STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koda za upočasnjevanje podajne hitrosti

Koda za upočasnjevanje podajne hitrosti

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Koda za upočasnjevanje podajne hitrosti

OdgovorNapisal/-a Skamp » 31.3.2016 14:59

Lepo pozdravljeni.
Naletel sem na en problem. V službi imamo CNC lesni stroj znamke CMS katerega pa poganja kontrolnik SIEMENS SINUMERIC 802D.

Problem pa je sledeč:
Ko rezkarji spremenijo smer oz. ko se podajna hitrost zmanjša, je na kosih poznati kot da se cela glava zatrese. Zanima pa me, ali je koda s katero bi predpisal da se npr. zadnjih 20% poti hitrost zmanjša na hitrost zavoja?
Prebrskal sem cel internet in bukle pa nisem našel nič podobnega.
Ker so kosi dokaj enostavni za programiranje, kodo sedaj pišem kar na roke in ne uporabljam postprocesorja.

Ker koda bo selo velika če pišem:
Dolžina poti je 258. Absolutni način.

G01X218Y0F5000
G01X4Y0F4750
G01X4Y0F4500
G01X4Y0F4250
...
G01X4Y2500
G02Y-16X16CR=16F2500

Že vnaprej hvala za pomoč
Skamp
Novinec
Novinec

Re: Koda za upočasnjevanje podajne hitrosti

OdgovorNapisal/-a en šlosar » 31.3.2016 19:59

Če pišeš na roke, pot ročno nadrobi na kraj še odseke. Dodaj dotatne točke in na odseku pred ovinkom zmanjšaj hitrost. Ali uporabi 2 kratka odseka in postopno zmanjšaš hitrost na vsakem odseku malo. Ja je dosti pisarije in več bo vrstic nc kode.

Močno dvomim, da boš našel kakšno funkcijo. Nek inteligentni softwer + postrocesor bi kot končni rezultat naredil to, kar sem ti opisal.
en šlosar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a damjan333 » 1.4.2016 7:38

Pozdravljen,

v MasterCam-u imaš možnost HighFeed, moraš pa poznati dinamične parametre stroja in le-te vnesti v machine configuration v Mastercamu (te parametre lahko dobiš tudi s testom).

Ta funkcija ti samodejno zmanjšuje pomike pred spremembami smeri (mislim, da lahko nastaviš kot).

Jaz te funkcije sicer nisem uporabljal, sem samo nekaj testiral za kaj več pa nisem imel časa. Deluje pa, samo je bil čas obdelave daljši (odvisno od predhodno nastavljenih parametrov).
damjan333
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a damjan333 » 1.4.2016 7:38

Pozdravljen,

v MasterCam-u imaš možnost HighFeed, moraš pa poznati dinamične parametre stroja in le-te vnesti v machine configuration v Mastercamu (te parametre lahko dobiš tudi s testom).

Ta funkcija ti samodejno zmanjšuje pomike pred spremembami smeri (mislim, da lahko nastaviš kot).

Jaz te funkcije sicer nisem uporabljal, sem samo nekaj testiral za kaj več pa nisem imel časa. Deluje pa, samo je bil čas obdelave daljši (odvisno od predhodno nastavljenih parametrov).
damjan333
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.4.2016 20:13

Ja, ta zadeva Highfeed v mastercamu, men se zdi, da je bla glih zato nareta... Na roke tako pisat se mi zdi malo veliko pisarije, pozanimaj se pri mastercamu, kak je točno s tem, enkrat sem to nekaj probaval, sicer za optimiranje obdelovalnega cajta, ne zaradi same dinamike gibanja, ampak zdaj nisem uporabljal že en cajt in bi moral probat, kak že gre...

Če ti je smiselno nabavit CAM software, pa ne vem... Odločitev je na vaši strani...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fixer » 24.4.2016 21:35

Rešitev ki jo iščeš se imenuje maksimalni pospešek in omejitev odvoda pospeška. Vse se da nastavit v parametrih stroja. Siemens ni za brezveze eden izmed svete trojice najboljših CNC krmilnikov. Kliči servis in naj uredijo - to meni sliši na tovarniško slabo nastavljen stroj - uveljavi garancijo.
fixer
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost