Slavc napisal/-a:Študiraj in izobražuj se na področju, ki te veseli. Zavedaj se, da boš veliko let opravljal delo na nekem področju. Če te bo to delo tudi veselilo, ga boš tudi uspešno opravljal.
Nikar ne razmišljaj o današnji situaciji in se zgolj zato odločiti za neki poklic. Vse preveč ljudi se odloča na podlagi tega, zato je tudi toliko nezadovoljstva in neznanja v podjetjih.
Hvala za odgovor Slavc. Vsekakor me področje matematike, fizike in tudi tehnike veseli. Pa tudi dobro mi gre zaenkrat. Zanimajo me teorija in vzroki fizikalnih pojavov, pa tudi uporaba tega znanja v tehniki (matematika je pa itak pogoj za vse to). Ker me zanimajo vzroki fizikalnih dejstev, sem se odločil da študiram fiziko. Ugotavljam pa, da se ne bom pridobil znanj, s katerimi bi se lahko zaposlil v kakšnem bolj proizvodno, strojno, tehniškem podjetju - opažam, da do raziskovanja na področju moderne fizike (delci, kvantna fizika, tekoči kristali) nimam toliko veselja. No, imel bi možnosti da se zaposlim v kakšnem tehniškem podjetju, a bi pred menoj gotovo imeli prednost inženirji. Imam tudi veselje tudi do risanja in do strojništva nasploh.
(Zakaj sem se potem odločil za študij fizike in ne strojništva? ... Logično vprašanje. Do zadnjega trenutka, ko je bilo treba oddati prijavo nisem vedel, bral sem predmetnike in opise predmetov obeh programov, oboje mi je bilo všeč, pristal pa sem na fiziki, zelo preprosto haha) Študij fizike na prvi stopnji bom končal, nato pa bi resno premislil o tem, ali nadaljujem z računalniško fiziko ali pa magisterij delam iz strojništva. Pa daleč od tega, da bi razmišljal le o tem, kako bom lažje dobil službo in več zaslužil .. Zavedam se, da kot naravoslovec bodisi fizik bodisi fizik-strojnik ne bom imel zares hudih težav z zaposlitvijo. Če ne doma, pa v tujini.
Zato je moje glavno vprašanje, kakšne so izkušnje tistih, ki so se za podoben korak odločili pred mano oz. koliko dodatnega dela bi si nakopal, če bi želel osvojiti dovolj znanja, da bi lahko sledil študiju strojništva na drugi stopnji. Hvala!