epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Materjal za leseno konstrukcijo je pol cenejši od jeklenih profilov. Kakšen razlog te vleče na jekleno konstrukcijo?če lahko še kako optimitiziram

Potrebna bo močnejša lega (IPE 180)steber ki je odmaknjen 1,5m od roba bo pomaknjen na 1m od roba.

Žerjavar napisal/-a:Stebri so potrebni HEA 100 ali KC 120 x 4.
Če bodo stebriči okrog drvarnice podpirali legi in zadnji špirovec tako, da bodo prenašali vertikalno silo (teža snega), potem so 4 stebri dovolj.Potrebna bo močnejša lega (IPE 180)steber ki je odmaknjen 1,5m od roba bo pomaknjen na 1m od roba.

Zame so bili vso delovno dobo sklopi jeklenih konstrukcij: glavni, čelni, prečni, vezni nosilev, ročica, kljun, zatega, steber (ni bil sidran v tla), portal, noga, .... Kar se tiče poimenovanja elementov nadstreška in ostrešja pa povzemam tesarska imena - ocenjujem, da so večini bolj razumljiva.Sklopi jeklenih konstrukcij so: lege, zatege, strešne in stenske vezi, različni stebri odvisni od vpetja, različni okvirji-vpeti v temelj; členkasto naslonjeni na temelj. Sestavni del okvirja je prečka in steber.
Le občasno se pogovarjam o pritrjevanju stebrov na temelje, predvsem takrat, ko je predlagani tip konstrukcije tak, da zahteva vpetje stebra v temelj ter ustrezen temelj za prenos momenta. Običajno smatram nadstrešek kot samostoječa konstrukcija, ki je postavljena na tla. Pritrjevana je na temelj le toliko, da ne pride do horizontalnega premika (sem že večkrat to zapisal. Kaj ti pomagaj pritrjevanje stebra s 4 vijaki na večji razdalji, če plošča pod stebrom (ali temelj) ni v stanju prevzeti upogibnega momenta.zavajaš svoje stranke, ker nikoli ne omenjaš izbran tip konstrukcije, sidrišč in temeljev.
Ali deluje veter na nadstrešnico drugače kot na žerjav na prostem?je vprašanje, če poznaš vpliv vetra na nadstrešnice in prevrnitev IPE profilov.

Res je!oko mi takoj pade sprednji del. ni ene besede o sidrišču in njegovi togosti, kakšen bi naj bi to bil to prečni okvir pri takšni "lati", ko nikjer ne omenjaš sidrišča, ali togega spoja v vogalu zgoraj.
od oka, "lata" ni bočno podprta in
Tudi ta varianta je možna. Zakaj jo uporabiš le za kritiko mojega nasveta?meni se pač zdi, da je najbolje zagotoviti (tudi z vezmi) togost strehe ...

Še bolje, če ga neodvisno snujeta dva (ali več) in se potem izbere ugodnejša varianta. Ne se bati predstaviti svojo varianto, odločil bo investitor. Do sedaj sem le govoril o potrebnih dimenzijah nosilnih elementov, kot je konstrukcijo zasnoval investitor.kekoT napisal/-a:dobro za objekt je, da ga samo en zasnuje in dela in tukaj naj bo v veljavi žerjavarjevo.
Čakam (zgolj radovednost), da boš povedal potreben temelj za steber. Investitor pa čaka na potrebne dimenzije (presek) nosilnih elementov za konstrukcijo po tvoji zasnovi.Konkretnega sidrišča ali vpetja stebra spredaj ne bo smel spregledati tudi g. žerjavar, ali pa bo iz konstrukcije predvidel še večje spakedralo)

Žerjavar napisal/-a:Še bolje, če ga neodvisno snujeta dva (ali več) in se potem izbere ugodnejša varianta. Ne se bati predstaviti svojo varianto, odločil bo investitor. Do sedaj sem le govoril o potrebnih dimenzijah nosilnih elementov, kot je konstrukcijo zasnoval investitor.kekoT napisal/-a:dobro za objekt je, da ga samo en zasnuje in dela in tukaj naj bo v veljavi žerjavarjevo.Čakam (zgolj radovednost), da boš povedal potreben temelj za steber. Investitor pa čaka na potrebne dimenzije (presek) nosilnih elementov za konstrukcijo po tvoji zasnovi.Konkretnega sidrišča ali vpetja stebra spredaj ne bo smel spregledati tudi g. žerjavar, ali pa bo iz konstrukcije predvidel še večje spakedralo)

Ti do neke mere zavajaš svoje stranke, ker nikoli ne omenjaš izbran tip konstrukcije, sidrišč in temeljev. Odloči se, ali bo to okvir /členkast ali vpet v temelj/ ali bodo to konzolni stebri s svojo uklonsko dolžino in svojim sidriščem in temeljem. 
Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov