Samo za primer:
Dvakrat sem iz zanimanja beležil ure gradbinca, ki sem ga imel pri hiši dvakrat po dva tedna. Jaz sem od sebe dal točen popis del, prišla je ponudba za delo in material posebej. Pa ne nek one-man-band, ampak manjša gradbena firma, kalkulacije za ponudbe dela šef.
No, na koncu sem sam ocenil, da dela zidar za 15 €/h. To je bila končna postavka, ki so mi jo zaračunali kot stranki (zraven je potem še 9,5 % davka seveda), sicer ni bila nikjer omenjena. Jo pa uporabljajo za oceno stroška del. Če seveda dobijo kvaliteten popis. Drugače je pa klasično pregovarjanje kdo je kaj pozabil in spregledal in zakaj ni tako kot bi naj bilo in ni bilo pa je bilo...

To je torej uradna ura zidarja, tu se pa pogovarjamo o čisto drugih stvareh.
Meni osebno se zdi še malo premalo, samo ko pa večini to omeniš je pa

. Problem je, da ljudje ne ločijo svoje neto plače od urne postavke, ki se jo zaračuna stranki. Že večkrat sem dobil odgovor, da je urna postavka tistega, ki dobi 1000 € neto plače za 174 ur mesečno 5,75 €/h.
Je pa res, da sem nekaj časa nazaj tudi sam videl samo svoj neto znesek in me ni brigalo ostalo.

Zdaj pa ni več tako...
Inženirji in ves tehnični kader se premalo srečujejo s finačnim ozadjem projektov. Samo slišijo, da je predrago, ko nekaj naredijo, zakaj pa je tako, pa nihče ne ve. Kalkulacije po zaključenih projektih so ključne za prihodnost, to je ena izmed mojih izkušenj, ki jo prosto delim z vsemi, ki jo ne poznajo in tega še ne počnejo.
Razen, če nimaš koga, ki ti to že na začetku pove. Jaz nisem imel in še zdaj nimam nikogar.