STROJNISTVO.com • Poglej temo - zamiki na cnc stroju

zamiki na cnc stroju

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

zamiki na cnc stroju

OdgovorNapisal/-a mitkomito » 13.11.2016 8:25

pozdravljeni

mi zna kdo razložit zakaj cnc rezkar glede na nulto točko poreska 0.05mm po y osi v minus?
primer,..imaš ploščo z luknami za vodila .ko poncentriraš po luknah in na sredini narediš žep za vložek je zamaknjen za pet stotink :x ,..kje bi to lahko bila težava
lp
mitkomito
Novinec
Novinec

Re: zamiki na cnc stroju

OdgovorNapisal/-a sop » 13.11.2016 9:46

Mogoče zaradi kompenzacije zračnosti osi (backslash)?
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitkomito » 13.11.2016 11:54

sop napisal/-a:Mogoče zaradi kompenzacije zračnosti osi (backslash)?

oj,
Še vprašanje glede olja za mazanje vodil,..bilo je tako da nam je serviser rekel za mazanje uporabite olje VG 68,Ni pa točno rekel da je namensko olje vg 68 za mazanje vreten in drsnih stez.Mi smo pa uporabljali vg 68 hydraulic oil.Je možno da se zaradi tega olja vretena bol grejejo in pride do razlike?
koliko je lahko to olje uplivalo na razliko.
Se ne spoznam na olja pa me zanima če bi to olje bilo lahko krivo

hvala in lp
mitkomito
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 13.11.2016 18:01

če ne veš kaj ti mašina "serje", testiraj jo tako, da jo najprej pripelješ vedno z ene strani, nevem zavrtaj poferzaj, izmeri, potem pa s kombinacijami z ene in z druge, tako smo počeli včasih, no kaj pa počnete danes, pa nimam pojma..., sem že davno off in boš videl kaj ti povzroča sranje, smo na podoben način ugotovili, da je crknil "kugešpindel", drugič pa revolver glava, na stružnici...
kaj imaš, linearne - letve ali roto merilnike...

olje mazanje, ja lahko, izmeri temp vretena pred zagonom in po nekaj urah, časa delovanja, razlika temperatur da nek raztezek, ja tudi to je lahko vzrok, če imaš roto dajalnike pozicije, samo če se ti to dogaja, potem odpelji stroj na "šrotplac", nekaj je hudo narobe...

če se ti vreteno segreje za 10 st se ti bo na 100 mm raztegnilo za cca 0.011 mm ???, uau
linerni raztezek alfa je cca 0.000011 K-1
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 14.11.2016 7:33

Stroj pred delom obvezno segrej. To pomeni, da na glavnem špindlu postopoma povečuješ vrtljaje, kakor tudi da se ti osi X, Y in Z vozijo.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a skakac » 14.11.2016 11:08

na kak način se pozicioniraš? V kolikor to delaš z 3D tasterjem, preveri njegovo natačnost (oplet)
skakac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gobar » 18.11.2016 17:13

Isto težavo imamo . Ali ste mogoče našli rešitev .
Pri testu z urico ni zračnosti . Na jermenici sem označil krog po urnem sistemu 1.... 12 ,ko stroj spelje malo trese ( prvih 5 min cel krog je 60 min) jermenico potem se umiri .
Ali mogoče, kdo pozna tako težavo . Stroj je Maho mh 600 E2 .

lp
gobar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitkomito » 19.11.2016 21:40

gobar napisal/-a:Isto težavo imamo . Ali ste mogoče našli rešitev .
Pri testu z urico ni zračnosti . Na jermenici sem označil krog po urnem sistemu 1.... 12 ,ko stroj spelje malo trese ( prvih 5 min cel krog je 60 min) jermenico potem se umiri .

lp

zdravo

ja sem rešil,..najprej tipalo (renishaw) z urco scentriraj v nulo,nato ga skalibriraj na rink ki je vsaj fi 100,(vzameš kaliber za mikrometer za mirjenje lukenj)potem s tipalom scentriraj pozicijo rinka,daš urco v drzalo se zapeleš v nulo točko ki si jo s tipalom zmeril pogledaš če je urca na miru,če ti opleta za kako tisočinko lahk v parametrih to spremeniš da je v piko,..potem ti mora delat v nulo,..pri men je zdej zamika 0,003mm
mitkomito
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mitkomito » 19.11.2016 21:43

vili napisal/-a:če ne veš kaj ti mašina "serje", testiraj jo tako, da jo najprej pripelješ vedno z ene strani, nevem zavrtaj poferzaj, izmeri, potem pa s kombinacijami z ene in z druge, tako smo počeli včasih, no kaj pa počnete danes, pa nimam pojma..., sem že davno off in boš videl kaj ti povzroča sranje, smo na podoben način ugotovili, da je crknil "kugešpindel", drugič pa revolver glava, na stružnici...
kaj imaš, linearne - letve ali roto merilnike...

olje mazanje, ja lahko, izmeri temp vretena pred zagonom in po nekaj urah, časa delovanja, razlika temperatur da nek raztezek, ja tudi to je lahko vzrok, če imaš roto dajalnike pozicije, samo če se ti to dogaja, potem odpelji stroj na "šrotplac", nekaj je hudo narobe...

če se ti vreteno segreje za 10 st se ti bo na 100 mm raztegnilo za cca 0.011 mm ???, uau
linerni raztezek alfa je cca 0.000011 K-1

zdravo vili
rabil sem pomoč ki bi mi prišla prav na cnc rezkarju,ne šrot plac kot si se izrazil,..

pa hvala upam da mi boš naslednič lahko pomagal z kakim koristnim nasvetom
mitkomito
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 20.11.2016 9:58

me veseli, da si uredil... :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gobar » 20.11.2016 14:21

mitkomito napisal/-a:

lp

zdravo

ja sem rešil,..najprej tipalo (renishaw) z urco scentriraj v nulo,nato ga skalibriraj na rink ki je vsaj fi 100,(vzameš kaliber za mikrometer za mirjenje lukenj)potem s tipalom scentriraj pozicijo rinka,daš urco v drzalo se zapeleš v nulo točko ki si jo s tipalom zmeril pogledaš če je urca na miru,če ti opleta za kako tisočinko lahk v parametrih to spremeniš da je v piko,..potem ti mora delat v nulo,..pri men je zdej zamika 0,003mm

Živjo,

danes sem na stroju opravil nekaj meritev... najprej premik osi X in Y po stotinkah, nekaj v + in nato v -, urica na mizi se odzove takoj tako da mislim da zračnosti na vretenu ni, mogoče kakšen mikron ali 2. Nato sem s 3D tipalom(Haimer Universal 3D Taster) scentriral okrogel kos tako kot si napisal(tipalo se mi pri testu z urico vrti v centru +-0,002mm). Ko na glavno vreteno z magnetom pripnem merilno urico in se dotaknem notranje stene kosa, nato na roke obrnem vreteno in dobim 0,06mm razlike na X osi, po Y prav tako razlika ker je zgleda zamaknjen krog. Potem sem še porezkal kos na notranjo luknjo 56,5mm in naredil enak test z urico, razlika na X osi je 0,08mm. Ko preverim krog z notranjim mikrometrom dobim mogoče stotinko razlike na premeru. Tako da sedaj ne zastopim kje bi prišlo do takega zamika oblike. Sem pa s tem tipalom še preveril pravokotni kos(dolžina po Xu na mikrometer 75mm in po Y 19,92mm), ko naredim dotike s 3D tipalom, dobim na ekranu stroja točne mere, se pravi da to deluje vredu. Očitno do napake pride ko stroj dela vsaj z 2 osema naenkrat... Sem pa rezkal krog tako da osciliram po obliki s fi6mm rezkarjem in 1mm v globino/krog. Prosim za kakršenkoli nasvet kaj bi lahko poskusil oz če je mogoče kakšna ideja zakaj bi do tega prišlo.

Lp
gobar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitkomito » 20.11.2016 19:11

gobar napisal/-a:
mitkomito napisal/-a:

lp

zdravo

Živjo,

danes sem na stroju opravil nekaj meritev... najprej premik osi X in Y po stotinkah, nekaj v + in nato v -, urica na mizi se odzove takoj tako da mislim da zračnosti na vretenu ni, mogoče kakšen mikron ali 2. Nato sem s 3D tipalom(Haimer Universal 3D Taster) scentriral okrogel kos tako kot si napisal(tipalo se mi pri testu z urico vrti v centru +-0,002mm). Ko na glavno vreteno z magnetom pripnem merilno urico in se dotaknem notranje stene kosa, nato na roke obrnem vreteno in dobim 0,06mm razlike na X osi, po Y prav tako razlika ker je zgleda zamaknjen krog. Potem sem še porezkal kos na notranjo luknjo 56,5mm in naredil enak test z urico, razlika na X osi je 0,08mm. Ko preverim krog z notranjim mikrometrom dobim mogoče stotinko razlike na premeru. Tako da sedaj ne zastopim kje bi prišlo do takega zamika oblike. Sem pa s tem tipalom še preveril pravokotni kos(dolžina po Xu na mikrometer 75mm in po Y 19,92mm), ko naredim dotike s 3D tipalom, dobim na ekranu stroja točne mere, se pravi da to deluje vredu. Očitno do napake pride ko stroj dela vsaj z 2 osema naenkrat... Sem pa rezkal krog tako da osciliram po obliki s fi6mm rezkarjem in 1mm v globino/krog. Prosim za kakršenkoli nasvet kaj bi lahko poskusil oz če je mogoče kakšna ideja zakaj bi do tega prišlo.

Lp

oj,..

kakšen stroj imaš?
se pravi tipalo imaš scentrirano v nulo,..
potem tipalo skalibriraj!!(če ga ne skalibriraš na stroju ki ima svoj program, potem ti pride do razlike ker tipala imajo po tri senzorje ko se dotikne x os se dotakne dva senzorja,in po y osi enako,..če je zamikm pride do zamika)zato je obvezno kalibriranje testerja - reninšava,vsaj pri mojem je tako,če je drugače pri tvojem,ti žal nemorem pomagati
mitkomito
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost