STROJNISTVO.com • Poglej temo - lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

OdgovorNapisal/-a reber » 2.11.2015 19:53

Za ostrešje moram zalepit navojne palice M18 v betonski venec. Navojna palica bo držala horizontalno lego na katero pridejo škarniki (špere). Gre za prizidek cca 320cm, lega bo čez zid gledala cca 60cm. Na lego pride 6 škarnikov, gre za klasično dvokapno obliko ostrešja, spodnja lega leži na betonskem vencu, zgornja horizontalna lega pa na dveh zidovih, slemenske lege ni. Ali je dovolj da spodnjo lego pritrdim z dvema vijakoma M18? ali je bolje da dam še na sredini in bodo trije? Dimenzije betonskega venca so 19cm širine in 20cm višine. Zgornja lega bo pritrjena le na zidovih, ni druge itak so nad njo še klešče.

Ali je izvrtina za M18 dobra če je 20mm? ker sem našel podatke za M16 da je izvrtina 18mm za M20 pa izvrtina 24mm, torej bi za M18 lahko dal 20mm izvrtino ali 22mm imam pa svedre do 20mm in potem še 24mm, nimam pa 22mm. Podatke sem našel v tehnični informaciji za tekafix lepila za sidranje, verjetno je več ali manj ista zadeva kot slavna "hilti masa" in ostala lepila od sike in drugih, kupil pa sem K-FIX300 v top domu, tudi na tej tubi so napisane dimenzije lukenj ampak nikjer za M18. Globina luknje za M16 je 125mm, za M20 pa 170mm, torej bi za M18 lahko vrtal enih 150mm pa bo, dobro očistim, spiham s kompresorjem in zalepim. Seveda pripravim vse luknje, vse navojne palice in grem lepo lepit eno za drugo, najbolje da palice potem tlači noter druga oseba, da se z nanašanjem lepilne mase ne čaka, da slučajno ne utrdi v cevki.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: lepljenje navojne palice M18 v betonski venec

OdgovorNapisal/-a JURENOVAK » 4.11.2015 19:16

Pozdrav,
1. če še nimaš zabetoniranega venca potisni navojne palice v svež beton.( pazi da ne padejo,po eni uri je priporočeno da jih pregledaš ter še malo poravnaš)
2. fi 20 je ok ker imajo palice funkcijo da ti ne odpihne strehe. (veter z strani)
dva vijaka sta na taki razdalji zadosti
Pleh je bolš krivit v delavnici kot na cesti.
JURENOVAK
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 4.11.2015 19:41

1. če še nimaš zabetoniranega venca potisni navojne palice v svež beton.( pazi da ne padejo,po eni uri je priporočeno da jih pregledaš ter še malo poravnaš) - See more at: viewtopic.php?t=47166&start=0#p161383

Ne ga srat z takimi nasveti.
Postaviš lego na mesto,zvrtaš luknje v lego.Zvrtaš luknje v venec.Zalepiš nav. palico in to je to .
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 4.11.2015 20:39

Venec je seveda že narejen in suh, star je namreč več kot 1 mesec. V dokaj sveži beton se itak ne lepi, to piše na lepilih. Tudi sam sem mislil, da bom dal vijake v svež beton takoj po betoniranju, za natančno pozicioniranje bi poskrbel z ustrezno oporo, da ne bi zgrešil več kot le nekaj milimetrov. Ampak... rečeno mi je bilo, da se to ne dela, da je veliko lažje postaviti lego na venec in jo zaradi vedno obstoječih nepravilnosti lepo pozicioniramo in postavimo v pravi položaj, potem pa se zvrta v lego in skozi lego še v beton da je luknja in vijak točno na pravem mestu. Sprašujem pa zato, ker izvajalec, ki mi je dal taka navodila, ne bo delal ostrešja in bodo delali drugi, mogoče celo v lastni režiji. Ja, tudi sam se strinjam, da je lepljenje lažji način, ker štrleči vijak onemogoča, da bi gor postavil lego brez luknje. Ko je luknja v legi zvrtana, je zvrtana in ko je treba malo premakniti nastane iz luknje velikanska luknja, kar pa ni ravno ugledna izvedba del ane. Lepila so danes tako izpopolnjena, da za take primere držijo več kot dovolj, če je le pravilno dimenzionirano. Priznam, delal sem že marsikaj, ampak lepil pa s temi lepili še nisem sam, no, delal sem ene bolj enostavne zadeve in zalepil kar z mitopur lepilom in ni težav. Tukaj gre za streho in zato ne bom delal kompromisov, ki bi potencialno škodila kvaliteti in zanesljivosti izvedbe. Venec je narejen tako kot je treba, zato ne vidim nobenega razloga, da vlepljena palica ne bi držala dovolj. Veter na streho ne bo močno vplival, ker je streha nizka in bo zaključena s čopom. V navodilih izvajalca sem dobil tudi informacijo, da naj bi bile uporabljene M16 navojne palice, ampak sem se raje odločil za M18, no, M20 bi bilo bolj ziher, sigurno bi se odločil za to dimenzijo, če bi bila streha višja, večja in bolj izpostavljena vetru, v tem primeru bi tudi uporabil večje število vijakov.

Ko smo že ravno pri ostrešju, bi vprašal še glede vijakov za klešče. Ali je dovolj, če klešče, ki bodo dimenzije 5x20cm in pritrjene na škarnike 12x14cm, da uporabim na vsaki strani po dve navojni palici M10? Sicer običajno dajejo po eno samo navojno palico od M12 do M16, odvisno od izvajalca. Jaz sem se odločil za dva vijaka na vsako stran, da mi klešče bolje drži, da se težje zvijajo in sem mislil, da bi bilo M10 dovolj, aja, na vsak par škarnikov pride tudi par klešč, z vsaki strani ena, dolžina manj kot 4m.
Zadnjič spremenil reber, dne 4.11.2015 20:50, skupaj popravljeno 1 krat.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JURENOVAK » 4.11.2015 20:49

Brez zamere. Nasvet je bil dobronameren. Vendar se je do cca. 10 let nazaj ko še ni bilo umetnih mas vse delalo tako. Ne poznam primera ko palica ali beton nebi zdržala. Tesarji so odmerili zvrtali malo večjo luknjo, spodaj uravnali na hrastovih deščicah, zgoraj dali podložke malo zategnili ter po mesecu pritegnili.
Pleh je bolš krivit v delavnici kot na cesti.
JURENOVAK
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a reber » 4.11.2015 20:54

Ja, res je, včasih smo vse delali tako in bolj je bilo treba meriti in se ozirati na že obstoječe vijake, ampak ni bilo druge izbire. Sicer pa, obstajajo ostrešja, kjer lege sploh niso postavljene in pritrjene na betonski venec, ker venca sploh ni, preprosto je postavljeno na zid in stoji pri miru, bolj ali manj, tam kjer ni vetra ni problema, ampak danes se ne bi šel tega. Venec, vertikalne vezi, armatura, vijaki, tako mora biti in pika.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 5.11.2015 8:01

Ena varianta je tudi z triglav vložki.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 5.11.2015 9:30

Da mi poči venec? Ja, venec je armiran, beton je ziher pravi, ampak pri 19cm širine venca ne bi tiščal notri nekaj, kar bo razganjalo beton. Lepilo je po mojem mnenju bolj primerno, ker se ne razširja, preprosto zalepi palico v luknjo. Pri pritrjevanju lege na venec, oziroma kasneje, ko stoji ostrešje in se dogajajo vse sorte sile (veter, potres, ...) nastopajo bočne (strižne) sile bolj pogosto kot natezne sile.

Aja, še ekrat vprašam, če bodo 2x M10 vijaki dovolj za klešče?

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 5.11.2015 9:46

Tesarju, ki ne zna zvrtati luknje v lege glede na že zabetonirane vijake, ne bi dal pasje ute sestavit kaj šele ostrešja.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 5.11.2015 10:59

Po moje bo dovolj že en vijak m12 vsaj pri meni je tako.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 5.11.2015 16:39

Ne gre se zato, kdo zna ali ne zna zvrtat luknjo v lego glede na že zabetonirane vijake, pač pa za to, kakšna izvedba je mogoče bolj praktična. Nisem tesar ampak si upam natančno določiti točko za luknjo v legi, ampak če dobro pomislim, je mogoče res lažje lego položiti na venec, ki še nima vijakov, lego lepo poravnati in potem vrtat luknje. Če so vijaki že v vencu, ne moreš položiti lege gor in se igrat s poravnavanjem. Ker bomo mogoče delali sami, sprašujem glede lepljenja in premera lukenj v beton, ker tako debelih vijakov še nisem lepil v beton in se raje prej prepričam.

Glede pritrditve oziroma vijačenja klešč sem tudi sam videl, da običajno dajejo po en vijak M12 na vsako stran klešč, ampak sem zaradi morebitnega zvijanja (preden bodo pribite deske nanje) 20cm širokih plohov, ki bodo v vlogi klešč, mislil, da bi dal raje po dva vijaka in če je dovolj en vijak M12, bosta dovolj tudi dva vijaka M10 ;)
Debelina klešč 5cm bo dovolj, ker bodo pribite deske nanje po celotnem tlorisu klešč tako spodaj, kot zgoraj in klešče nimajo kam.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.11.2015 17:45

(Zbrisano!)
Zadnjič spremenil Demz, dne 5.11.2015 17:47, skupaj popravljeno 2 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.11.2015 17:46

Za vijak M18 jaz vrtam fi 22 mm, kar je tudi po Hiltijevi specifikaciji.
Nekje do fi14 vrtamo 2 mm večjo luknjo, naprej pa 4 mm večjo. Namesto epoxi lepila lahko uporabiš tudi Vezur, samo je bolj zagamano delat z njim.

Odkar imamo ta super moderna lepila, so montaže postale precej preprostejše. Stare metode pa tudi delujejo, preverjeno :wink: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ssecnik » 5.11.2015 19:45

tehnik napisal/-a:Tesarju, ki ne zna zvrtati luknje v lege glede na že zabetonirane vijake, ne bi dal pasje ute sestavit kaj šele ostrešja.

Ti pa še nisi bil na cimpru.
ssecnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvob » 5.11.2015 21:40

Mogoče se bo komu zdelo neumno, lahko bi tudi pod prevrtanim vencem podbil ravno toliko, da lahko vstaviš viličasti ključ in matico z podložko pod venec. Na matico pod vencem pa nekaj privariš , da bo pri miru ko bo ometana in lahko tram še kdaj pritegneš ne da bi se vse skup vrtelo v prazno.

LP
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov