STROJNISTVO.com • Poglej temo - rolling pump

rolling pump

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

rolling pump

OdgovorNapisal/-a clovek » 16.7.2017 20:17

http://www.dommedical.com/Mindray-China ... W-525.html

Na kakšen način bi lahko izmeril moč membranske črpalke?
Pomislil sem da bi preko cevke povezal v šprico katero bi zadaj na bat šprice prislonil ob kuhinjsko tehtnico. Ampak ne vem če bi bila to prava meritev ker je statično.

Na drugi strani me še zanima kaj je vzrok da z leti takšna črpalka izgubi moč. Deformacija membrane ali še kaj drugega? Bi lahko na kak način moč vsaj delno/začasno povrnil?
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: rolling pump

OdgovorNapisal/-a vili » 16.7.2017 22:26

kaj bi rad meril: moč ali tlak ali silo..., če boš meril z vago in šprico potem bo to neka sila, vaga ti bo pokazala kile, moč se pa meri oziroma je zmnožek toka in tlaka v vatih, če pa bi rad tlak je pa ta sila ulomljeno s površino, lahko pa meriš tudi z dovolj visoko cevjo, koliko tlaka pa naj bi dala takšna pumpa..., deset metrski stolpec vode da cca 1bar na dnu te cevi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 17.7.2017 6:47

Zanima me tlak.
Iz mase ki jo pokaže vaga bi izračunal silo in glede na premer šprice izračunal tlak. Ker je trenje gumijastega bata šprice glede na šibek tlak črpalke zelo veliko bi bil takšen način merjenja verjetno preveč zahteven.

Na vodo v cevki sem tudi pomislil ampak nisem vedel kako točno se lotit. Mislim da zdaj vem.

Za predpisan tlak črpalke čakam na odgovor proizvajalca.
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 17.7.2017 23:25

Zakaj pa nebi kar manometer z enim pričakovanim območjem priklopu? Pa je to res membranska pumpa-rolling pump ?
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.7.2017 11:19

seveda gre z manometrom najenostaneje, a te pumpe gredo tja do 1 bar, ja imeti moraš primeren manometer, no teh pa ni dobiti na ravno na vsakem koraku..., da boš lahko "našel" tisto kar iščeš...,
ko je clovek začel z neko "šprico in vago", mi je najprej za "hoummejd" padla na pamet cev, je pa najbolj točno, bolj kot manometri???..., (dobro zračni tlak, gostota vode, temperatura..., ne gre za kakšno hudo kalibracijo...), lahko bi šel tudi s kakšnimi "U" cevmi...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a clovek » 18.7.2017 18:10

http://www.okenseiko.com/en/product/rollingpump/

Bom z vodnim stolpcem res dobil pravi tlak?
Analogno primerjam z vozilom ki ga štartaš v hrib in ker ne dosežeš tistih najbolj *učinkovitih* obratov, tudi najvišje moči ne dobiš. Če veste kaj hočem povedat
clovek
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov