STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stožčasti zobniški par

Stožčasti zobniški par

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Stožčasti zobniški par

OdgovorNapisal/-a urek » 16.5.2016 10:37

Atlanto sem kontaktiral, upam da odgovorijo. Nekaj zob je zbrusilo, nekaj pa odlomilo. Še preverjamo ali lahko uporabimo večji modul,...
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.5.2016 11:12

Nekaj zob je zbrusilo, nekaj pa odlomilo. Še preverjamo ali lahko uporabimo večji modul,...
Večji modul ne prinaša rešitve. Zobje se sicer ne bodo lomili, "zbrusili" pa se bodo še nekaj hitreje.

Glede na omejeno geometrijo (premer zobnika) je rešitev le v kvalitetnejšem materjalu.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urek » 16.5.2016 13:44

A je kje za dobit primer preračuna stožčastega zobnika? Diplomska naloga, knjiga,... Kakšen dober avtor, da grem v knjižnico.
A je potek podoben kot pri valjastih zobnikih?
urek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.5.2016 14:26

urek napisal/-a:A je kje za dobit primer preračuna stožčastega zobnika? Diplomska naloga, knjiga,... Kakšen dober avtor, da grem v knjižnico.
A je potek podoben kot pri valjastih zobnikih?
To ne vem, niti ne vem, kakšen je danes uradno veljavni princip izračuna.

Za potrebe v službi (vsega le nekaj stožčastih parov individualne proizvodnje) sem delal približni račun enak kot za valjaste zobnike. Spremenljive podatke (premer, modul, ...) glede na konus stožca pa sem jemal kot povprečje. So vsi vzdržali.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.5.2016 14:31

decker: elementi strojeva: bo kar v redu..., vsaj za začeter... :o
stožčasto ozobje: mislim, da je to misija nemogoče ali pač...tudi ne (granikar - žerjavar...,strojna Maribor, včasih na "gverhi" v Trbovljah, pa Litostroj, ti so imeli maag-e za pehanje ravnih ozobij, zdaj ne vem???, ja pa, da ne pozabim TAM-a, ti so pa vedeli o tem ozobju skoraj vse, tako glede projektiranja kot izdelave... morda tudi iskra...), če kdo kaj več pozna naj se oglasi...
teh je zopet kolikor hočeš, z ravnim ozobjem, s poševnim, ločnim, spiralnim, hipoidnim, pa nevme kakšnim še...
da res kdo obvlada v slo stožčasto ozobje jih ni niti za prste, morda dveh rok, dobro morda se motim...
postopki izdelave so dokaj specifični, že za dvojico ravnih zob moraš imeti namenski pehalni stroj, če gre za kakšne zavite, pa recimo glisom, ali nekaj podobnega..., potem pa še utekanje (vsaj včasih so jih)..., ma malo nakladam...
imaš pa o tem na yt kolikor hočeš...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 16.5.2016 23:19

mislim, da smo mi naredili stozcaste zobnike ali pri perovšku alpa pri tehovniku.
zal v uni firmi ze nekaj let ne delam več in nimam stikov več z njimi.
sem pa skoraj prepričan, da je bilo stožčasto ozobje, tudi ker sta bili osi pod kotom 90°.

mogoče vprašaj še progear v mb, tem smo dali samo povpraševanje, končnega je pa izbral direktor, ker sta se poznala :)

nekaj virov je tukaj sicer
viewtopic.php?t=5313
lahko tudi flašker alpa deckert, sem prepričan, da bo tam kaj.
alpa mal preračunaš v kisssoftu, samo vprašanje, koliko boš faktorje prav nastavil v vsakem primeru, da o realnih obremenitvah niti ne govorim.

sicer pa pač naredi na iste dimenzije iz 42crmo4v poboljšanega in bo veliko bolje kot c45 ali neko avtomatno jeklo. problem pri preračunu je, da ne veš pol vseh faktorjev.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov