STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stružilno frezanje

Stružilno frezanje

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Stružilno frezanje

OdgovorNapisal/-a ante » 1.1.2006 22:12

Pozdravljeni!

Nekje sem zaselediil izraz stružilno frezanje, pa me zanima kaj točno je to. Poznam struženje in poznam frezanje, ne vem pa točno kaj naj bi bilo stružilno frezanje.
No če ma kdo kakšen uporaben link, da si o stvari malo bolj podrobno preberem, mi ga naj prosim napiše. Drugače pa naj mi kdo samo na hitro razloži posebnosti tega postopka.

Hvala!
ante
Novinec
Novinec

Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 2.1.2006 9:53

Jaz bi definiral tako: pri struženju se obdelovanec vrti, orodje ima samo podajalno gibanje. Pri rezkanju se orodje vrti, podajanje pa lahko opravlja bodisi obdelanec, bodisi orodje. Če uporabiš glavo ali trn za izstruževanje, izgleda kot bi izvrtino stružil, čeprav se obdelanec ne vrti, temveč orodje. Podajanje pa je samo v smeri osi izvrtine. Temu se reče izstruževanje, čeprav ni na stružnici, gibanje je pač relativno podobno kot na stružnici. Sedaj vprašanje kaj je stružilno frezanje?
Pojma nimam kaj bi tako lahko definiral. Konec koncev v glavo stružnice lahko vpneš rezkar, na suport stružnice pa majhen obdelanec in ga rezkaš.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kovač » 3.1.2006 13:08

Stružilno rezkanje (ne maram grdega :evil: germanizma "frezanje" - saj imamo lepo slovensko besedo za to!) se dogaja na modernih kombiniranih stružno-rezkalnih CNC centrih, kjer lahko obdelovanec rotira, medtem ko rezkar lahko izvaja gibanje v treh oseh. Tako lahko z rezkarjem tudi postružimo okrogle oblike, predvsem pa se uporablja za izdelavo večrobih ali nepravilnih oblik.
kšeft je kšeft, pa makar je zguba!
kovač
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 3.1.2006 18:44

po krautu in po dr. prof. puharju pri terminu frezanje ne gre za germanizem, ampak ima izvor v latinšči in je po krautu polpolnoma korekten termin

toliko

vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kovač » 4.1.2006 15:17

Kraut in latinščina gor ali dol, zakaj ne bi uporabljali lepe slovenske besede? :roll: Že tako je strojništvo prepolno tujk!
kšeft je kšeft, pa makar je zguba!
kovač
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a eustahije » 4.1.2006 22:16

Če sem zadel v polno:

Turn-milling
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 5.1.2006 10:59

ja to je pravi opis. Ko sem jaz hodil še v šolo, takih strojev še ni bilo.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost