STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izračun nosilca

Izračun nosilca

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Izračun nosilca

OdgovorNapisal/-a jozepe » 29.11.2016 17:20

Kaksen bi bil pa poves?
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.11.2016 19:09

Poves je v skladu s priporočilom za ostrešja = manj kot L / 200, za podane primer5e od 3,2 do 3,8 cm.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozepe » 30.11.2016 14:35

Še eno vprašanje...
Ali je dobro, da je I nosilec prekinjen na stebru ˝pri stopnišču ali ne? Se pravi, da bi pripravil(zvaril) 15m nosilec. Sicer pa za to področje nad stopniščem podzidam višje za kapno lego.
Po logiki mi pravi, da bi nosilec bil s tem pri stopnišču na nek način fiksiran kot v steni, po drugi strani, pa bi pri povesu nosilca na večji razdalji ˝pridvigovalo to polje nad stopniščem?? Je pa še opcija, da ga fiksiram(po višini) na sosednje stavbe, če me razumete...

Kako naj bo izvedeno fiksiranje kapne lege na I profil? Objemke ali navarjeni segmenti ploščetega jekla? Kapna lega tudi opravlja funkcijo nosilca ne samo težo na nosilcu. Kapno lego bom žagal v dolžini 8m. Podaljševal bi pa 8m na sredini + 3,5m na vsako stran...
IPE500 ima b = 200 => kapna lega 18x22cm npr.

LP
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a susa » 30.11.2016 20:48

kapno lego boš na sredini podložil toliko kot bo imel jekleni nosilec povesa, da bo streha ravna. Kaj pa palični nosilec v obliki trikotnika, verjetno je še dražji in bolj zakomplicirano, sem pa enega danes vidi ki bi bil rano zate, je rabljen.
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2016 6:32

susa napisal/-a:kapno lego boš na sredini podložil toliko kot bo imel jekleni nosilec povesa, da bo streha ravna. Kaj pa palični nosilec v obliki trikotnika, verjetno je še dražji in bolj zakomplicirano, sem pa enega danes vidi ki bi bil rano zate, je rabljen.
Je treba zraven povedati, katerega povesa, samo od lastne teže ali tudi od max snega. Ali misliš, da se bo pri 12 m razpona opazilo 1 cm povesa od lastne teže?

Palični nosilec? Misliš predalčni nosilec = zvarjen iz paličnih elementov. Palični nosilec je teoretično idealiziran za lažji izračun. Se šteje, da je vsaka palica v vozlišču členkasto vpeta. V praksi pa je varjena = togo vpeta.
Ustrezen predalčni nosilec bo lažji in v tem primeru bi verjetno bil tudi cenejši. Bi pa bil višji in s tem manj ugoden.
Ali je dobro, da je I nosilec prekinjen na stebru ˝
prekinjen ne sme biti. Lahko je z varjenjem podaljšan. Pri razponu 12 m in konzoli 1,5 m je idealno mesto vara (najmanjša obremenitev) približno 1,8 m od stebra v polje (3,3 m od zidu pri stopnicah).
bi nosilec bil s tem pri stopnišču na nek način fiksiran kot v steni,
Nadstrešek (strojna lopa) mora biti samostojen objekt. Nosilna konstrukcija ne sme biti vezana na nosilno konstrukcijo sosednjega objekta. Računaj, da bo prihajalo do razlike v premikih novih temeljev napram starim.
bi pri povesu nosilca na večji razdalji ˝pridvigovalo to polje nad stopniščem??
Zaradi obremenitve bo prišlo do privzdiga konca 1,5 m dolge konzole, bo največ 1,2 cm.
Kako naj bo izvedeno fiksiranje kapne lege na I profil?
Lesena kapna lega ne bo jeklenega nosilca višine 500 mm nič ojačala. Služi le pritrjevanju špirovcev. Lego se pritrjuje podobno kot na venec zidu - na vsake 3 m vijak (prevrtaš profil). Brez problema lahko narediš brez lesene lege, če pritrdiš vsak špirovec direktno v jekleni nosilec.
Običajno je lega iznad prečnega trama (poveznik) trapezne obese in se na ta tram pritrjuje - je treba pritrditi prečni tram na jekleni nosilec. Pritrjuj ustrezno, veter se ti lahko upre pod streho in jo privzdigne.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozepe » 1.12.2016 7:35

Hvala.
Se pravi nosilec je najbolje, da je čez celo dolžino t.j.15m, zvarjen na 12,7m.
Ja za kapno lego sem tudi potem razmišljal, da je lahko ali prevrtan ali pa navojne palice navariti na nosilec(enako kot se na betonsko vez vbetonira navojne palice.
Trapezni nosilec se lahko fiksira v I profil s trani. Tako razumem.
Palični nosilec bi bil zanimiv zaradi višine. Če hočem dobiti 1m kapa, rabim višino 84cm za skupaj s kapno lego pri naklonu strehe 40°.
Vezati se res ne sme najbrž tudi po vertikali lahko prihaja do drugačnih gibanj...
Kar kompliciram kajne?
Ampak res sem zadovoljen z vašimi nasveti.
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2016 8:01

Povej svojo odločitev za razpon nosilca = razdalja med sredinama stebrov.
Sem že povedal razliko v potrebnem nosilcu za razpon 12 in 13,3 m.

Bodo stebri zidani ali betonski?

PS:
Se pravi nosilec je najbolje, da je čez celo dolžino t.j.15m, zvarjen na 12,7m.
Lahko je tudi 12 + 3 m. Zvar naj naredi varilec z atestom, kontrola vara le vizualna.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozepe » 1.12.2016 8:55

Saj je vse OK, kar si predlagal.
Razdalja je lahko npr 12m kot smo se menili. Opcije so pa seveda odprte. Če bi bila mnogo lažje izvedljiva, bi mogoče pa to odprtino še malo zmanjšal. Še oblikujem v glavi kaj lahko kam pospravim če zmanjšam odprtino. Pač na tem koncu bodo stopnice, lahko drva pospravim itd.
Zanimalo me je kako izvesti celotno stran kjer bo odprto. Se pravi standardni profil podaljšat za 3 m.
Varilec ni problem - imam takega prijatelja, kateri je atestiran (vari dvigala in je pravi ˝maček˝oz narejen varilec).
Tukaj z vašo pomočjo preigravam opcije kaj je smiselno oziroma izvedljivo. Kot sem že rekel rabim nasvet izkušenega strokovnjaka v kar ne dvomim in sem zadovoljen.

Seveda razmišljam pa še o lepljencu. Kakšno mnenje mogoče?

LP
p.s.: blagor tistim, ki imajo dovolj veliko parcelo...haha - malo za hec. Še bolje pa, da ne rabiš takšnih garaž kajne in greš na dopust...
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2016 9:48

Ali si že razmišljal o treh stebrih: tik ob stopnicah, tik ob nasprotni stavbi ter eden vmes. V tem primeru imaš lahko dva ločena nosilca, ki dajeta skupno dolžino 15 m, oziroma nekaj manj, kolikor bo prva trapezna obesa (pri stopnicah) odmaknjena (lahko do 1,2 m) od konca kritine. Bi lahko dolžino 15 m delili na 1,5 + 8 + 5,2 + 0,3 m dobiš svetle širine za uvoz 7,5 in 4,7 m. Ali pa 1,5 + 9,7 +3,5 + 0,3 m - mišljene so sredine stebrov. Na ta način bo potreben znatno manjši nosilec.
Preveri glede na širino ceste mimo zgradb, koliko prostora med stebroma rabiš. da lahko vzvratno potisneš prikolico pod streho - imam občutek, da bo nekje od 7 do 9 m. Za nekaj se odloči eventuelno 2 varianti, da ne računam za vse možne variante.

Lepljenec bo imel solidno ceno. Ceneje, z nekaj več višine lahko narediš leseno predalčje. Prav gotovo bo leseno predalčje cenejše od jeklenega nosilca (ali predalčja), le dobrega tesarja rabiš (namesto varilca).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozepe » 1.12.2016 10:13

Ma vse to preigravam. Ni treba zdaj računat. Bom jaz to premislil. Gradit nameravam spomladi.
Ta 1,5 + 9,7 +3,5 + 0,3 je super in smiselna oz. jaz sem razmišljal 0,5 + 10 +3 + 1,5.
Predlog tvoj z malo drugim zaporedjem 0,3+9,7+3,5+1,5 je pa res najboljši v tem trenutku. Tam pri 0,3 imam še uvoz v levo garažo oz delavnico. (se pravi izpod novega nadstreška ko bo) Katakombe... haha.
9,7m je po moje odlično oz saj končno je to uvoz za 4 avte naenkrat npr. Notri pa že malo raztegnjeno parkiraš...
Odlično.

Se javim...

LP J
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.12.2016 12:07

Kakšne avte pa boš parkiral, da hočeš imeti 4,5 m svetle višine do nosilca?
Estetsko bo, če streho (kritino) izravnaš z eno od obstoječih stavb ter vidiš, koliko svetle višine bo ostalo.

Za 4 avte + delavnico bi priporočal, da ob stopnicah pripraviš za 3 in na drugi strani stebra še za enega + delavnica. Od srednjega stebra narediš prečno steno, ob stebru garažna vrata, od končnem stebru pa vrata za vhod v delavnico. Dobiš zaprto garažo za 1 avto ter dovolj prostora za delavnico. Tudi podstrešje se splača narediti, vedno se najde krama za trajno shrambo. Vse te predelave pa delaš pozneje, ko se že umiri aktualnost o enostavnem gradbenem dovoljenju za kmečko lopo 120 m2 in višine do 6 m. Stopnice pa naredi kovinske samostoječe, le postavljene na tla = ne spadajo v GD.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jozepe » 1.12.2016 12:41

Ma višina je pogoj bolj iz kmetijskega pogleda oziroma ozkega dvorišča.
Nadstrešek je res lahko večnamenski. Če gledam s stališča trenutnih višin bi bilo 3,2m zadost pa vendar. Če:
- zložiš npr tri okrogle bale na paleto v stolp rabiš 3x1,25m + paleta+manipulacija,
- če odpreš balirko za vzdrževanje (fajn je če imaš streho - zdaj jo sicer nimam takšne), si visok 4m
- če pripelješ drva, pa recimo kipneš pod streho in tam cepiš, si tudi visok
- če ti pride živinski kamion na dvorišče, tudi kap hitro moti
- sicer brez stropa je prednost zaradi tega, je pa strop vseeno želja in z dodatnim stebrom oziroma takšno razporeditvijo izvedljiva. Lahko pa tudi samo delno...
- delam za daljše obdobje. Vse kar imamo narejeno do sedaj, smo imeli vedno višje kot ostali. Za primerjavo včasih je bil traktor brez kabine visok kot en moški npr, sedaj pa je npr traktor 2,8, balirka 2,9m - odprta 4m itd
- ...
Torej multi funkcionalen prostor. Ideja z dodatnim stebrom je dobra, če bom v prihodnosti dodatno zapiral - garažna vrata. Tak odprt objekt je sicer super, se pa bojim da bom snega vseeno kar nekaj dobil notri. Je sicer v zatišju ampak vseeno pride do vrtinčenja. Višina 3,2 ali pa 4 oz 4,2m ni bistvene razlike.
Papirje sem dobil na naziv staja in ne omejuje višine.
Streha bo isto visoka kot objekt desno iz skice.
Bolj mi odgovarja razpored v vrstnem redu kot sem ga jaz napisal. Garaža/delavnica v levem objektu je velika 9x6m. Vhod bom še vedno imel izpod novega nadstreška in je večja odprtina kot nalašč za zapeljevanje tudi s strani.
Po moje bi se morala kar dobit, da bi videl in dal še kakšno idejo...

Mi kmetje imamo vse sorte potreb in delamo različna dela pod streho če jo imamo... haha
Vedno jo je pa premalo, razen za obnavljanje pa žal vedno preveč.

lp
jozepe
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a klevad » 20.12.2021 17:02

@Žerjavar, koliko mora biti pa višina IPE ali H profila za razpon 900cm za raven nadstrešek brez vmesnih stebrov?

Hvala!
klevad
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.12.2021 18:06

klevad napisal/-a:@Žerjavar, koliko mora biti pa višina IPE ali H profila za razpon 900cm za raven nadstrešek brez vmesnih stebrov?
Premalo podatkov:
. Skica (tloris) prekritja in položaj vseh stebrov z ustreznimi merami. Določiti je treba, koliki del kritine pripada tej legi.
- Obremenitev od snega (kg/m2) ali lokacija in nmv.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a klevad » 20.12.2021 18:53

https://www.facebook.com/groups/1052921058226923/permalink/1898206737031680/

Slika na linku, zeleni del je površina strehe, ostalo razloženo na skici.
Likacija Latkova vas (občina Prebold) NMV 278m, s=1,293

Upam da je vse ok
klevad
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Demz in 7 gostov