STROJNISTVO.com • Poglej temo - Program za izris toplotne postaje?

Program za izris toplotne postaje?

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Program za izris toplotne postaje?

OdgovorNapisal/-a Strojnica92 » 2.5.2015 8:41

Zdravo,

v okviru študijskega projekta nameravam izrisati shemo toplotne postaje/strojnice.

Zanima me kateri programi obstajajo za to? Rada bi, da program vsebuje te standardne shematske znake za črpalke, različne ventile, izmenjevalce in podobno.

Sama shema ima namen dokumentacije, ki mora biti v vsaki "kurilnici", tako da razni programi s katerimi se računajo energijske bilance niso primerni (npr. IpsePRO ali AMESIM). Poleg sheme, bi izrisala tudi tloris in razvod cevovodov s pripadajočimi odcepi, zato bi želela, da bi vse to zajemal en program. Dobro bi bilo, da ima opcijo izvoza v PDF, katerega obožujejo mentorji na faksu.

Kolega mi je priporočil kar od Offica program VISIO. Ali ima kdo kakšne izkušnje z njim?

Že v naprej hvala in lep vikend.
Strojnica92
Novinec
Novinec

Re: Program za izris toplotne postaje?

OdgovorNapisal/-a zodiac » 2.5.2015 14:16

Verjetno ti pride v poštev Autocad ali podoben program...

Nekaj simbolov ima vgrajenih, drugače pa narišeš svoje in jih shraniš kot "block". Lahko jih tudi skopiraš, če imaš kakšno podobno shemo.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 2.5.2015 16:00

Eh, microsoft kot microsoft, Visio se mi zdi bistveno preveč štorast da bi karkoli delal; nisem pa nevem kak poznavalec, tako da tudi to imej v mislih, ko se odločaš.

Autocad bo dober, če ga poznaš. Če ga ne, se pripravi da ti bo parkrat zmanjkalo volje do življenja.

Zadnjič sem zgolj slučajno odkril program Smartdraw in sem zelo impresioniran. Za risanje raznih shem je super, nekatere simbole (klasične "vodovodarske", elektro in podobne) ima že vgrajene. Tega ti res priporočam da poskusiš, je kar intuitivno logičen.
Pazi pa, ker starejše verzije ne odpirajo novejših datotek. (podobno kot Solidworks).
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Strojnica92 » 2.5.2015 18:59

Nad Autocadam nism najbolj navdušena. Kot je napisal uros99 ti zraven prevečkrat zmanjka potrpežljivosti.

Microsoft se pa strinjam, da je ratal obupen. Od verzije 2003 je vedno bolj prilagojen za uporabo naših babic. Zato tudi nad visiom nism najbolj navdušena.

Tale Smartdraw se mi zdi zanimiv. Bom vidla kaj z njim lahko ustvarim.
Strojnica92
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 2.5.2015 21:03

koliko pa je tega v tej toplotni postaji - kurilnici vsega skupaj???, morda za uro, dve dela v acad-u, dobro ali pa dan, ma ja je, že to preveč, malo se hecam, miška inženiji... :D, dal bi ti tabo, rotringe, pa riši, ha ha, ko iščeš primerne program bi bilo v acad-u že fertik, ja taki smo, ni frke :lol: , tudi meni se ne da več v acad-u ali draft...u, ampak včasih je pa še vedno dober, je tabla na pc-ju
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Otter » 6.5.2015 9:51

vili napisal/-a:koliko pa je tega v tej toplotni postaji - kurilnici vsega skupaj???, morda za uro, dve dela v acad-u, dobro ali pa dan, ma ja je, že to preveč, malo se hecam, miška inženiji... :D, dal bi ti tabo, rotringe, pa riši, ha ha, ko iščeš primerne program bi bilo v acad-u že fertik, ja taki smo, ni frke :lol: , tudi meni se ne da več v acad-u ali draft...u, ampak včasih je pa še vedno dober, je tabla na pc-ju

Se podpišem pod tole. Energetik/procesnik mora znat vsaj osnove AutoCADa.
90% P&ID shem se dela v CAD programih. Vse kar rabiš, je narisat črto, copy, paste in delete. Kako boš odprla in urejala dwg format v Visio? Kako boš v Visio narisala tloris v merilu? Ko boš prišla s faksa, pa jok in stok, kako te nihče ni nič naučil.
Za simbole na shemi obstajajo različni standardi, ki se jih praviloma nihče ne drži. Simbole v dwg lahko najdeš na internetu, lahko pa pošlješ PM in ti pošljem svojo predlogo.
Otter
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a moi » 6.5.2015 11:51

Strojnica92 napisal/-a:Nad Autocadam nism najbolj navdušena. Kot je napisal uros99 ti zraven prevečkrat zmanjka potrpežljivosti.

Microsoft se pa strinjam, da je ratal obupen. Od verzije 2003 je vedno bolj prilagojen za uporabo naših babic. Zato tudi nad visiom nism najbolj navdušena.

Tale Smartdraw se mi zdi zanimiv. Bom vidla kaj z njim lahko ustvarim.

če boš na energetski smeri, se ga raje kar navadi.
verjetno ti ni všeč kvečjemu zato, ker nisi imela nikoli proper tečaja.
imaš možnost spiratizirat kakšen video tečaj s torrentov.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov