STROJNISTVO.com • Poglej temo - Oljna peč

Oljna peč

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Oljna peč

OdgovorNapisal/-a altrad » 8.11.2005 11:45

Pozdravljeni!

Na tem forumu se v glavnem ukvarjate s poceni ogrevanjem stanovanja. Jaz sem pa letos montiral novo peč na kurilno olje in imam težave z njo. Mojstri so mi vgradili peč Eurotherm OKB30. To je okrogla peč z vgrajenim 120l bojlerjem za sanitarno vodo. Prvi problem je, da ne morem odzračiti bojlerja. Drugi večji pa, da prihaja ob vklopu gorilnika do male eksplozije. Ob vžigu goriva v peči kar lepo poči in povratni udarec v gorilnik zaniha loputo za zrak in ob tem še gorilnik lepo zaropota.
Ima mogoče kdo podobne izkušnje in rešitev za moj problem.

Hvala
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sgjura » 8.11.2005 11:54

Glede malih eksplozij prvo preveri program vžiga gorilnika.

Lp.
sgjura
Strokovnjak
Strokovnjak

program

OdgovorNapisal/-a altrad » 8.11.2005 11:58

A lahko malo podrobneje. Nisem strokovnjak bi pa rad malo več vedel o tem, da sploh vem kaj od dobavitelja zahtevati. V kolikor pa ne bodo sposobni to porihtati jim pa mogoče predlagam, da vas najamejo.

Hvala!
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sevsekt » 8.11.2005 17:08

ni nujno da je nappaka v gorilniku, lahko je tudi v zvezi z dimnikom, priporocam inox tuljavo, ki se naj dimenzionira glede na peč.

LP!
sevsekt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grunf » 8.11.2005 18:41

Snami gorilec čimprej in preglej, če je okrog dize vse suho, brez kapljic goriva. Tudi vonja po gorivu ne sme biti v kurišču. Če el. magnetni ventilček ne tesni 100%, se lahko gorivo malo po malo nabira v kurišču. V tem primeru je čas za prevetritev kurišča prekratek. To bi lahko imelo tragične posledice, recimo eksplozijo večjih razmer, temu sledi požar... Sam bi čimprej poklical serviserja, če je najmanjša kapljica goriva nekontrolirano prišla v kurišče.

Tudi zaradi nastavitve gorilca na novem kotlu je zaželjen prihod serviserja. Mora uskladiti dizo in pretok zraka za novo peč, pa morda še kaj.

LP
grunf
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a stbe » 9.11.2005 8:40

Na original gorilcih so ponavadi zelo velike dize.
Nekaj podobnega se je dogajalo tudi meni, ko sem imel dizo 0,75. sedaj imam 0,5 in stvar lepo dela.
Ali so ti naredili meritve in ali si dobil ispis le teh.
Kakšen je izkoristek kotla in kakšna je temperatura dimnih plinov. Če tega nimaš naj ti naredijo ali dobi nekoga, ki se ukvarja samo z gorilci in ima ustrezno napravo za meritve.

Lp
Stbe
stbe
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a altrad » 9.11.2005 9:04

Gorilec mi je montiral "strokovnjak" z vsemi aparaturami. Imam tudi izpisek meritev, ki so dobre. Ker imam Schiedel dimnik premera 200 mm dolžine 11 m je izkoristek malo manjši. Temperatura dimnih plinov je blizu 170°C. Lahko pa da je res problem v šobi. Mislim da je vgrajena 0.75.
Hvala na vsaki informaciji. Danes namreč dobim mojstre in bi rad poleg drugih zadev rešil še to pokanje ob vžigu gorilca.

Hvala in lep pozdrav vsem!
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gost29 » 11.11.2005 13:45

In kako je sedaj z gorilcem, če lahko kaj sporočiš
hvala

LP
gost29
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a altrad » 14.11.2005 7:33

Žal še nimam nič novega povedat. Sam se gorilnika zaenkrat ne dotikam. Mojster ( znana večja firma ) pa še naprej, kakor že od vsega začetka, zadevi ne pristopi resno. Spet mi je prestavil dokončanje - odpravo vseh napak. Še sreča, da nisem vsega plačal, če bi ga najbrž več nebi videl.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a milanjezernik » 18.11.2005 23:55

Poceni ogrevanje !
Moral bi pred montažo nove peči raziskati sisteme poceni ogrevanja. Pot nazaj ni lahka. Za sistem, ki ga imaš moraš zmanjšati temperaturo dimnih plinov To ti bo naredil serviser na tvojo zahtevo. Šoba naj bo 0.40 in ustrezno nareguliran dotok zraka . Gorilec bo imel manj zagonov, bolj stabilno delovanje in večji izkoristek. Da ti ostane kar precej goriva in denarja moraš to narediti!
Pozdrav! :oops:
milanjezernik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a altrad » 21.11.2005 7:34

Najlepša hvala g.Jezernik na odgovoru s katerim si pa res lahko pomagam. Oljno peč imam samo kot dopolnilo. To sezono je obratovala samo še 25 ur in je samo dopolnilo za ogrevanje na drva.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a altrad » 6.12.2005 7:53

Pozdravljeni!

Dolgo je trajalo, da so se moji mojstri oglasili. Predlogi, ki ste mi jih dali za njih niso bili sprejemljivi. Pravijo, da če dajo manjšo šobo se bo kurišče premalo ogrevalo in bo prihajalo do rosenja kurišča. Edina rešitev za njih je gorilnik, ki ima hidravlično ali električno loputo za odpiranje zraka. Le to potem ne bo zabilo nazaj kakor mehansko na mojem Libelinem gorilcu. Tako ne bo prihajalo do tako velikega nadtlaka v kurišču in posledično ne bo prihajalo do poka ob zagonu gorilnika.
Prosim komentirajte.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

Eurotherm d.o.o.

OdgovorNapisal/-a altrad » 9.9.2006 10:51

Po enem letu nisem uspel te zadeve urediti. Končno sem se znebil mojstrov, ki so sistem ogrevanja pripeljali do skoraj pravilnega delovanja. Pokazali so vse svoje nesposobnosti tako mi je še skoz ostal problem poka gorilnika ob zagonu in tuljenje skozi peč v dimnik.
Zadevo sem predal tržni inšpekciji. Sem pa skoraj prepričan, da bom nepravilnosti moral sam odpraviti zato prosim za pomoč. Če ima kdo vgrajeno peč Eurotherm OKB 30 naj se mi prosim javi, da izmenjamo izkušnje.

Hvala in lep pozdrav!
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sevsekt » 9.9.2006 12:23

Altrad!

Da ne bom nespostljiv do mojstrov ali do Vas.
Tržna inšpekcija?

Ocitno je primanjkovalo dialoga med Vami in "nesposobnimi" obrtniki.

Pok peči- naizgorjena nafta ki je v plinih ko pride iz sobe ne izgori do konca in se nato po nekem casu uzge, zato pokne.

Tuljenje v dimniku- prilagodi oddaljenost plamena od zadnje stranice peči in zrak.

Pa lep pozdrav
sevsekt
Strokovnjak
Strokovnjak

DIALOG

OdgovorNapisal/-a altrad » 9.9.2006 12:36

Vzrok za tržno inšekcijo je zavajanje pri dajanju ponudbe, zaračunani drugi deli kot so bili vgrajeni, zaračunano več kot je bilo vgrajeno,... ne samo v tem direktnem problemu.
To kar ste navedli za vzrok poka in tuljenja bi mogoče inženirig firma morala vedeti ali ne!? Druge mogoče vejo le Eurotherm d.o.o. ne.

Hvala na pomoči bom probal odmakniti gorilnik.

Lep pozdrav.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov