STROJNISTVO.com • Poglej temo - Plinska jeklenka 3kg

Plinska jeklenka 3kg

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Plinska jeklenka 3kg

OdgovorNapisal/-a reber » 27.2.2017 22:22

@ilboy, predlagam da probaš z jeklenko, pa boš sam videl koliko minut ali sekund boš dejansko barval s tem zrakom. Verjetno veš, da boš rabil regulator tlaka.

Pred 2 ali 3 leti sem kupil (za skromnih 25eur) eno prenosno jeklenko s hitrimi spojkami v trgovini baumaxx v Šenčurju, nekaj mesecev preden so ga zaprli. Na jeklenki je regulator tlaka, varnostni ventil, 2 manometra, hitra spojka za polnjenje in hitra spojka za izhod. To priključim na kompresor, napolnim in nesem na dvorišče, da na avtu dopolnim gume... uporabno tudi za kaj drugega. Z enim polnjenjem lahko spiham srednje zaprašen računalnik...

Če ti ne bo zadostoval ali ustrezal prenos zraka z jeklenko, da bo zraka premalo, boš pač šel naprej v smer kompresorja, zračne črpalke, ...

Zagovarjam žerjavarja, ker ti ne more dati natančnih podatkov brez osnove. Ni izračuna brez podatkov, je le ocena, ugibanje. Žerjavar nikoli ne ugiba in ne daje odgovorov na slepo, on to vedno izračuna in da točne in dobre odgovore. Žal je tako, da če ne znamo povedat kaj bi radi, potem... zna biti problem z odgovori.

Jaz ti ne znam pomagat, ker nimam airbrusha da bi vedel točno s katerim tlakom dela in kakšna je poraba zraka. Vem, da je poraba zraka bistveno manjša od večje pištole za barvanje, tako da bi z vsebino ene jeklenke mogoče barval nekaj 10 sekund, mogoče celo minuto, ne vem, ugibam, na grobo ocenjujem.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a ilboy » 28.2.2017 9:32

Žerjavar napisal/-a:
ilboy napisal/-a:žerjavar ne mislim se prerekati s teboj,če še po sliki ne veš zakaj rabim pomoč ti ne morem pomagati.
Tu se ni kaj prerekati. Mi je čisto vseeno, ali boš barval kukavice ali prstane. Sem ti podal možnost izračuna uspešnosti tlačne posode, pa nočeš razumeti, da mene zanima, koliko zraka porabi tvoj "čopič". Nikakor nisem zadovoljen z odgovorom "malo".
Ogledalo: uboga tvoja žena, ki ti ne more dopovedati, kaj dejansko rabi.

Že na začetku sem povedal,da mislim 3kg jeklenko napolniti z 8 bari zraka in jo uporabiti za airbrush ali zračni čopič,ki porabi za svoje delovanje 0d 1do 2,5 bara (kar bi ti kot strokovnjak moral vedeti),odvisno od gostote barve.Na jeklenki je odtisnjena samo označba 14824 TS/3 Made in Italy in je modre barve.Drugih podatkov ni.Sem pa v tvojih odgovorih drugim forumašem že večkrat opazil,da se do njih obnašaš zelo arogantno in podcenjevalno posebno do novincev ki marsikdaj ne vedo poiskati podatkov za tvoje izračune.Kar se pa tiče moje žene pa zelo dobro ve kaj rabi in ponavadi to tudi dobi :wink:
Ženska je kot šporhet, dobr je da ga maš, da bi ga pa sabo vlaču pa glih ne zgleda
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ilboy » 28.2.2017 9:37

reber napisal/-a:@ilboy, predlagam da probaš z jeklenko, pa boš sam videl koliko minut ali sekund boš dejansko barval s tem zrakom. Verjetno veš, da boš rabil regulator tlaka.

Pred 2 ali 3 leti sem kupil (za skromnih 25eur) eno prenosno jeklenko s hitrimi spojkami v trgovini baumaxx v Šenčurju, nekaj mesecev preden so ga zaprli. Na jeklenki je regulator tlaka, varnostni ventil, 2 manometra, hitra spojka za polnjenje in hitra spojka za izhod. To priključim na kompresor, napolnim in nesem na dvorišče, da na avtu dopolnim gume... uporabno tudi za kaj drugega. Z enim polnjenjem lahko spiham srednje zaprašen računalnik...

Če ti ne bo zadostoval ali ustrezal prenos zraka z jeklenko, da bo zraka premalo, boš pač šel naprej v smer kompresorja, zračne črpalke, ...

Zagovarjam žerjavarja, ker ti ne more dati natančnih podatkov brez osnove. Ni izračuna brez podatkov, je le ocena, ugibanje. Žerjavar nikoli ne ugiba in ne daje odgovorov na slepo, on to vedno izračuna in da točne in dobre odgovore. Žal je tako, da če ne znamo povedat kaj bi radi, potem... zna biti problem z odgovori.

Jaz ti ne znam pomagat, ker nimam airbrusha da bi vedel točno s katerim tlakom dela in kakšna je poraba zraka. Vem, da je poraba zraka bistveno manjša od večje pištole za barvanje, tako da bi z vsebino ene jeklenke mogoče barval nekaj 10 sekund, mogoče celo minuto, ne vem, ugibam, na grobo ocenjujem.

Najlepša hvala Reber,bom probal to narediti brez Žerjavarjevih izračunov pa da vidimo,če mi bo ratalo.Najlepša hvala tudi drugim strokovnjakom za izčrpne odgovore.
Ženska je kot šporhet, dobr je da ga maš, da bi ga pa sabo vlaču pa glih ne zgleda
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.2.2017 10:08

ilboy napisal/-a:Že na začetku sem povedal,da mislim 3kg jeklenko napolniti z 8 bari zraka in jo uporabiti za airbrush ali zračni čopič, ki porabi za svoje delovanje 0d 1do 2,5 bara (kar bi ti kot strokovnjak moral vedeti),odvisno od gostote barve.
Seveda je pritisk porabe zraka eden od potrebnih podatkov. Ni razloga, da bi ta pritisk jaz moral poznati. (moje ime pove, kje sem strokovnjak). Enako tudi ne morem vedeti, kolika je poraba zraka (l/min, kg/h, ....) pri tvojem načinu barvanja. Skušal sem ti dopovedati, da je poraba odvisna od naprave (njene velikosti) ki jo uporabljaš. Zate je očitno z besedico airbrush že povedano vse. Ali ti je res težko povedati, da določenega podatka ne poznaš?
.Sem pa v tvojih odgovorih drugim forumašem že večkrat opazil,da se do njih obnašaš zelo arogantno in podcenjevalno posebno do novincev ki marsikdaj ne vedo poiskati podatkov za tvoje izračune.
Očitno se premalo zavedam svojega odnosa do drugih. Morda res postanem malce nestrpen (težko da tudi aroganten), če tak "novinec" noče priznati, da nečesa ne ve, pa se z izmotavanjem oddaljuje od problema. Tudi ti si se v tej temi obnašal enako. Sem napisal, da bi na jeklenki moralo biti napisan pritisk polnjenja; koliko prispevkov si podal, predno si zapisal, da tvoja jeklenka tega nima.

Daj mi prosim citiraj kak pasus mojega nasveta (vprašanj), ki ga smatraš za arogantnega. Bom videl, ali se tvoje pojmovanje arogance loči od mojega. Morda se bom poboljšal.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dakomat » 28.2.2017 11:18

Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ilboy » 28.2.2017 12:10

Žerjavar napisal/-a:
ilboy napisal/-a:Že na začetku sem povedal,da mislim 3kg jeklenko napolniti z 8 bari zraka in jo uporabiti za airbrush ali zračni čopič, ki porabi za svoje delovanje 0d 1do 2,5 bara (kar bi ti kot strokovnjak moral vedeti),odvisno od gostote barve.
Seveda je pritisk porabe zraka eden od potrebnih podatkov. Ni razloga, da bi ta pritisk jaz moral poznati. (moje ime pove, kje sem strokovnjak). Enako tudi ne morem vedeti, kolika je poraba zraka (l/min, kg/h, ....) pri tvojem načinu barvanja. Skušal sem ti dopovedati, da je poraba odvisna od naprave (njene velikosti) ki jo uporabljaš. Zate je očitno z besedico airbrush že povedano vse. Ali ti je res težko povedati, da določenega podatka ne poznaš?
.Sem pa v tvojih odgovorih drugim forumašem že večkrat opazil,da se do njih obnašaš zelo arogantno in podcenjevalno posebno do novincev ki marsikdaj ne vedo poiskati podatkov za tvoje izračune.
Očitno se premalo zavedam svojega odnosa do drugih. Morda res postanem malce nestrpen (težko da tudi aroganten), če tak "novinec" noče priznati, da nečesa ne ve, pa se z izmotavanjem oddaljuje od problema. Tudi ti si se v tej temi obnašal enako. Sem napisal, da bi na jeklenki moralo biti napisan pritisk polnjenja; koliko prispevkov si podal, predno si zapisal, da tvoja jeklenka tega nima.

Daj mi prosim citiraj kak pasus mojega nasveta (vprašanj), ki ga smatraš za arogantnega. Bom videl, ali se tvoje pojmovanje arogance loči od mojega. Morda se bom poboljšal.

Pa človek božji,saj vsak tvoj odgovor kjer ne dobiš podatkov za svoje izračune izžareva podcenjevanje forumaša.Kar sam si jih poišči,jaz imam pametnejše delo in se potem malo zamisli nad sabo.Zapomni se pa da nismo vsi strokovnjaki in zato sprašujemo mojstre po teh forumih,da pridobimo novo znanje.Drugič pa ignoriraj moja vprašanja na tem forumu mi bojo že drugi bolj strpni odgovorili.Zdaj pa prekiniva najino debato na forumu,ker naju najbrž imajo že poln kufer.

Pa brez zamere in lep pozdrav
Bojan
ilboy
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 28.2.2017 17:37

nimam časa brati treh strani postov, vidim pa da je zelo vroča debata, veliko teorije in malo prakse.
Pa ogromen bau-bau tale pritisk v jeklenki.
Imam kompresor - kupil sem glavo, in motor, za rezervoar pa uporabljam 2 plinski jeklenki od avtoplina, 60 literski (vsaj 18 let, brat je imel enak sistem skoraj 30 let, obrtnik-je že v penziji - in jo je dočakal brez nezgod kar se tlačnih instalacij tiče).
Zato čimmanj komplicirajte in pametujte: plinska jeklenka ZAGOTOVO prenese pritisk normalnega kompresorja. Trdim iz lastnih izkušenj. Če jo pa komu raznese, pa zagotovo zaradi njegovih neumnosti.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.2.2017 17:58

ja magnum, seveda plinska jeklenka (propan/butan) prenese tlak kompresorja zraka 10 bar..., projektirana je na 16.7 bar in prizkušena na 25 bar, do tu vse lepo in prav...

zdaj pa: a veš v kakšnem stanju je jeklenka, ki si jo dobil nevem kje, kliko je korodirana..., ja tudi v propan / butanu je voda!!!, fino je izmeriti debelino sten - plašča, dna...
boš imel na tem sistemu varnostni ventil???!!! in pa seveda manometer???
boš pred uporabo z zrakom jeklenko prej prizkusil z vodo z dovolj visokim tlakom, da boš na varni strani???
....

nič ne komliciramo, ampak se vehemenca lahko hitro spremeni v veliko "pizdarijo", samo to...
seveda lahko "čaraš", ampak bodi takrat sam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 1.3.2017 7:41

saj ni problema, da je tudi v butanu voda. voda se itak nabira v vsaki tlačni posodi kompresorja, in vsaka notranjost vsake tlačne posode je izpostavljena vodi. Pa korozija ne gre kar tako skozi steno.In tlačne posode niso iz nerjavečega jekla, niti znotraj barvane ali emajlirane. in preživijo sto let. Tudi te moje jeklenke so še iz časov, ko sem imel avtoplin v "stoenki", prejšnje tisočletje, pa so še cele, in bodo tudi po moji smrti še cele....ne bom več nakladal, se mi ne da pametovati
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.3.2017 8:25

magnum44 napisal/-a:nimam časa brati treh strani postov, vidim pa da je zelo vroča debata, veliko teorije in malo prakse.
Slabih izkušenj iz prakse ne more noben povedati, ker so premalo kontrolirali stanje tlačne posode, so žli v zrak. Tisti ki še niso šli v zrak pa lahko govorijo iz izkušenj, da je kontrola nepotrebna in da stvar drži tudi 1000 let.

Če je SLO in EU sprejela predpis o kontroli tlačnih posod, ga ni zato, da bi ga uporabniki ignorirali.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 1.3.2017 8:38

Ampak če je na bombuli oznaka "Made in Italy" je to zagotovo gvišno za 1000 let....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 1.3.2017 8:41

Ilboy, že dolgo spremljam tale forum in pred Žerjavarjem samo spoštljivo snamem klobuk.
Tebe in tvojega odnosa pa imam v kufru res že blizu roba. Prosim, pojdi se usajat kam drugam.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 2.3.2017 9:33

Ko smo že pri tej debati, o preizkušanju tlačnih posod, sem pred nekaj dnevi, ko se je tale debata začela, vprašal kolega, če bi midva preizkusila mojo tlačno posodo, saj ima ustrezno opremo.

Kolega pravi, da ne priporoča preizkušanja brez potrebe, ker nepotrebno utrujanje materiala škodljivo vpliva na tlačno posodo. Za jeklenko mi je povedal, da bi šel delat preizkus Pmax x 1,4 (1,5), da je to dovolj. Če je Pmax recimo 8bar, bi šel preizkus do max 12bar, pravi da ni potrebe preizkušat na 20 ali 25 bar, čeprav je jeklenka za plin narejena za tak tlak.

Kako je s tem, kako sedaj preizkušati, kdaj, na koliko časa, s kakšnim tlakom, koliko se material zares utruja?
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 2.3.2017 10:28

Na vsaki tlačni posodi je navedeno za kakšen maksimalen tlak je predvidena in na kakšen tlak je testirana. Periodični pregledi so sledeči: zunanji pregled (vsakih 5 let), notranji pregled in tlačni preskus vsakih 10 let).
Vse to velja za tlačne posode, kjer je produkt tlaka in volumna večji od 3000 bar/L.
Potrebna je tudi menjava varnostnih ventilov vsako leto, kar je ceneje kakor njihov preizkus.

Problem zaradi utrujenosti materiala tlačne posode je pretežno zaradi temperaturnih sprememb. To se dogaja predvsem tam, kjer je kompresor postavljen nekje zunaj. Pozimi mraz in poleti vročina, delujeta na material. Največkrat se problemi pojavijo na zvarih.

Zato je nevarno in PREPOVEDANO karkoli variti na tlačno posodo.

http://www.primorske.si/Novice/Kronika/ ... -gospodarj
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 2.3.2017 19:15

Ah, zdaj je kar je, na jeklenko sem privaril nosilce, naj to potem odpeljem na odpad, če je prepovedano variti?

Po drugi strani se sprašujem, kako so potem lahko kupljeni kompresorji izdelani tako, da je na tlačno posodo privarjeno marsikaj: nosilci za kolesa, nogica, ročaj za premikanje, nosilci za motor in kompresor, priključki zgoraj in spodaj, ...

Če je jeklenka od plina, ki je originalno testirana na 25bar, sedaj uporabljena kot tlačna posoda z delovnim tlakom do max 8 bar, kaj naj sedaj? Ne vem pred koliko leti sem to naredil, do sedaj jo še ni razneslo, še smo živi. V enem prejšnjih odgovorov sem napisal, da varjenje zagotovo oslabi jeklenko, ne vem koliko, ampak verjetno daleč od tega, da bi bila neuporabna in zato nevarna za tlak do max 8bar, tlačno stikalo izklopi kompresor pri cca 6bar.

Če naredim preizkus na recimo 12bar (8barx1,5) ali bo to v redu potem?

Za varnostne ventile pa še nisem nikjer zasledil, da bi ga moral menjat vsako leto, to bi moralo potem biti napisano v navodilih na kupljenem kompresorju, na kupljeni tlačni posodi, ...
Varnostni ventil praviloma ne bo zapikal, kvečjemu lahko prerjavi vzmet, kar pomeni, da bo spustil zrak še pri nižjem tlaku.

Aha, pravilnik o preizkusih velja če je produkt večji od 3000, torej za kompresor s tlačno posodo 24l in tlakom do 8 bar to ne velja, ker je produkt daleč nižje, le 192.
Tole boš moral bolj natančno razložiti, ker v teh 3000 ne pride niti tisti 200l kompresor iz tvojega linka, ki ga je razneslo, razen če je šlo preko 15bar.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov