STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nasvet glede izbire olja

Nasvet glede izbire olja

Vprašanja, nasveti in izmenjava mnenj na področju mazanja.

Moderatorji: -M-, eustahije

Nasvet glede izbire olja

OdgovorNapisal/-a J.B. » 3.1.2019 15:48

Potrebujem nasvet.

Trenutno popravljam en starejši elektromotor pri katerem moram zamenjati olje (sintrani ležaji). Ležaje sem očistil kolikor se je dalo z izopropilnim alkoholom in vakumom.

Original je bilo uporabljeno Shell Clavus 17 (19.0 mm2/s 40c), pa me zanima če se sploh da dobit to olje v Sloveniji, oziroma kakšno alternativo.
Zadnjič spremenil J.B., dne 3.1.2019 16:34, skupaj popravljeno 1 krat.
J.B.
Novinec
Novinec

Re: Nasvet glede izbire olja

OdgovorNapisal/-a J.B. » 3.1.2019 16:15

Potem pa imam še eno pušo za namazat.

Puša (bron/jeklo) je počasi vrteča, in postavljena vertikalno. Os ima utor za mazivo. Original je bilo uporabljeno adhezivno olje z viskoznostjo 68 mm2/s 40c (Renotac 342).

Vsak nasvet bo bil več kot dobrodošel!
J.B.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 3.1.2019 17:29

Za ležaj elektromotorja se lahko orientiraš po tabeli za industrijska olja ISO 3448 :)

Povezava:
https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:3448:ed-2:v1:en

Slika

Tako na hitro bi rekel, da bi bilo ISO VG 22 tisto pravo, kar iščeš. Domnevam, da gre za drsni ležaj?

Min = 19.8 [mm^2/s] ali cSt - centistokesov
Srednja = 22 cSt
Max = 24.2 cSt

Višja kinematična viskoznost ni problematična, lahko pa povzroča nepotrebne energijske izgube. Bistveno je da loči površine in tako s HD mazanjem prepreči obrabo. :roll:

Alternativa za Renotac... iskreno povedano ne poznam nobene. Omenjaš adhezivne lastnosti, ki so verjetno nujne.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 3.1.2019 18:22

Mogoče za tisto drugo poglej kakšna specialna olja za vodila ipd.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a J.B. » 3.1.2019 22:03

Najlepša hvala za odgovor!

Ja, gre za drsni ležaj, stvar zgleda pa takole:

1.jpg
1.jpg (87.6 KiB) Videno 24454 krat

2.jpg
2.jpg (54.98 KiB) Videno 24454 krat

3.jpg
3.jpg (146.05 KiB) Videno 24454 krat

ISO 22 sem že iskal, ampak je res težko dobiti v manjših količinah. To je sepravi hidravlično olje?

Kot alternativo za renotac nekateri priporočajo kar olje za verige motornih žag..

Sem razmišljal da bi uporabil kakšno mast, baje da so takrat med drugim uporabljali kar grafitno. Sicer sem našel eno z dodatkom MoS2, kolikor zastopim je boljše da je samo grafitna?

Mogoče malo kompliciram ampak so deli stari več kot 55 let in bi jih rad obdržal pri življenju dokler se bo dalo.
J.B.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 3.1.2019 22:12

Tokle je... drsni ležaji delujejo na Hidrodinamsko mazanje. Običajne temperature obratovanja so okoli 40°C . Kar je več, je za ležaj lahko že huda ura. Poleg tega elektromotor ves čas deluje na konstantnih obratih, zagon in ustavljanje predstavljata zanemarljiv čas obratovanja, tako da za mejno mazanje ni treba kaj dosti skrbeti. Ker so razmere obratovanja večalimanj konstantne in se hitro ustalijo, IV v splošnem za tak primer ni tako zelo pomemben.

Torej je v končni fazi bistveno, da je dinamična viskoznost pri temperaturi obratovanja ustrezna. Tako lahko ležaj zaplava (HD mazanje) in deluje praktično brez obrabe. Edini vir izgub energije tako predstavlja strižni odpor maziva.

Če nekje piše "hidravlično" ne pomeni nujno, da je uporabno le tam. V marsikaterem prodajnem katalogu maziv lahko zaslediš, da ima neko "namensko" mazivo možnost rabe tudi drugje. Hidravlična olja so običajno na osnovi manj židkih/viskoznih baznih olj in taka olja so primerna za hitrovrteče se drsne ležaje, saj so izgube strižnega odpora maziva manjše :D

V reologiji je viskoznost snovi vedno asociirana z "dušenjem" oz. izgubo, v termodinamiki pa z entropijo :D

Alternativa za renotac:

Da, olje za verige bi šlo. Načelno se ti gre tu za oprijemljivost (adhezijo), da ne "steče" vse mazivo iz mazanega kontakta, če praviš da je stvar vertikalno postavljena. Mislim, tudi razna maziva za vodila bi morala biti sprejemljiva, mogoče kakšne masti, če je relativna hitrost med kontaktnima površinama res majhna.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 4.1.2019 10:54

Glede olja za ketne opomba.

Za kakšna BIO olja bo treba bolj pogosto podmazati na novo, ker niso trajno obstojna.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 4.1.2019 12:09

Ne uporabljaj BIO olja, ker še za verige motornih žag se ne obnesejo najbolje!
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 4.1.2019 12:35

fikus_ napisal/-a:Ne uporabljaj BIO olja, ker še za verige motornih žag se ne obnesejo najbolje!

Poanta BIO olj naj bi bila v tem, da so ekološko manj oporečna... Imajo pa daleč najslabšo oksidacijsko obstojnost, zato bi prišla v poštev samo ob redni oz. pogosti menjavi.

Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a J.B. » 4.1.2019 21:34

Hja, sploh nevem če se še da dobit v Evropi olje za verige katero ni bio. Sem poskusil uporabit olje North Sea, ampak ni zadosti adhezivno. Tko da bom moral še malo poiskati oziroma uporabit kar mast.

Glede olja za motor mi pa je uspelo dobiti neko alternativo. Gre se za olje za rezkanje in vrtanje, 22-36 cst.
J.B.
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.1.2019 19:37

Še iz časa Yuge se spomnim, da je bili olje za "hipoidne zubčanike" lepljivo kot med.
Mogoče kaj takšnega:

http://www.cim.si/50-olja-za-menjalnike ... erencijale
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.1.2019 22:27

nekaj me zanima, sintran ležaj, a je potopljen v olju???..., kje imaš to olje, a morda na tistem filcu - zeleno, če prav vidim..., če se pa še malo spomnim???, so nas učili, da so sintrene - porozne "piksne kuhali" v mazivih, da so se napojile, če se to še počne, pa pojma nimam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a J.B. » 7.1.2019 0:20

Hvala za link! Bom preveril še te alternative!

Ja, celoten ležaj je potopljen v olju. Tisti filc objame sintran ležaj in naj bi bil zato, da se olje v primeru odtekanja, potem počasi sprošča iz filca v ležaj.

To glede "kuhanja" sintranih ležajev sem tudi jaz prebral. Baje da se mora ležaj kuhat v olju na temperaturi 60 stopinj nekaj ur, in to naj bi potem spravilo olje nazaj v pore. Pred kratkim sem se pogovarjal z nekom ki je to poskusil in mi je povedal da se je ležaj občutno lepše vrtel.
J.B.
Novinec
Novinec

Vrni se na Mazanje in hlajenje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov