STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zračnost ventilov BMW R1150

Zračnost ventilov BMW R1150

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zračnost ventilov BMW R1150

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.6.2019 18:59

Imam problem z nastavljanjem zračnosti ventilov na glavah bokserja BMW R1150.
https://urlzs.com/Djvw9

Ko hočem nastaviti zračnost z merilnim lističem (0,3 mm na izpušnih ventilih in 0,15 mm na sesalnih ventilih) sploh ne pridem zraven z merilnim lističem. Nekaj takšnega kot bi bil ventil predolg že preden začnem nastavljati zračnost. Pa so vijaki za nastavljanje zračnosti odviti do konca, pa mi ventil že naseda na glavo vijaka. :-?

Nisem iz vod mehanikov, tudi motor ni več klasični BMW R1150, ampak so njegove samo glave, ki so bile uporabljene za predelavo. Če je kdo bolj domač okrog BMW bokserjev in ima kaj izkušenj, kako lahko diagnosticiram problem, prosim za kakšen nasvet.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Zračnost ventilov BMW R1150

OdgovorNapisal/-a vili » 4.6.2019 20:32

kaj ti nasede, za božjo volji, ja seveda ti, ker ti greben odmične gredi dvigne vso pihdarijo, pa to menda veš, glavno gred moraš postaviti v nulo in pogledati kateri ventili so na "vagi", ko ne vedo ali bi se odprli ali zaprli, snami pokrova, odvi sveče, in vrti glavno gred, ko bosta ventila na enem valju na "vagi" sta prosta - zaprta in takrat jima "štelaš luft", to je takrat ko lahko malo giblješ vzvoda - "kao klackalice", pa to je ja "ajnfoh", ma smo "prešelai svašta", če si pa že odvil vijake, bo pa kar malo pizdarije..., kaj nisi vprašal prej, fajn bi bilo, če bi imel diagram s koti odpiranja ventilov glede na glavno gred..., ma boš zrihtal...

če še malo nadaljujem: še gred "soenke" iz arhiva, pa poglej kako so "bregovi" zamaknjeni in kdaj nastavljaš zračnost, takrat ko dročnik "drsi" z neko zračnosto po krožnici, ne po "brgovih", ja :

prt0034.jpg
prt0034.jpg (35.31 KiB) Videno 1751 krat

s tem motorjem sem se v 3d malo "zezal" pred kakimi 20 leti..., danes pa pojma nimam več...
pri stoenkah je bilo "štelanje" šala mala si lepo videl ko, si vrtel motor, kdaj je kateri ventil "prost", špijuni in si zamenjal podložno - vmesno ploščico..., golfi rano tako ohc, le, da se je nastavljalo z vijaki...

pa še to, odmična gred se vrti dvakrat počasneje kot glavna, malo je dobro vedeti, ma to si je izmislil en otto...!!!, pol pa še diesel...!!!
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.6.2019 23:17

Čuj vili, ne prehitevaj... :evil:
Nisem pisal očitnih stvari. Normalno, da je odmična gred v poziciji za TDC bata in so ventili zaprti in prosti. Zato pa pišem sem, drugače tako ne bi. Tudi v original BMW navodilih za serviserje je enak napotek.
Bolj sprašujem zato, če so kakšne finese pri BMWjevih bokserjih R1150, ki jih ne poznam, pa da je kdo tu, ki jih pozna.
Nimam pa klasičnega bata (nahajam se v raziskovalno eksperimentalni fazi, ki bo kmalu testirana :D ), zato malo pozabi na svoje grafe. Saj bo... :P Če uspe, boš enkrat izvedel kaj več, obljubim.... 8) :P
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.6.2019 7:49

gorči,
jebiga zdaj pa prehitevam, malo sem hud, šmrc... :(
glede na tvoje napisano sem bil prepričan, da ventilov nimaš na "vagi", sem želel samo dobro... :D :D

glej lahko je kaj narobe z dvižnimi drogovi - predolgi, praviš, da je nekaj menjano...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 5.6.2019 12:45

Sem rešil. Bila je ena finesa pri montaži dročnikov. Zdaj imam dovolj lufta za nastavitev pravilne zračnosti... :D Včasih je res bolje vse spustiti iz rok in končati pa nadaljevati zjutraj s svežo glavo.

Pa še vili je malo temo izkoristil in spet malo spomine obudil... :D :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.6.2019 15:01

pa dobro, gorči, a je kaj narobe, če tu povemo kaj smo včasih počeli, ampak ni to nič za vnemar, to klinčevo strojništvo se nebo spremenilo še ohoho let..., temelji so pa 200+ nazaj...
zdaj pa še glede dročnikov ali dvižnih drogov, kaj je bilo narobe..., me ras firbec matra...,
mislim, da veš kaj so dročniki in drogovi... :o :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 5.6.2019 16:30

Nič ni narobe viljem, kar tako naprej. Vedno je zanimivo kaj novega prebrati... :D

Drugače je pa tule shema sestave:
https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=0419-EUR-06-2002-R22-BMW-R_1150_RT_00_0419,0499_&diagId=11_2798

Problem sem imel pri poziciji 6, ki ni v redu nasedla med poz. 5 (slednik odmične gredi) in poz. 1 (nihajka). Nekako se je vse ujelo, da tudi po parih poskusih ni padlo skupaj in me še vedno čudi kako je bilo to možno, ker so pozicije za naleganje lepo določene. Potem po nekaj kontrole je bilo logično, da mora biti nekaj tu narobe in je tudi bilo.

Pravilno nomenklaturo pa sam dodaj. Vem, da komaj čakaš, da lahko postaviš pravilne izraze na prava mesta...

Jaz sem pa zračnosti že uredil in šibam naprej... :D
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 5.6.2019 18:38

krasno, da se je rajšilu... :D :D
tisto o mrfiju poznaš: če je najmanjša možnost, da gre lahko kaj narobe, bo narobe tudi šlo... :evil: :D

ima pa zanimiv "hubhebel" za dva ventila
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov