STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izobraževanje in prihodnost v strojništvu

Izobraževanje in prihodnost v strojništvu

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Izobraževanje in prihodnost v strojništvu

OdgovorNapisal/-a _Radovednež_ » 5.1.2019 0:17

Pozdravljeni!
Star sem 15 let in sem nov uporabnik tega foruma, katerega sem naključno našel na spletu in se mi zdi nepopisno uporaben. Že od malih nog me zanima tehnika, prav tako rad spoznavam obilo novih stvari, zato se mi zdi ta forum zelo uporaben saj se mi poraja ogromno vprašanj. Da pa boste moja vprašanja bolje razumeli in znali nanje zanesljivo odgovoriti pa se vam moram na začetku predstaviti.

Obiskujem prvi letnik srednje šole, v osnovnošolskih časih pa sem se navdušil nad obilo novimi stvarmi, med katerimi so se mi najbolj približale tehnične stroke zaradi povezanosti z vsakdanjim življenjem ter prakso. Sicer pa do 9. razreda OŠ nikoli nisem poglobljeno razmišljal o mojem nadaljnjem šolanju v srednji šoli in nato na fakulteti saj sem si vedno mislil, da je do tega še veliko časa. Ko pa je prišel ta čas sem v bistvu dal v poštev vse možnosti poklicnih šol in tudi gimnazije. Po dolgem premlevanju, primerjanju ter razmišljanju kaj bi bilo boljše zame sem se odločil za šolanje na gimnaziji, pa se malo ustavimo tukaj; preteklo leto sem se zelo navdušil za delo kot tako nasploh, začel sem se zavedati kaj pomeni, če si človek zna kaj sam porihtat, izdelat, popravit itd. za lažji vsakdan ali pa enostavno iz razloga, ker ga to zanima. Misel na to, da se noben človek ne rodi učen in, da se vse lahko naučiš, če imaš ŽELJO in VOLJO mi je ves čas šla po glavi in tako sem se začel ozirati kaj se dogaja v moji okolici - vedno, ko se je kaj delalo v moji bližini sem hotel biti zraven, se učiti, pomagati ne glede na to kaj se je delalo (od programiranja, šravfanja avta, oranja, do kolin.......... - skratka vse, kar je povezano z vsakdanom - zanima me res širok spekter znanj in zavedam se, da ima vsako delo svojo specifiko, zato vedno in povsod pridno poslušam in se učim, da bom nekoč znal tudi jaz). Začel sem ceniti ljudi, ki znajo nekaj ustvarit sami, z svojim znanjem in rokami(tako v teoriji kot tudi v praksi). Ampak vse to od opisanega se niti slučajno ne križa z gimnazijo; pri izbiri srednje šole sem bil v veliki dilemi, v ožjem izboru sem imel srednjo strojno šolo(izmed vseh znanj me strojništvo najbolj pritegne, prav tako je bil informativni dan zelo zanimiv - sicer pa še verjetno nimam pojma kako širok spekter znanj ter vedoželjnosti vsebuje ta stroka) ter splošno gimnazijo(gimnazijo pa zato, ker sem osnovno šolo naredil z odliko, nebom rekel, da nisem vložil nič truda, ampak sem z trudom in povezovanjem bil vsa leta odličen in najpomembnejše; učenje mi ni nikoli predstavljalo strašne muke in bil sem mnenja, da bom gimnaziji kos - seveda z sprotnim delom ter sodelovanjem med urami, včasih bo pa treba tudi malo dlje posedeti za knjigo. V primerjavi z ostalimi sošolci, ki so se odločili za poklicne šole sem se sam sebi tudi zdel nivo višje v zrelosti in razmišljanju in tako torej nisem izločil možnosti vpisa v gimnazijo). Dolgo sem razmišljal, a nekaj me je vseeno bolj vleklo k strojni šoli - misel na praktični pouk, strokovna usmeritev, širjenje znanja na tem področju.., in po še več razmišljanja ter pogovora z dijaki iz obeh šol sem izvedel, da naj bi že lep čas bila gimnazija boljša podlaga za fakulteto(v mojem primeru boljše predznanje fizike, matematike, kemije.. - in ti trije predmeti me zanimajo in mi ne predstavljajo težav), nato sem pa spet pomislil, da če me bo strojništvo zanimalo se lahko tudi sam učim osnov te stroke in si tako gradim znanje - seveda, če je želja in volja, vrjamem, da bom ogromno odnesel tudi na tej spletni strani. Končno sem prišel, do sklepa, kjer se vpišem v sr. šolo - gimnazijo(bil sem mnenja, da se v skrajnem primeru še vedno lahko prepišem). Danes, ko je recimo polovico šolskega leta za menoj mislim, da sem se odločil pravilno, spoznal sem tudi par oseb, ki so ravno študenti fakultete in so mi predlagali gimnazijo, učenje mi gre dobro od rok, prav tako mi šola ne dela težav.

Zdaj pa preidimo k bistvu, zakaj sploh danes pišem ta prispevek in se predstavljam;
Vprašanja:
1. Kakšna prihodnost se obeta strojništvu, kakšne so spremembe v stroj., ki prihajajo zaradi digitalizacije sveta in kako to vpliva na delo strojnih inženirjev?

2. Ali mi iz svojih lastnih izkušenj priporočate študij strojništva na univerzi(MB)? Kako zgleda študij strojništva(težavnost, način učenja profesorjev, ALI JE KAJ PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA, ali so sodelovanja z podjetji)? Zavedam se, da je pa univerza res preskok, tu ni več šale.., ampak me vseeno zanima kako je s prostim časom? Mi priporočate študentsko delo med študijem? V povprečju - kolikšen delež študentov prihaja iz sr. poklicne šole in kolikšen delež iz gimnazije?

3. Kakšne so možnosti zaposlitve inžinerja (povedati moram, da mi pisarniško delo ni preveč všeč, sem raje na nogah, ustvarjam in me zanima, kako zgleda delo inženirja - torej, če je kakšno razmerje med pisarniškim in nepisarniškim delom, recimo 40%60% ali kaj podobnega)? sicer je verjetno to čisto odvisno od tega koga v tem trenutku rabi določeno podjetje, ampak me zanima v večini...

4. Kaj si mislite o meni glede na prebrano zgoraj, imate kakšna priporočila za življenje nasploh...? Zelo bom hvaležen, če mi delite tudi kakšne Vaše življenske izkušnje...

To so v večini vprašanja, ki me zanimajo, preden pa končam pa vas še nekaj prosim. Morda sem res še premlad za razmišljanje o univerzi in poklicu in svareh, ki jih bom v življenju počel ampak vas vseeno prosim, da mi odgovorite na zastavljena vprašanja(če ste seveda pri volji za to), četudi sem prispevek napisal zelo na dolgo, verjetno z 5krat preveč besed, ampak res sem želel, da me spoznate iz tega vidika, z razlogom, da mi znate bolje svetovati. Res je tudi, da sem proti vam vsem čisti zelenec iz tega področja in se morda sploh še ne zavedam kaj v resnici je pravo strojništvo, a ravno iz tega razloga sem napisal ta prispevek, da se začnem učiti in informirati o tem in tako nabirati dragoceno znanje.

Res se vam vsem že vnaprej iz srca zahvaljujem za odgovore in potrpljenje pri branju :), v tem novem letu pa vam želim vse lepo, obilo uspehov ter uresničitev želja ter se priporočam za odziv.

Hvala še enkrat in lep pozdrav!!
_Radovednež_
Novinec
Novinec

Re: Izobraževanje in prihodnost v strojništvu

OdgovorNapisal/-a tehnik » 5.1.2019 9:00

Pusti času čas. Kot si napisal, si še premlad za razmišljanje o študiju. Odločitev za gimnazijo je bila pravilna. Če želiš izvedeti čim več o svetu v katerem živiš, potem je gimnazija najboljša. Pri izbiri fakultete boš verjetno moral upoštevati še marsikaj drugega kot kaj te veseli. Bolj boš moral razmišljati kako boš svoj talent in diplomo čim dražje prodal na trgu dela. Če misliš živeti v SLO potem bo odločitev drugačna kot recimo odločitev za odhod v tujino. Vedno moraš imeti postavljene cilje zelo visoko. Recimo naše politike: inženir tekstilstva + popoldanska MBA fakulteta in si lahko predsednik vlade ali minister za vsa področja, kjer odločaš o usodi ljudi. Pomemben je cilj in ne pot. Vedno uporabi formulo kjer sta vključeni dve spremenljivki: čas efektivnega dela in mesečno plačilo. Trenutno so v SLO carji učitelji: 22ur efektive na teden; 9 mesecev prisotnosti na delovnem mestu; plača je 1400-1600€. Ogromno časa za delo ali ukvarjanje s čim drugim kot službo. Kvaliteta življenja mnogo boljša od vsakega inženirja v podjetju.
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 5.1.2019 10:11

Esejist :D ti imaš slovenščino zagotovo 5.

1. Prihodnost je odvisna od tebe. Od tebe zato, ker boš moral znati uporabiti in prodati svoje znanje. Strojništvo je ena taka univerzalna reč, ki je mnogo širša od klasične strojegradnje in to imej v mislih.

Digitalizacija naj te ne skrbi. Pomeni le, da je potreba po računalniški pismenosti večja, to je pa tudi vse. Sodoben strojni inženir zna tudi kaj sprogramirat. Učili vas bodo osnove Pythona in C++. Zelo zelo zaželeno da greš tudi na kak NAPREDNI tečaj rabe MS Office in da ti matematika štima. Brez matematike ne boš naredil nič uporabnega.

2. Če meniš da je to to pojdi. Znanje ti ne bo škodilo. Faks ti bo dal idejo, kako pristopiti k raziskovanju in reševanju problema. Ostalo je spet na tebi.

Praktično usposabljanje poteka v obliki avditornih in laboratorijskih vaj. Povečini se boste ukvarjali z meritvami, standardnimi preizkusi, eksperimenti, računalniškimi vajami (programkranje, modeliranje), kakšno komponento boste razdrli, malo štroma vezali če bo kaka mehatronka kje in računstvom. Doma boste na osnovi narjenpisali poročila in projektne naloge. Predvsem vam bodo na vajah pokazali relevantna znanja, kako v praksi aplicirati teorijo.

Kdor bi rad vedel več, se lahko dogovori, da naredi ekstra projekt za boljšo oceno. Študentska organizacija vsako leto organizira tudi razne CAD CAM tečaje ipd. Načeloma je res vse odvisn kok tebe nekaj zanima.

Ne pa pričakovat da te bodo na faksu učil delat na stružnici, ker to je popolnoma mimo. Če bi rad delal s stružnico greš ditekt za strugarja ne pa inženirja.

3. Možnosti so spet odvisne od tebe. Tujina išče, Slovenija tudi, vendar je delo nekam slabo cenjeno. Odvisno na koga naletiš. Definitivno ti bo pomagalo, če se boš na faksu povezal s pravimi ljudmi. Imel sem par kolegov, sinov direktorjev večjih fabrik ki so potem parim kolegom zrihtali razna dela. Še bolje bo, če uspeš kot SP.

Definitivno glej, da se boš znal pogajat. Ni ti treba sprejeti vsega kar se ponuja. Tvoja plača ne sme biti nižja kot plača enega v proizvodnji. Če se to zgodi si nekje HUDO zahebal. Vseeno ne pričakuj milijonov.

4. Verjetno te to še najbolj zanima :wink:
Načelno ni pomembno, kaj mi mislimo. Bolj je pomembno, koliko verjameš v svojo idejo. Načelno si še mlad in malo naiven, kar je zdravo ker ravno ta neobremenjenost z realo ti daje širok vid opcij (tudi nemogočih), ki jo lahko potencialno uresničiš. Nek prof. je dobro dejal, da so naši mladi možgani boljši od starih, togih. Pojasnil je, da zaradi pomanjkanja izkušenj vidimo nove, zanimive pa tudi bizarne rešitve na katere izkušen strokovnjak ne bi pomislil, saj povečini dela po nekem stabilnem togem kopitu.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 5.1.2019 13:49

Ma kaj te veseli, kaj boš delal ... Glej to se bo že nekak poklopilo, ko prideš do tam v življenju.
Za faks pa raje vpiši kaj takega, kjer boš imel vsaj pol/pol bab za sošolke.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 5.1.2019 13:55

Preberi malo bolj svetovne forume.... kar prebiram, je povsod ista žalost.

https://www.reddit.com/r/EngineeringStudents/

https://www.reddit.com/r/MechanicalEngineering/

https://www.reddit.com/r/MechanicalEngineer/

https://www.reddit.com/r/cad/

Prihodnost je v infrastrukturi, energetiki in medicini.

Pri nas pa res, noben ne zasluži toliko veliko za toliko malo truda in odgovornosti kot če si štrukelj. Zunaj se pa zadeve že pošlihtal.

Slika
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 5.1.2019 14:10

@Duroplast, :D , kapo dol ! Ne bomo še izumrli. :lol:

@Radovednež, prav si se odločil, ko si šel na gimnazijo. Tako imaš omogočena nadaljnja 4 leta za dozorevanje, zelo pomembno za mladega človeka. Ko sem bil jaz takrat, mi je manjkalo samo dva meseca, pa nič hudega zato. Morda imam tako zaradi kemije malce bolj širše obzorje - pa mi velikokrat prav pride.

Vedi, da je strojništvo ena najširša možna izobrazba v našem svetu. V naravoslovju je to največ ... tako kot v družboslovju teološka izobrazba. Tako je to.

S splošno ali še bolje klasično gimnazijo ti bodo prav vsa vrata v strokovni svet odprta. Mnogo bolj kot pa če bi bil na srednji strojni (si že omejen). Pisarniško delo ti pa sledi, :P , kar sprijazni se. Toda - sam si boš smel ustvarjati delovno okolje, če pa to ni nekaj vredno!!! :P
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 5.1.2019 14:52

Gimnazija bo kar prava izbira. Mene je sicer včasih malo motilo, da se nisem odločil za srednjo strojno ali vsaj tehnično gimnazijo, pa na koncu sploh ni pomembno. Vse je odvisno od tvoje volje. Vse kar se na srednji strojni šoli naučijo, se lahko hitro tudi ti kasneje, če te veseli. "Riniti" znanje nekomu v glavo ni bilo še nikoli dobro...
Bo pa malo težko, če nikoli ne boš stal za stružnico ali kaj zavaril. Tako se takoj lažje pogovarjaš z ljudmi, ki bodo tvoje ideje spravili v realnost, ker na žalost ne boš mogel vseh sam.

Pa ohrani kritično razmišljanje, če ga imaš. Kako veš, da ga imaš? Veliko ljudi se velikokrat ne strinja s tabo. :D Nauči se stvari pogledati od daleč in se vprašaj zakaj je tako. Za kakšne hitre intervencije včasih to ni dobro, za večino stvari pa je. To se pa naučiš filtrirati kasneje. Smo pa vsi za nekaj in ne za vse. Trudi se delati na sodelovanju, ker kasneje boš velikokrat sodeloval z ljudmi, od katerih se boš lahko kaj naučil in oni se bodo lahko kaj naučili od tebe.

Če te tehnika veseli, ne bo problema. Je pa to zelo široko področje, kot so že omenili pred mano.
Kaj nas pa čaka, pa nihče ne ve. :)

Dejstvo je pa še, da za dobro plačilo se boš moral pa sam znati iztržiti. To nam tu malo manjka, kar je še vedno posledica prejšnjega sistema. Gre pa na bolje, ker smo pač vpeti v okoliški svet in to vse povleče za sabo.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 5.1.2019 17:26

Demz napisal/-a:@Duroplast, :D , kapo dol ! Ne bomo še izumrli. :lol:

NE SMEMO ! :D Če se zgodi, lahko gospodarstvo kar zugrunde gehen.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 9.1.2019 20:22

ktm2002 napisal/-a:Preberi malo bolj svetovne forume.... kar prebiram, je povsod ista žalost.

Pri nas pa res, noben ne zasluži toliko veliko za toliko malo truda in odgovornosti kot če si štrukelj. Zunaj se pa zadeve že pošlihtal.

Slika

narobe razmišljaš. če delaš za drugega dobiš fiksno plačilo, ravno toliko da nisi revež. trik je v SP. že snažilka S.P. zasluži 2x več kot povprečen strojnik.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.1.2019 20:36

Zelo narobe. Zasluži zgolj pol od tistega, kar zasluži uradno zaposlen strojnik. Vse ostalo pobere država.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 9.1.2019 21:00

ti se kar tolaži... razen če imaš 2500€ neto?
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a _Radovednež_ » 12.1.2019 21:27

Vsem se vam zahvaljujem za odgovore in pojasnila.
Lep pozdrav.
_Radovednež_
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm2002 » 13.1.2019 0:28

korenje napisal/-a:
ktm2002 napisal/-a:Preberi malo bolj svetovne forume.... kar prebiram, je povsod ista žalost.

Slika

narobe razmišljaš. če delaš za drugega dobiš fiksno plačilo, ravno toliko da nisi revež. trik je v SP. že snažilka S.P. zasluži 2x več kot povprečen strojnik.

Po podatkih statističnega urada so povprečne dejansko izplačane mesečne bruto plače strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju v letu 2016 segale od 1.462 evrov v predšolski vzgoji (podatek zajema tako vzgojitelje kot pomočnike vzgojiteljev) do 2.991 evrov za visokošolske učitelje in sodelavce.

Buletproof šiht v javni upravi za 9 mesecev na leto in 20h na teden. Pa je vsaj 1300€ neto na mesec.

Torej, če bi delali polni deloven čas 1300*2(za 40h na teden)*4/3 (junij, julij, avgus) = 41k neto na leto. :D Več kot inženir v avstriji s tem, da mora celo kaj naredit. Tem ni treba kaj velik. Torej zračunano malo čez prst samo vseeno. (pa ne sedaj s kakimi dežurstvi in govorilnimi ali pripravami na pouk (mogoče prvo leto res moraš kaj pogledat)).
ktm2002
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 13.1.2019 11:06

Če si kot učitelj nov, lahko kar pozabiš ma takšno plačo, 1500 € bruto pa ni ravno nekaj s čimer bi se hvalil. Kar se tiče delovnega časa po končanem pouku, imaš pa tako kot povsod nekatere, ki kaj naredijo, veliko jih pa ne.

Sicer pa eno vprašnje ktm. Zakaj pa ne greš za učitelja? Če prav razumem, ti bo tam dosti bolje, kot tu kjer si zdaj.

Jaz ne bi šel. Sicer se fajn sliši, nekaj otrok že imaš pod kontrolo. Potem pa pride golazen od staršev (to so nekateri, jih je pa vedno več) v šolo, pa si na*ebal...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 13.1.2019 11:53

učitelj..., uau, tu mi zazvonijo vsi zvonovi...

malo pomagam na tehniški šoli, niso na nevem koliko razpisov dobili učitelja, pa me je vodstvo prosilo, če grem za en predmet zaflikat luknjo, ajde pa grem malo po dolgem času... govoriš o mulcih, te bi vse najprej okoli kepe, ja res nevzgojeno, da ne rečem še kaj gršega, vsi vedo samo o pravicah, ja bog ne daj, da bi se spozabil, pa prilimal kakemu "šmrkavcu" kakšno vzgojno okoli ušes, nebi nič škodilo, mi z advokati snamejo gate z riti... :evil: :evil: , to pa...

šole (pa še kaj) so se sfemenizirale - poženščile u 3pm, to je četrta stopnja..., ni trde "možakarske roke", to mi je čisto na tiho zaupalo vodstvo..., pa ne smem govoriti na glas..., (učiteljski zbor; same babe, je vmes tudi kaka..., dedcev nas je pet, pa imej red, ne ga ne more biti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov