STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prva stopnja fizika, druga stopnja strojništvo? Bi šlo?

Prva stopnja fizika, druga stopnja strojništvo? Bi šlo?

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Prva stopnja fizika, druga stopnja strojništvo? Bi šlo?

OdgovorNapisal/-a fizik97 » 2.12.2016 12:11

Pozdravljeni, sem študent fizike na prvi stopnji na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, pa me zanima, če imate izkušnje ali morda poznate koga, ki bi se za 2. stopnjo odločil za študij strojništva, če je dokončal študij fizike na prvi stopnji. :o Zavedam se, da bom z opravljeno prvo stopnjo fizike imel dovolj matematičnega in fizikalnega znanja (gotovo več kot strojniki). Priučen bom tudi programiranja v programskem jeziku C, z opravljenimi fizikalnimi praktikumi pa bom dobro spoznal tudi eksperimentalne pristope v fiziki. Veliko stvari, ki se jih strojniki naučite na prvi stopnji, pa ne bom poznal - risanje, materiali, strojni elementi in še mnogo tistih pravih strojniških znanj. Zato se sprašujem, če je študij strojništva za diplomiranega fizika sploh mogoč in vas prosim, če mi svetujete ali pa mi pošljete kontakt od koga, za kogar veste, da se je tako odločil.
Če je kdo med vami tak, me zanima tudi, če je tisto leto po diplomi koristil absolventa in sam zase študiral strojništvo prve stopnje.
Pa menite da bi bil moj profil kot diplomirani fizik in magister inženir strojništva (?) zanimiv za delodajalce? Ali bi bilo bolje, da se odločim le za eno stvar in se trudim biti v tisti kar se da dober?
Za vse odgovore se že vnaprej zahvaljujem :D
Lep pozdrav!
fizik97
Novinec
Novinec

Re: Prva stopnja fizika, druga stopnja strojništvo? Bi šlo?

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 3.12.2016 0:01

Pejt stran od strojnišva...

http://www.delo.si/gospodarstvo/posel-i ... okaze.html

Raje informatiko ali kaj podobnega.
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 3.12.2016 8:40

Študiraj in izobražuj se na področju, ki te veseli. Zavedaj se, da boš veliko let opravljal delo na nekem področju. Če te bo to delo tudi veselilo, ga boš tudi uspešno opravljal.
Nikar ne razmišljaj o današnji situaciji in se zgolj zato odločiti za neki poklic. Vse preveč ljudi se odloča na podlagi tega, zato je tudi toliko nezadovoljstva in neznanja v podjetjih.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fizik97 » 3.12.2016 13:40

Slavc napisal/-a:Študiraj in izobražuj se na področju, ki te veseli. Zavedaj se, da boš veliko let opravljal delo na nekem področju. Če te bo to delo tudi veselilo, ga boš tudi uspešno opravljal.
Nikar ne razmišljaj o današnji situaciji in se zgolj zato odločiti za neki poklic. Vse preveč ljudi se odloča na podlagi tega, zato je tudi toliko nezadovoljstva in neznanja v podjetjih.

Hvala za odgovor Slavc. Vsekakor me področje matematike, fizike in tudi tehnike veseli. Pa tudi dobro mi gre zaenkrat. Zanimajo me teorija in vzroki fizikalnih pojavov, pa tudi uporaba tega znanja v tehniki (matematika je pa itak pogoj za vse to). Ker me zanimajo vzroki fizikalnih dejstev, sem se odločil da študiram fiziko. Ugotavljam pa, da se ne bom pridobil znanj, s katerimi bi se lahko zaposlil v kakšnem bolj proizvodno, strojno, tehniškem podjetju - opažam, da do raziskovanja na področju moderne fizike (delci, kvantna fizika, tekoči kristali) nimam toliko veselja. No, imel bi možnosti da se zaposlim v kakšnem tehniškem podjetju, a bi pred menoj gotovo imeli prednost inženirji. Imam tudi veselje tudi do risanja in do strojništva nasploh. (Zakaj sem se potem odločil za študij fizike in ne strojništva? ... Logično vprašanje. Do zadnjega trenutka, ko je bilo treba oddati prijavo nisem vedel, bral sem predmetnike in opise predmetov obeh programov, oboje mi je bilo všeč, pristal pa sem na fiziki, zelo preprosto haha) Študij fizike na prvi stopnji bom končal, nato pa bi resno premislil o tem, ali nadaljujem z računalniško fiziko ali pa magisterij delam iz strojništva. Pa daleč od tega, da bi razmišljal le o tem, kako bom lažje dobil službo in več zaslužil .. Zavedam se, da kot naravoslovec bodisi fizik bodisi fizik-strojnik ne bom imel zares hudih težav z zaposlitvijo. Če ne doma, pa v tujini.
Zato je moje glavno vprašanje, kakšne so izkušnje tistih, ki so se za podoben korak odločili pred mano oz. koliko dodatnega dela bi si nakopal, če bi želel osvojiti dovolj znanja, da bi lahko sledil študiju strojništva na drugi stopnji. Hvala! :D
fizik97
Novinec
Novinec

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost