STROJNISTVO.com • Poglej temo - Planiranje vzdrževanja

Planiranje vzdrževanja

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Planiranje vzdrževanja

OdgovorNapisal/-a deltatk » 5.2.2017 17:04

Pozdravljeni,
Sem pred novim izivom in sicer planiranjem vzdrževanja strojev in naprav. Zanima me ali ima kdo tovrstne izkušnje, ali uporabljate kak program za planiranje vzdrževanja strojev, kako nadzirate potek vzdrževanja... Kar se tiče preventivnih vzdrževalnih posegov kot so menjave olja, jermenov in podobno so zadeve dokaj jasne saj je poraba materialov (olja, filtrov...) dokaz da je bilo delo opravljeno. Kako pa spremljati preventivne posege kot so mazanje, preverjanje in čiščenje strojev?
Papirante oblike zapisovanja vzdrževalnih posegov niso obrodile sadov, ker je vzdrževalcem težko pisati, nimajo časa, pozabijo, papirji se umažejo, izgubijo... hkrati pa so tovrstni vzdrževalni zapisi pomembni zaradi uveljavljanja garancije strojev in naprav.

Lep pozdrav
deltatk
Novinec
Novinec

Re: Planiranje vzdrževanja

OdgovorNapisal/-a brlek » 6.2.2017 19:46

Pozdravljen!
Navajaš cel kup vprašanj in tudi nekaj rešitev, ki po mojem ne pijejo 100% vode.
- Poraba materiala ni dokaz, da so bila dela izvedena.
- V primeru okvare in morebitnih zahtevkov, moraš imeti zapise (tudi če so mastni in umazani so OK).
- Najprej moraš pri sebi razčistit in za tem 100% stat, da so zapisi o izvedbi vzdrževalnih del pomembni in da brez zapisov in evidenc ne moreš planirat vzdrževanja.
- Vzdrževalce moraš vzgojit, da so zapisi alfa in omega in da jih morajo delat (milom ili silom). A jih delajo na papir ali elektronsko, ni pomembno.
- vsako izvajanje del je povezano tudi z VPD (varstvom pri delu), zato je zelo dobro (da zavaruješ sebe), da vsako delo pisno dodeliš. Moraš vedet, da si odgovoren, da si delavca ustrezno seznanil z delom, da je on za to usposobljen in da ve katere nevarnosti pri tem delu nastopajo, ter kako se bo zaščitil. Dela pa odrejaš na osnovi plana vzdrževalnih del in uskladitve s proizvodnjo. Druga stvar je, da delaš ročno ali pa s programsko opremo.
- Glede preventivnih zamenjav in posegov sem jaz v začetku naredil eno zelooo dolgo excell tabelo in vpisal datum nekega posega in periodiko tega posega, tako sem potem v naslednjem stolpcu že dobil predviden datum za naslednjič.
- plan vzdrževalnih del boš pa moral narediti sam - iz dokumentacije dobaviteljev + svojih zahtev.
- Pri vzdrževalnih delih moraš vgrajevati dele, ki so enaki, kot originalni in ne smeš spreminjati ničesar na stvareh, ki jih vzdržuješ, ker če kaj spremeniš proizvajalčeva izjava o skladnosti ne velja več in postaneš proizvajalec - prevzameš vso odgovornost za varno delovanje stroja.
- Obstaja sigurno kup programov za te zadeve, videl sem ene dva. Mi imamo enega, pa se mi ne zdi najbolj uporaben.
- Je pa zagotovit planirano - preventivno vzdrževanje res izziv. Brez izkušenj iz vzdrževanja, te bodo pohodili takoj.

Lp!
brlek
Novinec
Novinec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost