STROJNISTVO.com • Poglej temo - Težva z gorilnikom na olje

Težva z gorilnikom na olje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Težva z gorilnikom na olje

OdgovorNapisal/-a sanka » 16.4.2017 16:21

Pozdrav,
Zdaj smo celo zimo kurili na kurilno olje saj smo g imeli še cca. 900 litrov iz leta 2009!!!! in se seveda hočemo znebit tega iz cisterne da lahko napolnimo cisterno z novim kurilnim oljem letos. No ker sem pred kurilno sezono vzel gorilnik iz ležišča in očistil celotno peč(valher dvokuriščna pel na olje in na drva) ter na gorilniku zamenjal dizo z novo, elektrode nastavil tako kot piše v navodilih za uporabo(INTERCAL_SLV10B) in seveda prižgal zadevo da preverim ali deluje ok. Gorilnik dela kot nov, lep živo rumen plamen in to je to. Gorilnik nastavim nazaj v ležišče in smo kurili celotno zimo do prejšnjega ponedeljka ko me je skoraj kap ko pridem domov. Celotna kurilnica je bila pod 2cm debelo odejo saj!!!!!!
No ko mi je srce zlezlo spet nazaj na mesto kjer naj bi bilo in ko sem najprej sčistil celotno kurilnico je bila na vrsti še peč. Bila je polna trdih kock oz. skupaj zlepljenih saj, napolnil sem verjetno 5 teh sesalcev za saje, potem pa še kurišče kjer je bil gorilnik, popolnoma zdelano z sajami......šoba gorilnik umazana in mastna vedanr sem vse skupaj očistil z navadno suho krpo, nato je šoba zgledala kot nova. Za boljšo predstavo prilagam spodaj slike. Težava je ker je bil pri nas kakšna dva meseca po kurjenju ta dimnikar ki meri dimne pline in bil ves iz sebe ter navdušen kako super je gorilnik nastavljen, baje so dimni plini odlični, zgorevanje prav tako, skratka vse je bilo v uperlativih. Zgledalo je da se mi je resnično usralo nstavit gorilnik v nulo, ampak po temle zdaj....
MI lhko kdo pomaga razumeti kaj se je zgodilo? Olje je resda staro ampak pri filtru ki sem ga razdrl in očistil že na začetku ni bilo nič nrobe, olje kot olje nič gosto li kakšnih usedlin.
Kaj bi lahko botrovalo temu?
Slika
Slika
Slika
Slika
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Težva z gorilnikom na olje

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.4.2017 19:16

Hja, nič posebnega. Zato pa izkušen gorilničar raje naštela dimne pline na 12% CO2, namesto na idealnih 14% ( :roll: )

Ti misliš, kako fino je, ko te dimnikar pohvali, namesto da bi ga takrat direkt v rit brcnil iz bajte in bližnje okolice! Laika inkasantskega!!! :evil: Pa še sebe zraven, ko ne zastopiš, da to ni sod mošta ki ga greš žveplat po okusu ali tako nekako.

Brez meritev in znanja nimaš na oljnem gorilcu (sam) kaj delati! Za to so ljudje, izobraženi in opremljeni za to. Ter - to v nobenem meni do sedaj znanem primeru niso dimnikarji. Zato bodi zelo vesel, da si čistil samo neizgorele saje. Lahko bi čistil pogorelščino :roll: , ali pa celo bognedaj kaj bolj konkretnega :cry: .
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 16.4.2017 20:18

In pojasnilo, zakaj je prišlo do tega, je?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.4.2017 20:41

A na avtu vsake toliko časa ko se vam ravno zazdi, tudi zamenjate dize za ajnšpritz?

Verjetno ne ravno. Najverjetneje zadevo prepustite strokovnjaku, pa še to šele takrat, ko je nekaj precej narobe.S tem ko je zamenjal šobo, je tudi podrl geometrijo plamene glave na gorilniku. Brez merjenja dimnih plinov jo ne bo nikoli več nastavil nazaj kot treba.

Oljni gorilnik je precej finomehanska zadeva. Če ni vse nastavljeno kot treba, je lahko prava bomba. Tu nimaš kaj delati na posluh! Če imaš instaliranih 30 kW, je to 30 kW moči! Mislim da si nihče ne bi želel tega dobiti v nos.

Možakar ima verjetno v prvi vrsti prevelik primarni zrak. Sklepam po oni sliki, ki prikazuje plameno glavo. Gorilnik je treba pravilno nastaviti, to se pa ne dela na pamet, tako kot tudi pri vremenu ne znamo z našimi čutili zaznati, koliko mbarov zračnega pritiska imamo trenutno, da bi po tistem šlogali vreme :evil: .

Pokliči gorilničarja!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 16.4.2017 21:04

Torej znaš samo pljuvat po DIY ter odločno priporočat gorilničarja (čeprav je tudi med njimi polovica takih cvetk, da bi jim morali takoj odvzet opravilno sposobnost, ne le obrtnega dovoljenja), ne znaš pa razložit zakaj se po mesecih lepega delovanja v enem dnevu pojavi tole? :roll:

Pa primerjava z dizami avta, ki zdržijo pol miljona km, z dizo gorilca, ki jo tebi podobni menjajo vsako leto (ali še večkrat) pri servisu... Si že veliko povedal.

Pri preveč primarnega zraka imaš takorekoč v trenutku (po največ par urah delovanja) komoro obloženo s trdo gladko črno oblogo, ki bi jo vsaj dimnikar moral opazit. Pa sem prepričan, da bi že lastnik sam opazil.

Pa 30kW ni prav noben bavbav ampak navaden brenarček za izotekt polagat, ki se ga še 12 letni mulc ne boji uporabljat.
Še 200kW, ko pred odpiranjem komore med delovanjem res pričakuješ da ti bo nekje nekaj odžgalo, ni prav nič dramatičnega...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 17.4.2017 6:48

Si ti že kdaj videl, kaj naredi ko eksplodira 25 kW gorilnik? Nisi! Ko bi videl, bi bil zelo tiho :roll:.

Videl sem tudi, kaj naredi 150 kW gorilnik, ko eksplodira. Videl sem tudi človeka, ki se je tam še enkrat rodil, pa je bil samo 2 metra stran. In to vse zaradi šušmarskih posegov v oljni gorilnik! :evil: :evil:

Še to: šobe ni treba menjati za karsigabodi. Kdaj pa kdaj res crkne, toda samo kdaj pa kdaj. Je med delovanjem čudovito mazana, saj "plava" v mazivu. Gorilničarji jo pa zares brez potrebe menjujejo, da lahko vsaj nekaj zaračunajo.

Tiste katranske obloge na plameni glavi so posledica preveč točno nastavljenega gorilnika. Malce sem iz prakse, ker je že dolgo tega, toda teoretični maximum pri EL kurilnem olju je 13,7% CO2. Tu se že ustvarjajo saje, kar tiste katranske obloge tudi so. Ampak to nastavitev ti poruši že čisto vsaka malenkost. Že sprememba vremena oz sprememba zračnega pritiska in vlažnosti je dovolj. Napravi se prva obloga na turbolatorju ali pa v peči, pogoji niso več idealni tudi če se zunaj vreme zrihta in zadeva gre samo še eksponencialno v maloro :roll: .
Zato se oljni gorilnik nastavlja na 12 - 12,5% CO2. Ko te pa dimnikar pohvali, kako odličen izkoristek imaš, te mora pa zaskrbeti! Tako zaskrbeti, kot pri matematiki, ko koreniš -1.

Tako je to.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 17.4.2017 7:36

Gorilnik ne more eksplodirat.
Lahko kvečjemu zaradi napake ščije nafto v razbeljeno peč, nakar ob nekem trenutku da iz sebe nekaj plamenčka, pa zadeva poči.
In prav to se je največkrat dogajalo pri "mojstrih od foha", ki so na zadnjo steno komore prislanjali šamotni cigl, da "plamen ne bo žgal peči" :roll: Šamot je pa v takem primeru dobesedno žarel in čakal...
K sreči do takih primerov dandanes praktično ne prihaja več, ker so omenjeni "mojstri od foha" že večinoma pokojni, ali vsaj prestari da bi še kaj delali.

Da v takem primeru poči konkretno je vsem jasno, a moč gorilca nima kaj dosti pri tem (razen da je pri večjih gorilcih tudi večja komora, torej večji volumen eksplozivne mešanice).
Poči pa tudi navadna klasična peč na drva, v neugodnih pogojih.
Sem že pomagal odstranjevat 10cm premaknjene železne podboje železnih vrat po takem kabumu peči na drva. Če tista kurilnica ne bi imela relativno velikega okna, bi najbrž še zidake pobirali iz sosedove parcele, tako je sosed dobil le par kil zdrobljenega stekla na travo, pa črtico na gate.
In če bi v trenutku eksplozije bil kdo v tisti kurilnici, močno dvomim da bi preživel.

Take sajaste posledice kot jih vidimo in beremo na vrhu teme sem pa tudi že videl.
Krivec?
Smet v šobi, zaradi česar je scala kot mišji un.
Par let delalo pred napako.
Zagon po čiščenju je takoj pokazal krivca.
Zamenjana šoba, nakar je ob istih nastavitvah delalo spet leta, do naslednje menjave dize po par letih. In z drugimi dizami dela še danes.

Prva napaka (pa niti ne napaka, bolj sprememba), ki jo doživi "idealno" nastavljen gorilnik pa je zmanjšanje primarnega zraka zaradi praha, ki se nabere na ventilatorju in drugod, na poti do plamene glave.

Še to: šobe ni treba menjati za karsigabodi. Kdaj pa kdaj res crkne, toda samo kdaj pa kdaj. Je med delovanjem čudovito mazana, saj "plava" v mazivu. Gorilničarji jo pa zares brez potrebe menjujejo, da lahko vsaj nekaj zaračunajo.
Saj deloma ti tukaj dam za prav, v delu glede nepotrebnih menjav. Ampak če bi bili pogoji delovanja res tako čudoviti, potem waterjet ne bi mogel obstajat...
Po (nekaj) deset tisoč litrih se jo pač preventivno zamenja, z iztrošenostjo namreč vemo kaj se začne dogajat (pa ne preveč primarnega zraka...).
Ko pa "kdaj pa kdaj" res crkne, pa crkne na 2 odstavka višje opisan način. Razlika je le, ali crkne tako, da gorilec popolnoma neha delat, ali pa začne delat sajasto sranje. K sreči je teh drugih primerov neprimerno manj kot prvih.

Se pa lahko zgodi da gorilec dobi močno premalo, ali pa preveč zraka.
Majhna kurilnica s svojim zračnikom.
Gorilničar nastavi gorilec na "delovne" pogoje, to je pri zaprtih vratih. Prisotnemu stanovalcu seveda razloži zakaj tako, saj stanovalec vpraša zakaj se mojster zapira v čumaro.
Potem pa brener deluje pri odprtih vratih+priprto okno, ali pa pri odprtih vratih+na max. prižgana kuhinjska napa v zadihtani bajti.
Kdo je v takem primeru krivec za napačno delovanje pa naj se vsak sam odloči :-?
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov