epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Lansko leto smo naročili kurilno olje prek Upokojenskega društva Kranj, za katero ga dobavlja podjetje TUS Trade d.o.o.
Predhodno sem izračunal, naj bi šlo v cisterno 1340 l, napaka pri tej oceni znaša približno 1%. Ob naročilu sem zaokrožil na 1400 l, toliko je možakar, ki je pripeljal cisterno, tudi nastavil na svojem števcu in glej ga zlomka, pri toliko se je števec potem tudi ustavil. A potem sem ugotovil, da sploh ni natočil do vrha. Upoštevaje vse skupaj, je razlika znašala okoli 10%. Seveda nisem mogel ničesar dokazati, sklenil pa sem, da bom naslednje leto previdnejši.
Letos sem se torej "pripravil" vnaprej. Spet sem izmeril in izračunal, naj bi šlo v cisterno 1260 l s približno 1% napake. Isti distributer (celo ista oseba) je pripeljal cisterno, a še preden je začel točiti, sem opazil, da zelena nalepka ob števcu sploh ni overovljena. Do natakanja ni prišlo, možakar jo je enostavno popihal, a sem si že predhodno zabeležil njegovo registrsko številko, prav tako pa tudi evidenčno številko izvajalca overovitve 376 na zeleni nalepki - to je podjetje Lozar iz Renč pri Novi Gorici. (v Sloveniji sta samo dva pooblaščenca za izvajanje tovrstnih overitev števcev, poleg omenjenga je še izvajalec, ki deluje v okviru podjetja Petrol).
Obrnil sem se torej na podjetje Lozar, že ob prvem tel. klicu dobil g. Aleksandra Lozarja osebno, dal sem mu podatke o cisterni, obljubil mi je, da bo preveril v arhivu in me o ugotovitvah telefonsko obvestil.
Potem pa ni bilo nič, ne klica, ne odgovora na moj e-mail, sam se ga nato poskušal priklicati na telefon, a se telefon ni odzival.
Zato sem se obrnil na Meroslovni urad, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarstvo.
V torek dopoldan sem jim poslal e-mail, kjer sem jim zgodobo natančno opisal in jih prosil, če sami preverijo v evidenci overovljanja.
Do konca tedna nisem prejel odgovora, zato sem v petek poklical telefonično. Gospa (Mojca Požar) mi je pojasnila, da še ni uspela pregledati e-pošte (1 teden!) in da me bodo obvestili.
Teden kasneje (1 teden zato, da pogledaš v podatkovno bazo) sem res dobil spročilo, da omenjena cisterna ni bila overovljena, da bodo pri podjetju TUS Trade zadevo inšpekcijsko preverili in me obvestili o ugotovitvah (ker podjetja menda sami niso uspeli najti na terenu, sem jim poslal celo njegov naslov in tel. št., ki sem jo pač sam izbrskal na spletu!).
Potem pa nič. Teden kasneje sem zato spet poklical isto gospo, ki mi je povedala, da do podjetja še vedno niso uspeli priti, ker ne vedo dobro, kje sploh je, omenjenga e-maila, v katerim sem ji posredoval podatke sam, pa tudi še ni uspela pregledati.
Gospa mi je potem tudi dala vedeti, da sem postal nadležen in me pravzaprav telefonično odslovila.
(Mimogrede, pomislite na zasebno podjetje, kjer bi takole poslovali, v 1 mesecu bi gotovo propadlo. A birokrati pač dobijo denar od države, drugo pa jih ne zanima!)
Bilo mi je dovolj, odločil sem se, da se z zadevo ne bom več ukvarjal in sklenil kurilno olje naročiti pri Petrolu. Izmerjeno vrednost 1260 l sem pri naročilu spet zaokrožil na 1300 l.
Tri dni kasneje je prispela cisterna, takoj sem opazil, da je zelena nalepka na števcu ustrezno overovljena do oktobra naslednjega leta in z olajšanjem dovolil natakanje.
Možakar je števec nastavil na 1300l, rekel pa sem mu, naj natoči do vrha.
A glej ga vraga, tudi tokrat se je števec ustavil pri 1300l (to je 40l več od predvidenega, a zakaj se je sploh ustavil pri nastavljeni vrednosti, ko pa je bilo rečeno, naj se natoči do vrha). Osupel sem ugotovil, da je do vrha manjkalo še 10cm, kar pomeni 86 l. Vse skupaj torej 40+86=126 litrov, kar pri cca. 1300 litrih znaša 10%.
Pri ocenah prostornine cisterne, se človek običajno lahko zmoti za kakšen procent, pristal bi celo na 2%, v skrajni sili tudi na 3%, a da bi se zmotil kar za 10%, in to 2 leti zapored, to je nemogoče.
A tokrat je bil števec vendar overovljen!!!
Kako bi lahko to dokazal? Edino tako, da bi zahteval kontrolo overovljanja števcev na obeh mestih, kjer to v Sloveniji, kot že rečeno, poteka.
A to lahko storim samo preko birokracije, začenši z gospo Požar, ki rabi teden dni, da pregleda e-pošto in ljudi, ki rabijo nadaljni teden dni, da na računalniku pogledajo v neko podatkovno bazo. In ljudje, ki to očitno počnejo, so verjetno pokriti z višjimi birokrati na ministrstvu, ki bodo kakršnokoli preverjanje, ugotavljanje itd... z lahkoto preprečili, prikrojili itd., saj so sami vpleteni v očitno korupcijo.
Če v državi lahko obsodijo nekega politika, ki jim v podobnih zadevah (še dosti večjih in sistemsko) stopa na prste, potem seveda lahko počnejo karkoli hočejo in s svojimi komisijami, tožilstvi in sodišči prikrijejo karkoli hočejo.
Pridem lahko samo do spoznanja, da pač liter kurilnega olja v Sloveniji ne stane 0.973 €, pač pa v resnici okoli 10%, se pravi 10 centov več.
Razliko si verjetno med seboj razdelijo skorumpirani birokrati, umerjevalci števcev in tisti, ki kurilno olje distribuirajo.
Drugi pri tem ne moremo nič, kot na primer soseda, ki je ob zgodbi, ki sem jo zgoraj zapisal, samo skomignila z rameni in izustila "saj, saj, kaj pa moremo".
Ali pač, gremo bodisi na kakšno "vseslovensko ljudsko vstajo" in terjamo vpeljavo demokratičnega socializma?
Ali pa gremo raje na zborovanje Zbora za republiko in tako podpremo tiste politike, ki jih tukaj zapirajo zato, ker razkrinkavajo tovrstno korupcijo.
In predvsem na volitve, kjer zanje oddamo svoj glas!

Krpan napisal/-a:Enkrat smo se na tem forumu kregali okoli peletov če se ne motim....

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov