STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obtočna črpalka za talno gretje

Obtočna črpalka za talno gretje

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Obtočna črpalka za talno gretje

OdgovorNapisal/-a vili » 15.12.2018 15:11

eh, ma bo kakih par 10 watov več, ma mi je šlo malo v nos tisto o "večih" črpalkah???, ne vidim razloga zakaj ali je to šlamparija ali pa pomanjkanja..., pa o tlačnih višinah v zaprtem krogu..., kar nekaj, ko pa je hidravlika tako enostavna...

sem videl nekaj teh talnih gretij, "nasa" center, pa mi tako na gitro ni bilo čisto nič jasno..., zakaj tako???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 16:38

vili napisal/-a:.... ma mi je šlo malo v nos tisto o "večih" črpalkah???, ne vidim razloga zakaj ali je to šlamparija ali pa pomanjkanja...

Hm... nisem nikjer zasledil "večih", mogoče se motim, sem pa pisal o "močnejši" črpalki in sem pri tem mislil (nisem pa pojasnil) na močnejše črpalke iz ponudb proizvajalcev primernih za uporabo v povprečnih družinskih stanovanjskih hišah.

-
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 16:42

vili napisal/-a:sem videl nekaj teh talnih gretij, "nasa" center, pa mi tako na gitro ni bilo čisto nič jasno..., zakaj tako???

Ja... saj niso tisti "NASA" delilniki in ventili omarice.... pa še montaza...itd glih poceni.... Treba nekdo tudi kaj dodatno zaslužit ne pa se samo pocen gret (npr. toplotna črpalka...) :)
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.12.2018 17:04

Deutz napisal/-a:Če dva upora vežeš zaporedno se bodo tudi tlačne izgube seštevale !!! Ti pa maš zanke vezane vzporedno !! Zaradi tega je potrebno uskladiti upore vsake zanka da ti ena z niskim uporom ne požre ves pretok !!... tista z velikim uporom pa dobi samo manjsi del pretoka.

Ha. Ste pa barabe. :D Malo se hecam. Da me ni kdo prej ruknil. Seveda, to sem pa spregledal. :( Normalno, da se gre za vzporedne vezave, to pa dosti spremeni stvari. Bom malo razrisal in videl kako stvari stojijo. Planiram pa, da bi bile vse zanke skoraj enake in dolge okoli 90 m. Bom videl kaj lahko naredim. Bom poračunal malo skupne upore za tiste 0,3 bar do 0,5 bar, ki jih je omenil gricko.
Deutz napisal/-a:Samo.... hm.... 8kW za 200m2... to pomeni da bos pri -13 porabil samo cca 2-3 kW elektrike !??
Pazi da ne boš kaj okna otpiral :) (ko bo -13)

Da, izgube objekta so za -13°C cca. 8 kW. Tako pač je in ni potrebe po večjem viru. Moderni objekti pa povečini tako ne pridejo čez 5 kW izgub. Je pa res, da ko se enkrat začnejo mešati zraven inštalaterji je vse hitro za najmanj dvakrat predimenzionirano, da bo ja "ziher". Pri TČ pa narediš več škode s tem. V realnosti so pa izgube objekta manjše, ker špice -13°C so redke, pa imaš še akumulacijo objekta. V mojem primeru bodo v TČ še trije elektro grelci, ki se po stopnjah lahko vklopijo po potrebi, če takšna špica malo dlje traja. To je zanemarljiv strošek letno, cca. 20 €. Celotni ocenjen strošek ogrevanja 200 m2 + sanitarna voda je pa tam nekje 500 - 600 € letno. Pri teh cenah elektrike seveda. To ljudje v praksi dosegajo z radiatorji na TČ voda-voda, na talnem je lahko še samo bolje, ker je večji COP. Imam pa še kamin za rezervo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.12.2018 17:27

ne deutz, ne nisi bil ti..., s tistimi večimi pumpami..., ne vem zakaj lahko oskrbuje en 10 MW generator eno mesto..., tle pa kar za vsako etažo svojo pumpo..., pa ja..., a ni elektrika pa hidravlika - vaserlajtnga isti kur...c, samo vprašam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jerjur » 15.12.2018 19:23

vili napisal/-a: pa ja..., a ni elektrika pa hidravlika - vaserlajtnga isti kur...c, samo vprašam...

:o Ne, Ni isti k..., ker drugače dež ne bi padal z neba. in elektriko bi lahko lovili v lavorje ko bi padala z oblakov.
Avtomatika je zakon
jerjur
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kruster » 15.12.2018 19:24

8kW porabe toplote = pretok cca 1m3/h ki se ohladi za 7°K , pretok se razdeli na 22 vej torej 45l/h po posamezni veji ,... kakšen bo padec tlaka na razvodu in prenosniku TČ?...0.2-0.3 bar
Zadostovala bo črpalka UPS 25-60 ali NMT 25-60 , ki bo delovala z manj kot 40 Wati.
kruster
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 20:41

kruster napisal/-a:8kW porabe toplote = pretok cca 1m3/h ki se ohladi za 7°K , pretok se razdeli na 22 vej torej 45l/h po posamezni veji ,... kakšen bo padec tlaka na razvodu in prenosniku TČ?...0.2-0.3 bar
Zadostovala bo črpalka UPS 25-60 ali NMT 25-60 , ki bo delovala z manj kot 40 Wati.

BRAVO !! to so pravi odgovori za nas !!!!
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 20:44

grega09 napisal/-a:To je zanemarljiv strošek letno, cca. 20 €. Celotni ocenjen strošek ogrevanja 200 m2 + sanitarna voda je pa tam nekje 500 - 600 € letno. Pri teh cenah elektrike seveda. To ljudje v praksi dosegajo z radiatorji na TČ voda-voda, na talnem je lahko še samo bolje, ker je večji COP. Imam pa še kamin za rezervo.

To je za mene fantastika !!! čestitam če ti rata... pa bo, po vsem sodeč.
Od kod pa črpaš toploto, če si upaš povedati ?? ..:)

.
Zadnjič spremenil Deutz, dne 15.12.2018 20:58, skupaj popravljeno 2 krat.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.12.2018 20:54

kruster napisal/-a:8kW porabe toplote = pretok cca 1m3/h ki se ohladi za 7°K , pretok se razdeli na 22 vej torej 45l/h po posamezni veji ,... kakšen bo padec tlaka na razvodu in prenosniku TČ?...0.2-0.3 bar

E, super. Hvala za res konkreten odgovor in spet nekaj novega vem. Vidim, da na koncu ni niti 1 L/min pretoka na zanko. Obtočna črpalka v TČ, ki mi je zanimiva je pa močnejša od omenjenih za faktor 2, kar je v redu. Regulirana je pa stopenjsko (od cca. 5 W do 80 W), kot rečeno, na fiksni dT.

Dve stvari me pa še zanimata. Pretok se enakomerno razporedi po zankah, če bi bil samo en razdelilec, v primeru treh, se bo pa v razmerju skupnih uporov na razdelilcih. To lahko pa reguliramo preko ventilov na razdelilcih. Tu razmišljam, da bi 1. etažo razdelil na dva dela, ker drugače bom imel preveč razvodov do najbolj odaljenih zank. Kakšna so kaj vaša mnenja? Tu se gre bolj za prakso polaganja talnega gretja, kot pa kaj drugega. No, na koncu pa tudi bolj enakomeren pretok po posameznih razdelilcih.

Druga stvar je pa razmak cevi talnega gretja. Računamo lahko kar hočemo, če polagamo cevi na plošče s čepki z razmakom 5 cm, smo na koncu omejeni na 5, 10, 15 cm, itd. Kot vidim na drugih primerih je 5 cm preveč skupaj in bo zank preveč in vse skupaj tako nima smisla. 10 cm razmika pomeni 10 m cevi na m2, kar pri 200 m2 pomeni 2000 m cevi in s tem 22 zank. Nisem se poglabljal v teorijo sevanja tal v odvisnosti od razmika cevi, imam pa občutek, da ko je estrih enkrat ogret 10 ali pa 15 cm ne pomeni neke velike razlike. Mnenja?
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.12.2018 21:03

Deutz napisal/-a:To je za mene fantastika !!! čestitam če ti rata... pa bo, po vsem sodeč.
Od kod pa črpaš toploto, če si upaš reči ?? ..:)

Bo uspelo, se trudim v tej smeri. Glede črpanja pa ni nobena skrivnost, imam črpalno vrtino 14 m globoko, gladina vode je pa na cca. 3 m pod površjem. Če jo črpaš iz globine večje od 10 m, ima konstantnih 14°C, bližje površju malo niha skozi letne čase. So bili pa vsi pretoki testirani in je vode res ogromno in bi bilo škoda je ne uporabiti. Tudi hišo sem celo pozidal oz. jo še s to vodo, pa še za vsakdanjo zunanjo uporabo je :oops:. Za ponor imam pa ponikovalnico, kamor se steka še vsa meteorna voda. Tudi testirana in lahko prevzame ogromne količine vode. Tako da to je rešeno...

Če bi lahko izbiral, bi sicer imel raje zemlja-voda, ker je zemeljski kolektor zaprt sistem in ima svoje prednosti, slabost je pa, da rabiš pa več zemlje (večjo parcelo), kar pa na žalost nimam... :(
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 21:13

grega09 napisal/-a: imam črpalno vrtino 14 m globoko, gladina vode je pa na cca. 3 m pod površjem. Če jo črpaš iz globine večje od 10 m, ima konstantnih 14°C,

A.. ha.. pa to je super (kot da maš naftno vrtino :))
Torej ti prečrpavaš to vodo skozi TČ in ohlajena voda odteče na drug konc.
Kolik pa je ta pretok in za koliko stopinj ohladiš vodo? ... ja in kako močno črpalko maš?
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 15.12.2018 21:43

Voda se ohladi nekje med 3-4 K. Pretoka mora biti okrog 2,5 m3/h. Potopna črpalka bo pa 4 colska, 250 W, trofazna, za vodnjaške vrtine. To si lahko privoščim, ker ne črpam vode iz velikih globin. Sama moč potopne črpalke pa že nekaj doda k celotni porabi, če upoštevaš, da je v toplotni črpalki kompresor moči 1,5 kW. Tam nekje 15 %, kar pa sem že upošteval, ko sem navedel porabo električne energije.

Pa še en plus je. Poleti bom objekt poceni pasivno hladil s pomočjo vode iz vrtine in ne rabim klim, samo notranje ventilatorske stenske konvektorje.

Ja, bi znalo biti, da bo voda nova nafta, še tekom mojega življenja... Ne vem ali je dobro ali slabo. Bomo videli, zdaj ne moremo nič.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 15.12.2018 21:56

hvala za info in l.p.
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.12.2018 11:12

jerjur; mislim da tvoja pripomba ne pije vode..., je simpatična, ampak je kar nekaj... :D :D :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov