STROJNISTVO.com • Poglej temo - Puškarjenje

Puškarjenje

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Puškarjenje

OdgovorNapisal/-a Basmek » 4.9.2017 19:02

Pozdravljeni!

Za sodelavca sem izdelal nastavek za puško. Za usmerjanje plamena ob izhodu iz cevi. Sodelavec je zadovoljen, jaz pa ne.
Zanima me kaj priporočate za dober izgled in obstojnost. Za bruniranje vem, a zanima me če bi bilo priporočljivo kako nitriranje ali/in oplaščanje ipd.

Hvala za nasvete.

LP
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Puškarjenje

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 5.9.2017 10:31

Kaj je narobe z bruniranjem? Ta postopek je že leta najbolj pogosto uporabljen v orožarski industriji. Zaščita je dobra, poleg tega pa izdelek izgleda estetsko lepo.

Nitriranje se vsaj meni zdi ena velika bedarija za tak kos. Ne vidim smisla, zakaj bi potreboval visoko površinsko trdoto in dobre drsne lastnosti na delu, ki ni del kakega mehanizma. V bistvu gre le za nastavek, če prav razumem. :-?

Jaz ti predlagam, da ne izgubljaš časa z odkrivanjem tople vode in daš kos enostavno brunirat. :roll:

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a international11 » 15.9.2017 6:47

zdravo. jaz sem kompenzator bruniral. izdelal sem ga iz poboljšanega jekla in se je super izšlo.
international11
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a najed01 » 19.10.2017 13:44

Zadevo speskat in brunirat. Razni ceracote, duracote in podobna sranja ravno pri kompih odpovejo.
Lahko pa zadevo tudi spoliraš na "špegel" :)
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 19.10.2017 16:58

"Na špegel" ! :o

Pa - a sploh veste, zakaj se orožje brunira? Zato da se ne sveti in te nasprotnik mnogo težje opazi. To je bolj kot ne glavni vzrok, ker bruniranje kot takšno sploh ni neka dobra protikorozijska zaščita.
Da ga greš pa lišpat na visoki sijaj, moraš biti pa vsaj Clint Eastwood. :roll: Ali pa Bruce Willis. (njega nikoli ne fentajo)
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 19.10.2017 19:53

dmez, lepo te prosim no..., da bruniranje ni zaščita...

sem imel pri soudatih pred ohoho destletji še "čuveno" M48 ampak trofejno mauserico ne kar neko "kragujevčanko" na delih še s kontrolnimi orli in ravno ročo "rigla" (kao zaklepa) bruniranje kot, da bi prišla direkt iz mauserja..., zato ne..., ja sem pa lubico peglal vsak dan....

Clint je imel v "špagetih" z leonejem samo to šteje, vedno bruniran gevir..., dobro kasneje ne vem..., no zlatega je imel pa "ringo" z giuljanom gemmo, uau... to pa ja

Clint

clint01.JPG
clint01.JPG (43.81 KiB) Videno 3373 krat

uf sem pozabil:
sosed ima Browninga, "golobarco" s kompezatorjema, en srebrn drugi zlat, izgled, totalna katastrofa, čisto mimo, halo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 20.10.2017 6:51

Demz napisal/-a:"Na špegel" ! :o

Pa - a sploh veste, zakaj se orožje brunira? Zato da se ne sveti in te nasprotnik mnogo težje opazi. To je bolj kot ne glavni vzrok, ker bruniranje kot takšno sploh ni neka dobra protikorozijska zaščita.
Da ga greš pa lišpat na visoki sijaj, moraš biti pa vsaj Clint Eastwood. :roll: Ali pa Bruce Willis. (njega nikoli ne fentajo)

Saj se hecate ane? Se pravi, brunura je zato, da maskiraš položaj. Kaj pol porečete, da je danes vsaka povprečna ostrostrelna optika premera vsaj 50mm ali več, in iz lastnih izkušenj vam povem, da se odsev leče vidi zelo daleč. Ali boste tudi steklo brunirali?? Poliranje na špegl je bilo mišljeno kot fora. Ni pa nič narobe. Mal za..ban je pol pucat. Da pa brunura ni zašita proti rjavenju pa raj ne bom komentiral.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.10.2017 10:04

Kaj ni jasnega? Bruniranje je fosfatirana prevleka, ki jo moraš oljiti vsaj 1x na dan. Je higroskopična kot le kaj in če ni naoljena, potegne vlago iz zraka tako, da je zadeva v parih dneh konkretno nagrižena. Bruniranje je precej "švoh" protikorozijska zaščita.

In - DA. Orožje se brunira ravno zato, da se ne sveti. Razen če si važič in sam hočeš tako. :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 20.10.2017 12:14

Ne bo držalo. Brunura je čist spodobna zaščita ob predpostavki, da se na zadevo ne pozabi. Že samo valjanje po rokah je OK. Doma mi v omari ždi kup železa, ki ga zaradi pomankanja časa ne vzamem v roke več kot leto dni, pa o rji ne duha ne sluha. Pa vemo, da je orožje v omarah prebrisano na suho. Razen v magacinih vojske se zadeva hrani naoljena. Temu, čemu je to namenjeno je čist OK. Da ne omenjam drugih prednosti. Kaj pa bi vi predlagali??
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 20.10.2017 17:22

OK, :D , potem pa ne bo držalo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 21.10.2017 8:33

se strinjam da je bruniranje dokaj slaba zaščita pred korozijo. Mi smo imeli v prejšnji firmi predvsem brunirane merilne priprave v proizvodnji. Za nekaj časa je bilo, čez cca 5 let pa smo jih dali ponovno brunirati.
Nikakor pa ni bruniran izdelek da bi bil trajno zunaj. Za to se uporablja cinkanje, barvanje.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.10.2017 9:56

Bruniranje je kontrolirana pretvorba železa na površini v oksid. Dela se s fosforno kislino in dobiš na površini kovinski fosfat, ki je mehansko močna prevleka, vendar v obliki velikih, grobih delcev, ki so - torej porozni, pa še higroskopični zraven. Tiste pore je treba zapreti npr. z oljem, sicer bo v njih zalezla - najprej zračna vlaga, kasneje pa še kakšne ostale neželjene snovi, npr. kisla maščoba iz prstov, ko se predmeta dotikaš. Tam se prične nova korozija ... Če pa površino naoljiš, pa ne, saj olja odbijajo vodo (so nepolarna in niso higroskopična).

Ta fosfatna prevleka je glede korozijske zaščite bolj slaba. Elektrokemijsko ima potencial proti železu zelo mali (v milivoltih), medtem ko če primerjaš sistem železo - cink, je elektrokemijski potencial kar precejšen (0,32 V), v minus, torej cink je bolj negativen. Pomeni da ima cink na razpolago več prostih elektronov kot železo in če bi se morda železo želelo nenadoma oksidirati, (rana na površini, odrez pocinkanega materiala, izdelava cevnega navoja na pocinkani cevi ... ) , bo cink doniral v sistem elektron in železo ne bo imelo več tiste butaste želje po koroziji ... :D , tako nekako to gre.

Pri fosfatiranju je pa ta razlika v elektronih - sicer še vedno, toda zelo majhna. Zato je fosfatiranje sicer res neka protikorozijska zaščita, ampak bolj švoh. Vsekakor pa boljša kot "Blažev žegen". Če jo premažeš z oljem, si zaprl pore v njej in z njim odbijaš vodo - toda olje se hitro zbriše in zračna vlaga najde pot do železa ... torej brunirane površine je treba redno vzdrževati, čistiti in mazati.

Kdor je bil v vojski, to dobro ve. Orodjarji pa tudi dobro vedo, toda tam se namaže in zbriše do suhega samo kdaj pa kdaj, ker v delavnicah načeloma atmosfera ni tako agresivna, kot je pa pod milim nebom.

Tako. Zdej grem pa še malo na šiht ... :-?
Zadnjič spremenil Demz, dne 21.10.2017 13:13, skupaj popravljeno 2 krat.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 21.10.2017 10:14

Lep pozdrav "Basmek" in vsem skupaj,
mal prebiram tale Vas post glede bruniranja in mi gredo odgovori kar na smeh.
Nekateri odgovori so dokaj tocni, potem se pa najdejo strokovnjaki z odgovori, po katerih lahko le smatram, da ... (da ne bom stopal na rep).
Bruniranje je slaba, (morda zelo slaba) protikorozijska zascita.
V bistvu gre pri postopku bruniranja zu "luzenje povrsine" Fe-oksidnih povrsin.
Po bruniranju je povrsina mat (se ne sveti), hrapavost povrsine nekje 1ym, zato je bruniranje mersko obstojno, do neke mere obstojno proti vsakodnevni uporabi, kot predhodna obdelava pred prasnim barvanjem, oz pred nanosom barv (v vojni ind. RAL 6031, RAL 8027), obstojno pri nadaljni mehanski obdelavi, npr. krivljenje.
Temperaturna obstojnost do ca. 300°C
Tukaj je govora o zascitni plasti od 0.5ym do max. 2ym.
Poznan je postopek "crno bruniranje" v olju. (to lahko brunira prakticno vsak doma, ki ima na razpolago plinski gorilnik in olivno olje). Komad se segreje na 400 °C do 700°C (max. temno rdece) in za ca. tri do stiri min. potopi v olivno olje.
Namesto olivnega olja, se lahko uporabi tudi staro motorno olje, vendar samo na prostem. (Pozarna varnost).

Za dober izgled in neko osnovno korozijsko obstojnost - crno bruniranje.
Ce zelite izdelek barvati uporabite "hladno" bruniranje / luzenje, nato nanos barve ali nanos brezkislinskega olja.
Za hladno bruniranje potrebujete: 150g sode (NaOH), 300g natrijev nitrat (NaNO3), 1L H2O in osebno zascjto.
Zelim Vam veliko uspeha.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 21.10.2017 12:00

... pardon, ne natrijev nitrat, ampak natrijev nitrit NaNO2 (če se še prav spomnim ...).
Naslednji postopek je pa še s primesjo H3PO4, ki pa doda preko oksidne prevleke še fosfatno. To naj bi bilo tisto, pravo "bruniranje".

Tako imenovano "vroče bruniranje", ko segreješ komad do rdečega in ga gasiš v olju, je pa kemijsko nekaj čisto drugega. Pač zapečeš na površino malce ogljika, tako da zadeva postane črna - pa porozna prav tako kot pri onem bruniranju.
Pa še strukturo si kakemu kaljenemu materialu sjebal :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a najed01 » 23.10.2017 6:52

Zdaj ga pa malo nekateri serjete. Govor je bil o zaščiti kompenzatorja (kos železa) ne pa o črpalnki na-v reaktorju.
Odkrivat toplo vodo z formulami je mimo. Brunura pa naj bo vroča, hladna,... ima to prednost, da se dimenzije ne spreminjajo in zaščito, ki je namenu čisto relavantna in upoštevanja vredna. So probali z raznimi keramičnimi sranji pa ni šlo.
Še 1x. Kaj bi bilo po vaše boljše? Resno me zanima. Mogoče pa skupaj toplo vodo pogruntamo.
najed01
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost