STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zaščita avtorskih pravic

Zaščita avtorskih pravic

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Zaščita avtorskih pravic

OdgovorNapisal/-a expert » 28.11.2005 11:46

Zanima me, če ima kdo kaj konkretnih izkušenj na področju zaščite avtorskih pravic, in hkrati prosim za koristne informacije.

Je možno na področju tehnike avtorske pravice zaščititi samo z patentom ali je še kakšna druga možnost? (npr. glasbeni avtorji imajo svoj izdelek zaščiten pred razmnoževanjem, vendar dvomim da je to patent)

Če je patent edina možnost, ali priporočate podati prijavo preko pravnega zastopnika oziroma lahko brez večjih težav to storim sam?

Zanima me tudi kako podrobno je potrebno razkriti predmet patenta? Prebral sem namreč, da tako, da lahko strokovnjak s tistega področja ponovi moja dognanja. Je to res?

Pa še to, kako je s prodajo patenta prej, in potem ko je avtorstvo že zaščiteno?
expert
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mallek » 28.11.2005 12:05

odvisno kaj hočeš zaščititi, če je to neka nova inovacija-patent, ki še ni bila objavljena v nobeni reviji, diplomskem ali kakem drugem avtorskem delu, ipd, seveda pa tudi ni na tržišču, lahko oddaš vlogo za pridobitev patenta, če pa hočeš zaščititi le model ali znamko je pa spet drugače,

vse informacije najdeš na
http://www.uil-sipo.si/

lpp

p.s.: če si intelektualen dovolj, da si "iznašel" neko novo stvar, ki jo hočeš patentirati, si verjetno dovolj iznajdljiv, da prijavo tudi sam napišeš, saj jo pišeš iz glave, čeprav priporočam posvet s kako pravnico, ki ji zaupaš:)
mallek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mallek » 28.11.2005 13:37

aja,...pa še to, patenta ne moreš prodati prej, kot ti je le ta podeljen, glede razkrivanja patenta pa to, v prijavi moraš razložiti/razkriti, kaj sploh hočeš patentirati, saj drugače ne morejo sprožiti poizvedbe, ali tak patent morda že obstaja, imaš pa prednostno pravico, seveda, če jo zahtevaš,

lpp
mallek
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a expert » 30.11.2005 23:46

Hvala za odgovor g. Mallek, vsaka informacija je dobrodošla!
Očitno sem bil premalo konkreten, po kriterijih patenta gre za patent, ker je nov (vsaj jaz ne vem zanj), je na inventivni ravni in tudi industrijsko uporabljiv. Težava je v tem, da je neke vrste računalniški podprogram, tj. v digitalni obliki in ga je možno brez težav krasti :cry: . Zato sem tudi navedel primer glasbene industrije.
Je torej edina prava rešitev patent?
expert
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov