STROJNISTVO.com • Poglej temo - kontrolne karte

kontrolne karte

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

kontrolne karte

OdgovorNapisal/-a pero_46 » 8.3.2019 8:02

pozdravljeni!

ima mogoče kdo kakšno predlogo kontrolne karte rad bi jih uvedel v proizvodnjo pa nevem kako bi se je lotil narest. hvala
pero_46
Novinec
Novinec

Re: kontrolne karte

OdgovorNapisal/-a Fancy » 11.3.2019 6:49

LP

Verjetno rabiš x-R karto za spremljanje po kontrolnem planu ?

Napiši kaj več kaj točno potrebuješ.

Nima smisla, da sedaj ugibam in ti napišem cel kup teorije
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pero_46 » 11.3.2019 13:55

imel sem v mislih na način da bi imel v preglednici dimenzije iz načrta ki bi jih potem operater vpisoval v preglednico za vsako dimenzijo da bi tako zagotovili da bi bile vse dimenzije izmerjene in bi tako zmanšal moznost napak.
pero_46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 11.3.2019 14:03

Čisto enostavno narediš tabelo, zgoraj št. načrta, naziv, spodaj en stolpec mera po nacrtu s predvidenimi odstopki in desno stolpec z izmereno mero. Pred vsako vrstico št. vrstice, katero označiš pri meri na načrtu, da več, katero mero si meril (podobno za tolerance oblike). Priloga takšnemu merilnemu protokolu je načrt z označenimi merami.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.3.2019 14:57

dobro je malo pogledati sisteme zagotavljanja kakovosti, kaj boš sledil, kako, in kako boš te podatke obdeloval, če jih ne boš je brez veze, karkoli snemat, zakaj..., poglej morda malo kakšen AQL kaj vem, sem bil pred desetletji na "iskra" šolanju kap, nič ti ni jasno, meni res ni bilo..., sem samo debelo gledal... :evil: :oops: :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fancy » 12.3.2019 14:47

LP

fikus je dal dober primer, kateri je po mojih izkušnjah primeren za orodjarno zraven delovnega naloga.

Na vseh operacijah (rezkanje, živa, potopna,...…) se vpiše mera, katera je zahtevana na načrtni dokumentaciji.

V teoriji imaš na zadnji operaciji sestavni del za orodje skladen z dokumentacijo (v teoriji sem napisal)

Proizvodnja je svoj hec - izbereš karakteristiko, katero boš nadziral (določi kupec, določena v PFMEA, določiš na pamet po izkušnjah, …..). Seveda je v KP in jo kontroliraš po določeni frekvenci (vpisano v KP).

Najbolj elegantna rešitev je vpis v sofware za SPC (preprost izračun za dolgoročni cpk - saj vemo - če ni drugače določeno mora biti višji od 1,33)

Lahko pa vpisuješ v tako imenovano x -R karto - 5 izvedenih meritev - avtomatski ti izračuna povprečje in nariše graf. r pomeni razpon med najvišjo in najnižjo izmerjeno mero in generira graf
Lahko si tudi narediš formulo za izračun cp in cpk

Avtorju teme - kaj pravzapraš želiš ?

Vili - AQL se praktično ne uporablja več - slabi kosi lahko gredo naprej.

Tudi jaz izhajam iz bivše Iskre - tam sem se začel z kakovostjo v prvi 1/2 osemdesetih
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.3.2019 15:26

fancy:

ma so me "iskra - ši" na seminarju drcali, ta AQL mi je še malo ostal v glavi, sem že dolgo aut, ja res je slabi kosi gredo lahko skozi, samo naj fant pogleda malo sisteme..., dobro ali bo šel po nekem vzorčenju ali pa 100%..., to mora presoditi sam, samo kako pa te podatke vrednotiti in potem ukrepati za stabilnost procesa je pa zopet..., to je strategija firme, ki je v rokah direktorja do kod bo šel...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fancy » 12.3.2019 16:25

Direktorji nimajo pojma :evil: njih zanima samo da ni reklamacij :roll:

Recimo cp je 5,23, cpk pa 0,75 - kaj bo naredil :evil:

Pa pustimo zdaj ob strani six sigma, osredotočimo se na SPC
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.3.2019 17:04

ja saj pero je dobil to nalogo..., mu ni lahko..., verjamem..., ja, če bo samo vpisoval, odstopanja in, če se bo s tem izognil izmetu...???, ali pa bo slabe kose izločal..., proces mora nekako stabilizirati ali kaj..., naj malo bolj razloži... ali nakladam... ali mu ga biksa stroj - i ali pa delavec - i - ke..., bodi pameten...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fancy » 12.3.2019 17:21

Na kratko - pišem na pamet ne po izračunu

Imaš mero 10 +/- 0,1 mm se pravi spodnja toleranca je 9,90, zgornja pa 10,10 mm

Vedno se računa po Gaussovi krivulji oziroma raztrosu

cp je sposobnost procesa, cpk pa index sposobnosti procesa (najvišji če je v centru Gaussa) v zgornjem primeru med 9,98 in 10,02

Sedaj pa catch - meritve imaš stabilne med 9,92 in 9,94 mm - se pravi cpk je slab, ker pa delaš v ozki toleranci je pa cp (sposobnost procesa visok - beri zelo mala verjetnost da bo izdelek zunaj tolerance)

Ne da se mi lepit slik iz x-r kart oziroma SPC softwara

Pokliči me, če te zanima kaj več

Zanimivo, avtor teme nič ne komentira
Per aspera ad astra
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 12.3.2019 17:36

glej, meni se hebe, sem že dolgo iz tega, sem se majčkeno ukvarjal tudi s temi jajci, zahebano, ja naj se pa avtor teme oglasi, vidim, da si "jakson", lepo... :D :D, dobro morda avtorju ni čisto jasno kaj bi želel in s tem početi..., ja gredo pa vsi procesu več ali manj po gausu, po neki normalni distribuciji..., če si s procesom notri, si zmagal, problem so pa špice, ki sekajo ven..., potem so ukrepi...

se pa nek pravi sistem kakovosti gradi kar nekaj časa, ne gre čez noč...
Zadnjič spremenil vili, dne 12.3.2019 17:45, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pero_46 » 12.3.2019 17:44

vem da za tem obstaja cel kup dokumentacije kako se lahko kaj nadzoruje, trenutno nimamo še tako zahtevne proizvodnje, se mi gre samo da malo zaposlene nadzorujem kako merijo in kako dosledni so, tako da sem že dobil kar sem iskal. hvala
pero_46
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 12.3.2019 17:59

no, ko imaš to poštimano, pa lahko na "stenčas" obesiš stroške slabe kakovosti, kdo je največ biksal in tako dalje, ampak ne, ti moraš poskrbeti, da do tega ne pride...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov