STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nastavljiv ventil za regulacijo pritiska

Nastavljiv ventil za regulacijo pritiska

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Nastavljiv ventil za regulacijo pritiska

OdgovorNapisal/-a MihaK » 30.11.2015 15:58

Pozdravljeni,

upam da sem izbral pravi forum za moje vprašanje in sicer iščem ventil s katerim bi lahko reguliral pritisk v posodi oz. bi nad določenim pritiskom deloval kot blow-off ventil. Rabil pa bi ga pri tlačnem sodu za shranjevanje soka (60 l Zottel, če kdo pozna, so precej pogosti: http://www.zottel.si/izdelek/posode-za-shranjevanje-pijac-iz-sadja), kjer je v osnovi zraven samo pokrov (cca 40 mm navoj) z manometrom. Problem je v tem, da ne vem kje bi se kaj tovrstnega dobilo oz. niti ne najdem na internetu. Vsa iskanja vračajo vse drugo razen tega kar bi rabil ne. Najbližja zadeva je regulacijski ventil za na vhodno vodno cev, ampak to ni to. Torej če ima kdo kakšno idejo kam se naj obrnem oz. kje sploh iščem bi bil hvaležen.

LP
MihaK
Novinec
Novinec

Re: Nastavljiv ventil za regulacijo pritiska

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 30.11.2015 18:20

Zdravo,

kaj pa je medij?

Voda?

Je pa tako, da bi v bistvu za to potreboval 2 ventila.
Eno je regulator tlaka. S tem nastavljaš željen tlak v posodi.
Drugo pa je varnostni/prelivni ventil (varnostni ventil je tovarniško nastavljen na željeno vrednost, prelivni ventil pa lahko nastavljaš). Oba delujeta enako, varujeta sistem, da ne pride do problemov. Torej v primeru, da se v sistemu pojavi previsok tlak, ga izenačita na "dovoljeno" vrednost.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a MihaK » 30.11.2015 19:01

Medij je dejansko CO2, ki nastaja pri fermentaciji (odprtina je na vrhu in jasno ne naliješ čisto polno). Ni mi povsem jasno zakaj bi potreboval oba ventila (varnostni kot pri ekonom-loncih ne bi bil pretirano uporaben, saj ga ne bi mogel nastavljati). V nobenem primeru pritisk zaradi vrenja ne more ogroziti samega soda, ki je zelo masiven (mislim da drži 12 ali celo 16) barov, problem je v tem, da sama fermentacija pod previsokim pritiskom ne poteka optimalno, pod prenizkim pa pač v tekočini (soku / moštu) ne ostane nič CO2-ja, torej ni rezek (ni mehurčkov). Idealno bi bilo pritisk držati okoli 1 bara, največ 2. Sedaj sem, ko je le-ta presegel 2 bara, vsakič malo odvil čep in ga spustil na 0,5 ampak to je zelo nepraktično, zato bi bil idealen ventil, na katerem bi nastavil želen tlak in bi bilo potem to to.
MihaK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 30.11.2015 22:11

Tole bo prava zadeva zate:
http://hypex.si/sl/index/browseproducts ... y/cid/1254

Išči čimbolj tebi primerno stopnjo tlaka. Torej nekje med 1-3 bar, če sem te prav razumel, da želiš 2bar.

Ti so narejeni tako, da ko bo tlak CO2 zrastel nad nastavljeno vrednost bo pihnalo ven v atmosfero. Po tvojih prispevkih se mi zdi da želiš da je tako.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a vili » 30.11.2015 23:07

poglej kovina šmartno, varnostni ventili za centralno, kaj vem, morda pa tudi... :roll:
imajo različne tlake odpiranja... :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 1.12.2015 0:27

Enostavno uporabiš iglo in utež, ki leži na vzvodu. S pomikanjem uteži na vzvodu uravnavaš tlak v posodi.
Podobno so bili včasih izvedeni varnostni ventili na velikih tlačnih posodah.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov