STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena varjenih konstrukcij

Cena varjenih konstrukcij

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Cena varjenih konstrukcij

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.3.2019 9:42

Naletel sem na vprašanje koliko bi stala izvedba varjene konstrukcije iz aluminija.

Če se pogovarjamo o izvedbi na kg, potem mi je nekako znano, da se cena izvedbe jeklene konstrukcije, ki je že pocinkana, vrti okrog 3 €/kg plus minus nekaj. To pomeni, da izvajalec dobi tehnično dokumentacijo in izdela konstrukcijo vključno s cinkanjem. Seveda je montaža posebej, itd.

Naj nekdo, ki je vsak dan v teh izvedbah malo pove, kako je s tem z varjeno konstrukcijo iz aluminija in inoxa. Tu govorimo brez površinske zaščite.

Vem, da so odstopanja in je odvisno od primera do primera, neka osnova (za trenutno stanje na trgu) pa verjetno obstaja.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Cena varjenih konstrukcij

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 14.3.2019 11:40

3eur/kg je veliko premalo.Recimo samonosna dvoriščna vrata tehtajo recimo 200kg pomeni 600eur narejna.Ga ni fušarja, ki ti bi to izdelal za tak denar.Edino če si mislili samo roke brez materiala pa še to je malo.Sem pozabil napisati da govorim za črno jeklo,če je pa inox ali alu je pa še veliko dražje.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 14.3.2019 12:12

Ok. Pri manjših kilažah je tako ocenjevati problem, se strinjam. Drugače je pa 1 €/kg material (konstrukcijsko jeklo), 1 €/kg delo in 1 €/kg cinkanje. Pa sem povedal v plus za material in cinkanje. Za večje količine se dosega dosti nižje cene.

Podatke imam s strani izvajalca, kjer je on izvajal jeklene konstrukcije po končanih načrtih. Tu so bile kilaže večje in sicer cca. 30 ton jeklenih konstrukcij.

Tudi nadstreški za hiše se prodajajo za veliko večje vsote, kot pa če bi gledal po kilažah.

Malo me zanima, kako se v praksi ocenjuje takšne stvari.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 14.3.2019 12:36

ja, cena na kilogram je lahko včasih dobra, včasih slaba. za lidlovo skladišče v arnovskem gozdu (57000 kvadratnih metrov) so se verjetno zdilal.

Inox šlosarijo prodajamo v avstrijo in nemčijo 9-20€/kg (1.4404, peskano s perlami) odvisno od stopne sestave....
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 14.3.2019 12:46

Pred 2 leti sem iskal ponudbe za izdelavo jeklene konstrukcije, to so bile 3 etaže z stopnicami in ograjami, skupna teža cca 26 t. Cene najugodnejšega ponudnika so bile naslednje:
Sama konstrukcija (stebri, nosilci, pohodna pločevina ...) 1,85 eura/kg
Stopnice, ograje, lestve.... 2,5 eura kg
Cena je obsegala izdelava delavniških risb, izdelava, vroče cinkanje (v Bosni) in montažo.
Za primerjavo sem imel še ponudbo italijanskega dobavitelja, njihova enotna cena za tak obseg je bila 2,85 eura/kg + prevoz in montaža.
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 14.3.2019 21:24

Naj še kdo pove koliko računa če ni skrivnost ker tudi mene zanima.

Za preproste kontrukcije je 1€ delo na kg je nekako realno za jeklo.

Za alu pa verjetno kakšne 3€ po kg, glede na to da je lažji, pa z varjenjem je več dela ali pa je vsaj zamudnejše.

Seveda govorimo o "simpl" konstrukcijah, kjer ni 100 lukenj na enem metru,....
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.3.2019 22:15

jap, vas vidim, da je tehnologija in "kalkulacija" kar malo JEBA ane, ne ne gre kar tako na "palec" po kili..., bo potrebno kar malo računati..., naj ti bo vroče zdaj, ko računaš, kalkuliraš ne pa potem, ko boš rezal, švajsal, preklada in šmirglal..., boš vse zahebal...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bootsy » 18.3.2019 17:27

Če vi tako ponudbe delate...

Mi bi že zdavnaj zaprli svoja vrata.

Vili se popolnoma strinjam.
bootsy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 18.3.2019 20:00

ja bootsy,
vsi bi kar nekaj na hitro, ampak žal to ne gre, res žal, tehnologija, "študij časov" uau, pa tega v šolah sploh ne učijo več, (samo še nek klinčev CNC), kako priti do tega pri rezanju (struženje, frezanje, vrtanje...), pri ključavničarskih delih (zopet en kup operacij), VARJENJE, koliko časa za to delo, pa manipulacije, pa ja, gremo po kili, ma, da nebi...ja booty, na tak način po kili, če res nimaš 100% občutka - nevem koliko izkušenj..., si hitro v rdečih številkah..., potem pa ključavnica na vrata..., hebiga to je to..., ali pa ne dobiš dela, ker si po kili predrag..., po kili..., ko to slišim, dobim mozolje po riti...

pa neboš ti mene peljal scat pri eni plati težki 500 kg in boš na drehponku pobral - poglihal samo 1mm, dobro malo karikiram..., ampak tako gre pri kao "kalkulantih"...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bootsy » 18.3.2019 20:11

Vili,

V kilah se šteje samo še odpad, ki ga pelješ na Dinos.

Kuker vložiš ti časa v pripravo ponudbe za projekt, manj zajebancije ima proizvodna in tudi ti ker rešiš detajle. Res pa je da si moraš vzeti za to čas.

Ampak na koncu šteje samo čisti denar, ki v hiši ostane.
bootsy
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.3.2019 20:29

vili napisal/-a:pa neboš ti mene peljal scat pri eni plati težki 500 kg in boš na drehponku pobral - poglihal samo 1mm, dobro malo karikiram..., ampak tako gre pri kao "kalkulantih"...

Čuj vili, pa se nisi ti zakalkuliral? Glede na to da moraš zdaj v penziji še damping zganjati?
:evil:

Tu nihče ne sprašuje po kalkulaciji strojnih obdelav, zato prosim ne vsega skupaj mešati. Normalno, da strojnih obdelav ne moreš tako obravnavati, pa ni treba, da si v "jugi" v šolo hodil... :evil: :roll:

Moje prvo vprašanje se je nanašalo na izdelavo jeklenih konstrukcij (šlosarija po domače). To pomeni, reži pigaj, vari, pocinkaj (ali pobarvaj). Potem sem pa vprašal za podobno stvar, samo za aluminij in inox.

Kakor je meni znano se je to še vedno delalo po kilah. Govorim o večjih količinah, zato ima to tudi smisel. Pa ne me zdaj po načrtih spraševati, ker jih nimam... Me pa malo zanima, kaj imate "pametni" za povedati.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 18.3.2019 21:08

bootsy, ja točno tako gre, kot si napisal :D :D

grega, ja to primerjavo sem dal malo karikirano, "po kili"... , ja sem hodi v šolo še v "jugi" in je kaj narobe, sem se malo tudi jebbbal s tehnologijo in kalkutacijami, ne "skači", ne, ne kalkulacije ne gredo kar tako kot "hausnumere", pozabi, tako kot je napisal bootsy..., to je to..., glej lepo te "kao educiramo"..., ja "pametni" bodo rekli toliko po kili, ha ha... od ... do... in kje si ti s svojo konstrukcijo in ponudbo, ti bo kaj ostalo... ali boš dal ključavnico na vrata..., ko boš potegnil črto po zaključenem poslu...???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 18.3.2019 22:17

Poglej, ponavadi skačeš ti...

Se pa drugače ne ukvarjam s tem, da bi moral računati na kile za svoj prihodek. Če bi se, potem ne bi tu spraševal in se malo zanimal... :-?

...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.3.2019 22:33

Dokler bodo ekonomisti peljali naše uboge šlosarije, se bomo prodajali na kilo, žal. Smo popolnoma primerljivi z Bangladešem :-? .
Ko bo pa stroka nazaj prijela vajeti, bo pa napredek. Ekonomisti v teh kalkulacijah nimajo kaj delati in to je dejstvo! :evil:

Vsaka izvrtana luknja v materialu šteje. Če je pofrzenkana, šteje še dodatno za faktor 2 - 2,5 . Kdor pa misli, da se bo prodal "na kilo" in zmagal, naj pa čim hitreje crkne, in to v mukah! Ker izvaja dumping. :evil: To se dogaja pri nas že od 80. leta naprej, ko je Tito umrl in so nam stroko iztrgali iz rok razni gobcači in ekonomisti. Ki se znajo pogovarjat samo v kilah in ceni na kilo, ne pa o kvaliteti. Vrag jih naj pocitra! :evil:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 18.3.2019 22:38

Še to : dokler se bomo prodajali "na kilo", bomo srečevali pokitane vare na konstrukcijah.

Je to morda komu v ponos?
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov