STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava zalogovnika toplote

Izdelava zalogovnika toplote

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a manman » 27.1.2011 12:09

Moja ideja pred nekaj leti je bila, da bi v cisterno dal bakreno spiralo, preko katere bi segreval medij v cisterni in potem to energijo tudi od tam jemal, v cisterni zato ne bi bil potreben nadtlak, v spirali(toplotni izmenjevalec), pa bil tlak, kot je v sistemu.
Do konca in naprej, dokler ne crkne.
manman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a podgana » 17.2.2011 1:27

manman napisal/-a:Moja ideja pred nekaj leti je bila, da bi v cisterno dal bakreno spiralo, preko katere bi segreval medij v cisterni in potem to energijo tudi od tam jemal, v cisterni zato ne bi bil potreben nadtlak, v spirali(toplotni izmenjevalec), pa bil tlak, kot je v sistemu.

Po moji oceni, najbol elegantna rešitev, za zastavljeno vprašanje.
Najman posegov v obstoječi sistem.

odprtega sistema bi se izogubu.

Lp.
podgana
Novinec
Novinec

Re: Izdelava zalogovnika toplote

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 30.5.2019 15:03

Če smem kar obuditi staro temo:
Rad bi približno izračunal potrebno velikost toplotnega izmenjevalca za zalogovnik tople vode, pa je moje šolsko znanje že precej zarjavelo, zapiske še iščem, z guglom sem pa takoj pri parcialnih odvodih in nekih koeficientih, pa še pravih ključnih besed najbrž ne uganem.
Zmogel naj bi prenašati kakih 15 kW pri (minimalni) temperaturni razliki 15 stopinj, da bi peč na drva lahko gorela brez 'davljenja'. Njegov 'brat dvojček' pa naj bi podobno moč odjemal v radiatorje. Najenostavnejša bi bila jeklena (brezšivna, da ne bi pri izdelavi počila) cev fi cca 25 mm, navita v vijačnico, potopljena v zalogovniku, ki ne bi bil pod tlakom.
Po prvih približnih mozganjih pridem do potrebne površine izmenjevalca cca 2 m2.
Mi lahko kdo pomaga?
a) Je kdo kje videl kak 'odprt' velik (3 m3) zalogovnik in preštel ovoje 'spirale' ter ocenil njihov premer ter premer cevi? :wink:
b) Zadostuje mi čisto osnovna formula za ravno cev, voda zotraj, voda zunaj in ustrezni koeficienti prehoda / prestopa / prenosa pri 15 K temperaturne razlike, 'nekomplicirana' debelina stene cca 3 mm. Itak bom malo predimenzioniral.
c) Če bi mi pa kdo še iz rokava stresel, kdo v osrednji Sloveniji mi tako cev lahko navije …
Hvala, če se bo kdo potrudil.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 5'r » 30.5.2019 20:02

Morda ti kaj pomaga, je pa v Nemščini :( !

https://www.schweizer-fn.de/berechnung/ ... _start.php
5'r
Prizma..
5'r
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 31.5.2019 8:05

Še bolje nemščina kot angleščina. :wink:
Bom pogledal.
Hvala.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Kovac93 » 31.5.2019 17:44

Zakaj bi pa posredno greli radiatorje? Navadno je v celotnem sistemu ista voda, le s sončnimi kolektorji se posredno ogreva zaradi glikola.
PS: Jaz ti lahko izdelam izmenjevalce, kontaktiraj me v ZS.
Kovac93
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 9.7.2019 12:18

Kovac93, poslal sem zasebno sporočilo.
Pozdrav
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo