozi fasadno izolacijo. Predlagam samostoječ nadstrešek, postavljen tik ob fasado. Še bolje odmaknjena vsaj 10 cm, da je možno čiščenje in popravilo fasade. Kritina se začne 2 cm od fasade, režo pa pokriva pločevina (obroba), pritrjena na fasado.
- So ob fasadi možni trije stebri?
- Ali je potreba, da so stebri na oglu nadstreška? Morda je sprejemljivo, da sta dva stebra na razmaku 380 do 420 cm in čez 600 cm dolga lega?

Hvala g žerjavar
1-nadmorska višina cca 400 m snega od 50-70cm max.zadnja 3 l3ta še pa to ne
2-možen je odmik od fasade samo takrat morajo biti 4je stebri,zaradi obstiječega vhoda,razmišljal sem da bi mogoče lego pri hiši napolnil z izolacijo.
3-stebri morajo biti na vogalih zaradi montaže dvižnih vrat v prihodnosti
pozabil sem napisat da bo spredaj pri treh stebrih prišlo tudi podzidan
4-razmak med Pc- lato bo zadostoval
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2015 6:01

Ali lahko v sliko 1 vrišeš položaj vhodnih vrat oziroma področje, kjer steber ob fasadi ni sprejemljiv.
Označi tudi, na kateri strani bodo dvižna vrata in mora biti steber na vogalu.
razmišljal sem da bi mogoče lego pri hiši napolnil z izolacijo.
Nič ne pomaga. Toplotni most nastane po pločevini cevi in ne po zraku votline. Če želiš pritrditev lege na zid, je treba na zid pritrditi posebne konzole skozi fasadno izolacijo in na njih pritrditi lego. Ne priporočam kombinacije stebra in pritrditve na zid zaradi možnih posedanj temelja stebra napram temelju zidu.

Malce čudna kombinacija: Vhod v hišo pod nadstreškom, ki je na dveh straneh fiksno zaprt, na tretji strani pa 6 m široka dvižna vrata.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 10:51

Žerjavar napisal/-a:Ali lahko v sliko 1 vrišeš položaj vhodnih vrat oziroma področje, kjer steber ob fasadi ni sprejemljiv.
Označi tudi, na kateri strani bodo dvižna vrata in mora biti steber na vogalu.
razmišljal sem da bi mogoče lego pri hiši napolnil z izolacijo.
Nič ne pomaga. Toplotni most nastane po pločevini cevi in ne po zraku votline. Če želiš pritrditev lege na zid, je treba na zid pritrditi posebne konzole skozi fasadno izolacijo in na njih pritrditi lego. Ne priporočam kombinacije stebra in pritrditve na zid zaradi možnih posedanj temelja stebra napram temelju zidu.

Malce čudna kombinacija: Vhod v hišo pod nadstreškom, ki je na dveh straneh fiksno zaprt, na tretji strani pa 6 m široka dvižna vrata.

Vrata so točno na sredini širinr 1,80m
Dvižna vrata bodo širine 3,5 M
Kot si rekel bomo naredili (upam) posebne kozole( 6kom izdelano iz ploš.jekla 120x400x 12 z ojačitvenimi rebri zgoraj in spodaj na katere
bo privarjena cev- lega na fasado kamor bomo pritrdili lego.

NOSILEC LEGE.png
NOSILEC LEGE.png (11.76 KiB) Videno 1556 krat

Slika1 Z VRATI.png
Slika1 Z VRATI.png (14.53 KiB) Videno 1556 krat
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2015 11:09

Situacija je že drugačna, kot je bila v začetku.

Dvižna vrata si vrisal v sliko 2 (ne slika 1), Jaz sem želel videti vhodna vrata v hišo na sliki 1. Sedaj mi je jasno, da je od 6 m v sredini 2 m tabu za steber.

Dvižna vrata na sliki 2 so široka 3,5 m in imajo na vsaki strani pomožni steber za držanje vrat.
- Ko boš nadstrešek zaprl (obzidal, ...), ali bo na vsaki strani dvižnih vrat zidano (opeka, ...)?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 15:34

Žerjavar napisal/-a:Situacija je že drugačna, kot je bila v začetku.

Dvižna vrata si vrisal v sliko 2 (ne slika 1), Jaz sem želel videti vhodna vrata v hišo na sliki 1. Sedaj mi je jasno, da je od 6 m v sredini 2 m tabu za steber.

Dvižna vrata na sliki 2 so široka 3,5 m in imajo na vsaki strani pomožni steber za držanje vrat.
- Ko boš nadstrešek zaprl (obzidal, ...), ali bo na vsaki strani dvižnih vrat zidano (opeka, ...)?

Nevemo kdaj bo obzidano hitro sigurno ne po vsej vrjetnosti pa z siporeksom 20cm.
L.p.
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 15:36

vidjaka123 napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:Situacija je že drugačna, kot je bila v začetku.

Nevemo kdaj bo obzidano hitro sigurno ne po vsej vrjetnosti pa z siporeksom 20cm.
L.p.

odprtina za vrata cca 3 m
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2015 16:50

- Koliko je predvidena višina nadstreška? Na sliki 2 se sicer vidi, da je višina kotirana, ni pa možno prečitati številke.

Predlagam, da se na vsaki strani postavi po 2 stebra na razmaku 380 cm, ter nanje pritrdi kompletno ostrešje, na katero bo možno pozneje pritrjevati pomožne stebre (ob vratih, na oglih, ...), glede na potrebo. Ali se s tem strinjaš?

Tvoja skica konzole za pritrjevanje lege na zid je blizu dobri rešitvi. Če imaš željo po taki rešitvi, jo je možno izpolniti - ob fasadi ne bo nobenega stebra. Povej višino betonske vezi iznad zunanjih tal, kamor bi sidral konzole?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 18:12

Žerjavar napisal/-a:- Koliko je predvidena višina nadstreška? Na sliki 2 se sicer vidi, da je višina kotirana, ni pa možno prečitati številke.

Predlagam, da se na vsaki strani postavi po 2 stebra na razmaku 380 cm, ter nanje pritrdi kompletno ostrešje, na katero bo možno pozneje pritrjevati pomožne stebre (ob vratih, na oglih, ...), glede na potrebo. Ali se s tem strinjaš?

Tvoja skica konzole za pritrjevanje lege na zid je blizu dobri rešitvi. Če imaš željo po taki rešitvi, jo je možno izpolniti - ob fasadi ne bo nobenega stebra. Povej višino betonske vezi iznad zunanjih tal, kamor bi sidral konzole?

ob objektu je višina nadstreška 4100mm na spodnji strani 3280mm cca 10stopinj padca .
do betonske preklade od tal je približno 3850 mm do najnižje točke betonske preklade.
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2015 18:31

Predlagam, da se na vsaki strani.... Ali se s tem strinjaš?
??
Tvoja skica konzole za pritrjevanje lege na zid je blizu dobri rešitvi. Če imaš željo po taki rešitvi, ...
??
do betonske preklade
Ali je to preklada nad oknom? koliko je dolga? Koliko je zidu iznad te preklade?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 19:09

Žerjavar napisal/-a:
??
Tvoja skica konzole za pritrjevanje lege na zid je blizu dobri rešitvi. Če imaš željo po taki rešitvi, ...
??
do betonske preklade
Ali je to preklada nad oknom? koliko je dolga? Koliko je zidu iznad te preklade?

Ja preklada je nad oknom po celotno dolžini nadstreška oziroma objekta
g Žerjavar ali mislite stebre tam kjer bodo v prihodnosti vrata? to bi bilo možno.
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 19:11

vidjaka123 napisal/-a:
Žerjavar napisal/-a:
??
??
do betonske preklade

Ja preklada je nad oknom po celotno dolžini nadstreška oziroma objekta
g Žerjavar ali mislite stebre tam kjer bodo v prihodnosti vrata? to bi bilo možno.

Preklada sega čisto do stropa.
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2015 19:16

Le čemu bi se trudil z računanjem potrebnih presekov nosilcev, če pa ti ne moreš odgovoriti na polovico postavljenih vprašanj?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vidjaka123 » 6.4.2015 19:56

Žerjavar napisal/-a:Le čemu bi se trudil z računanjem potrebnih presekov nosilcev, če pa ti ne moreš odgovoriti na polovico postavljenih vprašanj?

Mislim da nisem odgovoril samo glede zamika stebrov na 3800mmmed njima v končni fazi bi bilo tudi to možno.na drugo sem pa odgovoril.
L.p.
Sicer je pa to čisto na vas ali boste izračunali ali ne mam pa občutek ,da vas je tu na forumu nekdo zelo razku.....
Pa brez zamere.
vidjaka123
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost