STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Samogradnja toplotne črpalke

OdgovorNapisal/-a amater » 26.3.2015 9:01

Zdravo,
Jerjur res je za vod voda se ne uporablja inverter ponavadi problem vklopov rešujejo z zalogovnikom.Če bi jo delal jaz bi kupil ustrezno zunanjo enoto (klima) in jo predelal na vodavoda mislim da je to najceneje lahko pa da imam narobe.Ker se na elektroniko ne spoznam te prašam ali je mogoče prebrati program na obstoječem krmiljenju inverter klime in ga spremeniti-kako.
Darzi preveč se ubadaš z elektroniko preračunaj koliko te pridejo vsi deli za tč pa boš videlkje si .Na netu tu na strojništvu sem že videl spisek pa pojdi v empor po cene .
lp Amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jerjur » 26.3.2015 13:26

@Amater,
Program v procesorju je skompajliran in po navadi ne nosi sabo izvirne kode. Tako da, če že uspeš ka prebrati je to samo neskončna vrsta enk in nul.
Če ti elektronika ne ustreza takšna kot je v originalu je ne uporabna.
Empor je zakon za TČ, iz Kitajske se splača dobiti samo izmenjevalce.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 26.3.2015 19:01

amater napisal/-a:Zdravo,
Jerjur res je za vod voda se ne uporablja inverter ponavadi problem vklopov rešujejo z zalogovnikom.Če bi jo delal jaz bi kupil ustrezno zunanjo enoto (klima) in jo predelal na vodavoda mislim da je to najceneje lahko pa da imam narobe.Ker se na elektroniko ne spoznam te prašam ali je mogoče prebrati program na obstoječem krmiljenju inverter klime in ga spremeniti-kako.
Darzi preveč se ubadaš z elektroniko preračunaj koliko te pridejo vsi deli za tč pa boš videlkje si .Na netu tu na strojništvu sem že videl spisek pa pojdi v empor po cene .
lp Amater

Navadno so znanja in izkušnje prizvajalcev vedno "malo" skrivnostna/skrita in niso pri vseh proizvajalcih enaka (malo se razlikujejo med sebo). Torej ni moč enostavno "skopirati" in uporabiti na svojem sistemu, še posebej se stvar zakomplicira, če gre za inventerski sistem.

V kolikor se bo kdo lotil sam krmiliti/regulirati TČ, bo potreboval nekaj znanja in izkušen kaj in kje meriti in šele nato naj pristopiti k projektu.

Potrebno je poznati še nek programski jezik, nek mikrokrmilnik (PIC, ATMEL, ARM...lahko tudi SIMATIC, če ga kdo pozna in ni predrag za vas), malo elektronike in veliko dobre volje, potrpljenja in še kaj... (sam sem šel skozi to "terapijo", zadeva je malo opisana v tem forumu).

Ne želim koga odvrniti od projekta, ampak samo omenjam kaj bi bilo priporočeno poznati, da se ne bo preveč zatikalo. :wink:
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 10.4.2015 10:29

Za on / off dobiš kompletno regulacijo od Simensa---

Glej RVS 61 v googlu, podipra ti vse tudi voda - voda... Samo namečeš tipala in zvežeš, vse ostalo dela regulator... Cena cca 500€

Mislim da prej narediš hišo kod spišeš dobro vremensko regulacijo :) je ceneje če narediš dve elektroinštalacije popoldan pa kupiš namensko zadevo...

Kar se tiče inverterja je za voda - voda nesmiselen, kot je že prej omenil zakomplicira in stroškovno
poveča zadevo v neskončnost... če nimaš slučajno 50 inžinirjev viška v firmi in nimajo kaj delat...
Voda - voda ima približno konstante pogoje delovanje (ne kot zrak-voda) in je težav z delovanjem bistveno manj...

Nekaj takega kot bi šel sam doma izdelovat dvd player...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 10.4.2015 18:07

Nekateri za trošenje odvečne energije kolesarijo drugi tečejo, nekatri delamo toplotne črpalke. Zagotovo kdo izdeluje tudi DVD v samogradnji.
Ljudje smo pač različnični, drugače bi bilo zelo dolgočasno.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 10.4.2015 21:02

Glavca1 zdravo,
res prav velik strokovnjak za hladilniško tehniko nisem ,priznam prašam pa kaj bi se zgodilo če na inverter klimi zamenjaš uparjalnik in kondenzator jih predimenzioniraš dodaš še rezervoar za plin senzorja prevaraš z uporoma in to povežeš z vodo in poženeš,seveda elektromotorje pusti da delajo ker gre drugače klima v error.
V teh samogradnjah gre za poceni izdelavo in improvizacijo .Ča se kje motim potrebujem pomoč ne pa kritike (slovenski forumi).Kar se
tiče krmiljenja ,za segrevanje vode sem dal nekje 60 e z kitajske.Sedaj pa še nameravam sprogramirati arduino kar pa bo stvar pocenila na cca 30e in krmilila vse kar se spomnim.Verjetno ne bo lahko samo potem ne bom odvisen od industrije.
Ps pri predelavi klime ostane daljinec s katerim lahko krmiliš tudi dnevno oziroma nočno delovanje.
Lp amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a letricar » 11.7.2015 14:15

Lepo pozdravljeni.

Že nakaj časa berem ta forum in moram pohvalit vas sodelujoče.
Vidi se da so zraven mojsti ki vedo kaj delajo in radi pomagajo in svetujejo.
Sam bom pomagal pri težavah z elektro inštalacijami.

Bi pa imel že takoj na začetku prošnjo.
Zanima me TČ zrak voda ,za ogrevanje hiše in sanitarno vodo.
Hiša je stara 35 let,nova okna brez fasade,podstrešje kar dobro izolirano z stekleno volno 30cm in kjer
sem prišel zraven 45cm.
Segreval bi celotno hišo spodaj 80 kvadratov in zgoraj 60 kvadratov.

Sedaj imam klasični kotel na drva,letno zakurim nekaj več kot 20 metrov drv.

Prosil bi za pomoč glede izbire TČ, rad bi jo vezal vzporedno z obstoječo inštalacijo.
Tako da pač bi lahko uporabljal eno ali drugo.radiatorje imam klasične rebraste.

Je boljše že vzet komplet Tč,ali kako starejšo klimo on-off,ali je možno z invertersko klimo..

vem da se da narditi (moje laično znanje) zunanja enota ,pa povežeš na izmenjevalec,pa na zalogovnik.(zaenkrat zalogovnike nimam,pri inverterski ga ni potrebno,ali?)

v glavnem upam da ste razumeli kaj me najbolj zanima in bi bil vesel vsake dobre informacije.

aja pa cenovno bi moralo biti ugodno

hvala za pomoč
letricar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a amater » 11.7.2015 20:59

Zdravo,
kombinacija ogrevanja TČ in drva bo kar vredu saj ko je minus so drva cenejša seveda pri dobri peči(vplinjevalna) če se ne motim.Predelava klime je bila včasih zanimiva ko so bile TČ predrage,če pa imaš nekoga ki se na hladilno tehniko spozna boš mogoče prišel ceneje skozi če boš to delal z rabljenimi klimami ne bo pa nikdar tako kot TČ narejena v tovarni .Predelaj inverter klimo (težava je količina plina) krmiljenje obdržiš od klime.Izmenjevalec bi jaz naredil sam .Sam imam dve klimi predelane (centralna) in eno za toplo vodo. Še to prvo poglej za koliko dobiš že narejene TČ, tako se boš lažje odločil.Sem iz Lj če te zanima se oglasi pa boš vse izvedel in videl.
Lp Amater
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a letricar » 12.7.2015 10:25

hvala na odgovoru

Sem iz prekmurja,če me pot zanese v vaše konce bi pa res rad pogledal kako špila zadeva.

Izmenjevalec bi vzel pri Emporju,bom pa res pogledal za kako cenejšo TČ.

Zalogovnik bom pa tudi moral nabavit?
nekaj sem že gledal TČ po ebayu se dobijo neke michi so cenovno kar u redu.

hvala
letricar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.8.2015 13:09

Tako je! Mnogo serijske TČ daljnovzhodnih proizvajalcev, ki so v biti navadne klima naprave pridejo iz proizvodnih trakov za smešno nizko ceno.
Če imaš nekaj znanja in volje kupiš navadno klimo in jo predelaš v TČ, bo cena :D
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a r220 » 24.8.2015 13:38

Pozdrav svima,
isprika zbog mog neznanja slovenskog jezika, nadam se da će hrvatski biti ok.
Uglavnom planiram sklopiti toplinsku pumpu voda voda koja bi noću grijala 1500-2000 litara vode u puferu centralnog grijanja, gdje bi bio smješten kondenzator.
Primarnu vodu bi crpio iz bunara u mali rezervoar 100 litara gdje bi bio isparivač.
Isparivač i kondenzator bi napravio od spirale od bakrenih cijevi, a kompresor imam-copeland cr 38.
Struja, regulacija i zaštite mi nisu problem, tu sam doma
Ono šta neznam je slijedeće: :(
Kako dimenzionirati isparivač i kondenzator ?
Kako odabrati ekspanzioni ventil?
Kako odrediti optimalnu količinu r-22?
Unaprijed zahvaljujem na savjetima :lol:
r220
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a dedek » 19.9.2015 13:39

imam na razpolago swep b 25/40-ali bo zadostoval za 9kw toplotne moči-plin r410
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 22.9.2015 21:17

dedek napisal/-a:imam na razpolago swep b 25/40-ali bo zadostoval za 9kw toplotne moči-plin r410

Več kot dovolj, takšne izmenjevalce vgrajujejo firme v precej močnejše naprave. Pri 9kw moči bo dT fantastičen
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Matej17 » 19.10.2015 20:10

Pozdravljeni,
prebral sem večino postov in je bilo že kar veliko dobrega napisanega in morem pohvalit vse za zelo dobro temo!
tudi sam se lotevam projekta samogradnje TČ, ampak z razliko da bom zadevo malo obrnil "na glavo"... Ideja je takšna, da bi preuredil klimatsko napravo za hlajenje vode(opcija voda+glikol). odločil sem se za vodo, ker bi hladno vodo uporabil na 2 ali 3 drugih sistemih.

Zanima me ali ima mogoče kdo doma na razpolago kakšen primeren prenosnik toplote(do 5 kW), ki bi ga prodal?

pri tej predelavi imam še naslednje pomisleke;
- treuntno je v zun.enoti vgrajena kapilara, ali se mi jo splača/je smoterno zamenjat za ex.ventil?
- klima je on/off, je smiselno vgradit hranilnik hladu?

za enkrat tole, kasneje se bo verjetno pojavilo še kakšno vprašanje

LP
M
Matej17
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a dedek » 24.10.2015 17:41

sassapo napisal/-a:
dedek napisal/-a:imam na razpolago swep b 25/40-ali bo zadostoval za 9kw toplotne moči-plin r410

Več kot dovolj, takšne izmenjevalce vgrajujejo firme v precej močnejše naprave. Pri 9kw moči bo dT fantastičen

imam mitsubishi puh p71 zunanjo enoto in elektroniko za notranjo enoto(mozen priklop več enot seveda do skupne moči 9kw
sedaj imam elektroniko na maksimalni moči 9kw notranje enote(kondenzator je cevni v samogradnji- elektronika dopušča 3 moznosti: 4.5 kw 7kw in 9kw v načinu gretje)
ali lahko preklopim na komandni plošči elektroniko na 4.5kw namesto 9kw z istim izmenjevalcem?
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov